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Honorable J. Tucker Dorsey
Chairman, Baldwin County Commission
312 Courthouse Square, Suite 12
Bay Minette, Alabama 36507

County Commissions Counties
Redistricting Residence
Requirements

The Baldwin County Commission
lacks authority to alter the district
boundaries for Commission elections
pursuant to section l1-3-1.1 of the
Code of Alabama.

The authority to alter the boundartes
would require an act of the
Legislature.

A person seeking office as a county
commissioner in Baldwin County is
required to reside within the district
the person seeks to represent for at
least one year prior to taking office.
Pursuant to Act 1975-841, an elected
commissioner is authorized to
maintain a temporary residence at
the county seat or anywhere in the
county as a matter of convenience in
the discharge of that commissioner's
duties. The temporary residence
shall not be construed as a change of
residence so as to disqualify that
person as a candidate for re-election.

The Commission district lines are
not required to be redrawn based on
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population because the
commissioners are elected by all
eligible electors residing within the
county.

Dear Chairman Dorsey:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request on behalf of the Baldwin County Commission.

OUESTION I

Does the Baldwin County Commission
("Commission") have the authority to alter the
district boundaries for Commission elections
pursuant to section I 1-3- 1 . I of the Code of
Alabama?

FACTS AND ANALYSIS

The Baldwin County Commission was created pursuant to Act 1931-
239. 1931 Ala. Acts No. l93l-239,100. The Commission is divided into
four commissioner districts. 1975 Ala. Acts No. 1975-841, 1681, 1682.
Each commissioner is required to reside in the district being represented.
Id. at 1684. Your request states that the commissioners are elected by the
vote of the entire county.

Section ll-3-1.1 of the Code of Alabama provides a mechanism by
which a county commission may alter or amend the boundary lines for its
single-member districts following the federal census. Ale. Coop $ l1-3-
1.1 (2008). The Baldwin County Commissioners are not elected from
single-member districts, but are elected at-large. As such, the
Commission is not authorized to alter or amend commissioner districts
under the statute. Opinion to Honorable Houston Kennamer, Chairman of
the Jackson County Commission, dated May 5, 1995, A.G. No. 95-00210
(stating that an at-large county commission system may not alter or amend
its districts pursuant to section l1-3-1.1).
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CONCLUSION

The Baldwin County Commission lacks authority to alter the district
boundaries for Commission elections pursuant to section 11-3-1.1 of the
Code of Alabama.

QUESTION 2

If the answer to Question I is no, what is
the procedure for altering the district lines?

FACTS AND ANALYSIS

It is a well-settled proposition of law that, as a political subdivision
of the state, a county can exercise only that authority conferred on it by
law. Brown v. Bd. of Educ. of Montgomery, 863 So. 2d 73 (Ala. 2003).
"'The power to prescribe county commission districts lies with the
legislature, but may be delegated to the county commissions"' by state or
local law. Opinion to Kenneth Joiner, County AdministratorlTreasurer,
Calhoun County Commission, dated October 2,2008, A.G. No. 2009-001,
at 2, quoting opinion to Honorable Morris J. (Mo) Brooks, Jr., Member,
House of Representatives, dated August 28, 1989, A.G. No. 89-00410, at
2.

Section 5.01 of the Local Amendments for Baldwin County of the
Recompiled Constitution of Alabama affords limited home-rule authority
to the Commission. Ale. CoNsr. Local ANasNos., Baldwin County $ 5.01
(amend. 783). As you correctly point out, section 5.01(8) addresses
district lines, specifically providing that "[n]othing in this amendment
shall be construed to permit the Baldwin County Commission to redistrict
itself, except as provided by general law." Id. This Office was unable to
find any statutory authority or local laws that authorized the Commission
to redraw, realign, alter, or amend its commissioner districts.

CONCLUSION

The authority for the Commission to alter district lines would
require an act of the Legislature.
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OUESTION 3

Does a commissioner have to reside within
the required district at the time of qualification
to run for office, at the time of the election, at
the time of taking office, or all of the above?

FACTS AND ANALYSIS

Section 1l-3-l of the Code of Alabama sets forth the qualifications
for candidates for the office of county commissioner. Subsection (a)
states as follows:

(a) Any person who is a qualified elector
of the county and has resided in the county for at
least one year prior to the date upon which he or
she would take office is eligible to seek office as

county commissioner. In counties where the
county commissioners represent a certain
district, any person seeking office as county
commissioner shall be a qualified elector of and
reside within the district which he or she seeks
to represent tpon election or appointment for at
least one yeat prior to the date that he or she
would take office.

Ale. Cope $ 11-3-1(a) (2003) (emphasis added). Based on the plain
language of the statute, a candidate for Baldwin County Commission must
reside within the specific district the candidate seeks to represent at least
one year prior to taking office.

Once a person becomes a commissioner in Baldwin County,
however, the commissioner may have a temporary residence at the county
seat or anywhere in the county during the term of office as a matter of
convenience in the discharging of the commissioner's duties. 1975 Ala.
Acts No. 1975-841, 1681, 1684. Such temporary residence will not act to
change the commissioner's place of residence so as to disqualify the
commissioner as a candidate for re-election. Id.
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CONCLUSION

A person seeking office as a county commissioner in Baldwin
County is required to reside in the district the person seeks to represent
for at least one year prior to taking office. Pursuant to Act 1975-841, an
elected commissioner is authorized to maintain a temporary residence at
the county seat or anywhere in the county as a matter of convenience in
the discharge of the commissioner's duties. The temporary residence
shall not be construed as a change of residence so as to disqualify that
person as a candidate for re-election.

QUESTIONS 4 & 5

Pursuant to state or federal law, based on
information regarding population that is set out
in this inquiry, are the Commission districts
required to be apportioned based on population?

If the answer to question 4 is no, is there a
ratio where the lack of proportion in population
located in each district results in a substantive
lack of proportion in prospective qualified
candidates for each district which would require
redistricting?

FACTS AND ANALYSIS

Your request states that the Commission district lines have not been
altered in quite some time. You question whether state or federal law
requires the districts to be altered to reflect population changes. When a
jurisdiction chooses to establish an electoral system that elects officials
by district, it then becomes important to apportion the population
proportionately with respect to those districts. The goal is to comply with
the basic constitutional standard of ensuring that equal weight is given to
each vote cast. This is more commonly referred to as the "one person,
one vote" principle that was espoused in Reynolds v. Sims,377 U.S.533,
ss7-ss8 (1964).

The Baldwin County Commissioners, however, are not elected based
on districts, but instead, are elected at-large. As such, all qualified
electors in the county, regardless of the district in which they live, are
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able to vote on any and all candidates for the Commission. Standing
alone, this particular electoral scheme does not in and of itself require
that the district lines be changed.

CONCLUSION

The Commission district lines are not required to be redrawn based
on population because the commissioners are elected by all eligible
electors residing within the county.

I hope this opinion answers your questions. If this Office can be of
further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General
By:

9r"/-?,.5*,,g
G. WARD BEESON, III
Chief, Opinions Section
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