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Honorable Mike Rainey
Cullman County Sheriff
1910 Beech Avenue, SE
Cullman, Alabama 35055

Dear Sheriff Rainey:

Sheriffs — Omnibus Pay Raise Bill -
Compensation

Sheriff Rainey is entitled to receive
the same base salary as his
predecessor, along with all salary
increases that were not conditioned
on his predecessor’s length of
service or experience.

If Sheriff Rainey 1is entitled to
receive back pay, six percent should
be deducted from any moneys
received pursuant to section 36-22-
61 of the Code of Alabama.

[f Sheriff Rainey 1is entitled to
receive back pay, the Sheriff and the
commission should cooperate to
determine the payment terms of any
back pay.

This opinion of the Attorney General is issued in response to your

request.

QUESTIONS

Is the current Cullman County Sheriff,

Sheriff Rainey,

entitled to receive the same

salary as his predecessor?-
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If Sheriff Rainey was, and is, entitled to
receive his predecessor’s salary, how should
Cullman County compensate him for the back pay
that  Sheriff Rainey did not receive?
Specifically, will six percent of the back pay be
withheld pursuant to section 36-22-60 of the
Code?

FACTS AND ANALYSIS

In your letter of request, you informed this Office that after
assuming office in 2010, you received a base salary that was less than that
of your predecessor. As such, you now question whether the Omnibus Pay
Raise Bill (“Bill”) requires or entitles a newly elected official to the same
pay as that of his or her predecessor.

The Omnibus Pay Raise Bill is codified in sections 11-2A-1 through
11-2A-8 of the Code of Alabama. ALA. CODE § 11-2A-1 to 11-2A-8
(2008). This bill created a uniform minimum compensation to be paid to
certain elected county officials. These provisions also set forth a
mechanism by which persons subject to the Bill would receive increases
in compensation. Your particular inquiry, however, questions the
compensation to which a successor to the office is entitled.

This Office has answered similar inquiries in the past. In those
matters, this Office determined that a successor to an elected position that
is compensated in accordance with the Bill is entitled to the base salary
established by that Bill, as well as any merit raises, cost-of-living
increases, or other increases given to the previous public official that are
not based on the length of service or experience. Opinion to Honorable
Wayne Gruenloh, Chairman, Baldwin County Commission, dated February
5, 2007, A.G. No. 2007-029 at 14; opinion to Honorable C. Mark Erwin,
Mobile County Attorney, dated September 26, 2005, A.G. No. 2005-199.
Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that Sheriff Rainey
is entitled to the base salary, as established by Omnibus Pay Raise Bill,
along with all other increases received by his predecessor that were not
based on length of service or experience.

If Sheriff Rainey is entitled to back pay, you question whether six
percent of the back pay should be withheld pursuant to section 36-22-61
of the Code. Section 36-22-61 of the Code sets forth payroll deductions
for the supernumerary program and states, in pertinent part, as follows:
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The governing body of each county shall
begin deducting, upon July 19, 1979, and each
month thereafter, from the salaries of such
sheriffs an amount equal to six percent of the
monthly salary paid such sheriff. Such sum shall
be deducted monthly and paid into the general
fund of the county. If any sheriff, subject to the
provisions of this article, shall end his tenure of
office prior to having reached age of 55 years,
but having had 16 years of service as a law
enforcement officer, 12 of which have been as
sheriff, his supernumerary allowance as set out in
Section 36-22-62, shall be vested and held in the
general fund of the county until he attains the
age of 55, at which time, or any time thereafter,
he may elect to become a supernumerary sheriff
as set out in Section 36-22-60. If any sheriff,
subject to the provisions of this article, shall end
his tenure of office prior to having had 16 years
of service as a law enforcement officer, 12 of
which was served as sheriff, as provided herein,
an amount equal to the total paid by him into the
general fund of the county under the provisions
of this section, shall be repaid to him.

ALA. CODE § 36-22-61 (2001).

The moneys collected as a result of the six percent deduction
referenced in section 36-22-61 of the Code, will eventually be used to
fund the sheriff’s compensation as a supernumerary sheriff. Failure to
properly fund the supernumerary program could lead to a deficit in the
amount of funds later available to Sheriff Rainey as a supernumerary.
Accordingly, if Sheriff Rainey is entitled to back pay, it is the opinion of
this Office that, pursuant to section 36-22-61 of the Code, six percent
should be deducted from any amount received.

Finally, you also question how Cullman County should compensate
you for any back pay to which you may be entitled. Recently, this Office
was asked to opine as to whether a sheriff would be entitled to a lump-
sum or installment payments if it was determined that the Sheriff was
entitled to back pay. Opinion to Honorable John Mark Tirey, Sheriff of
Walker County, dated October 30, 2012, A.G. No. 2013-009. In that
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opinion, this Office noted that if the sheriff was entitled to back pay, such
amount would be immediately due and payable. The opinion further
advised that the county commission and the sheriff should cooperate in
determining the payment terms for any back pay as the sheriff may need
to weigh possible tax ramifications and the commission may need to
weigh possible fiscal concerns. Id. at 7-8. This Office notes that the
statute of limitations for claims for back pay is two years. Id. at 1.

CONCLUSION

Sheriff Rainey is entitled to receive the same base salary as his
predecessor, along with all salary increases that were not conditioned on
his predecessor’s length of service or experience.

If Sheriff Rainey is entitled to receive back pay, six percent should
be deducted from any moneys received pursuant to section 36-22-61 of the
Code.

If Sheriff Rainey is entitled to receive back pay, the Sheriff and the
commission should cooperate to determine the payment terms of any back

pay.

I hope this opinion answers your questions. If this Office can be of
further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General
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BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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