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Counties — Competitive Bid Law -
Purchasing — Contracts

A county commission may sell material if
there is a need to dispose of it as surplus

property.

A county commission may sell material to

- a federal agency, a state agency, or another
county commission under section 11-1-10
of the Code of Alabama.

The governing bodies of two or more local
agencies subject to section 41-16-50 of the
Competitive Bid Law may enter into a joint
purchasing agreement for materials,
equipment, and supplies under section 41-
16-50(b) of the Code of Alabama. The
agreement may provide that one of the
agencies will serve as a joint purchasing or
bidding agent to physically purchase and
obtain items from the vendor for all of the
agencies and that the remaining agencies
will obtain their share from and reimburse
the purchasing agency.

Dear Mr. Allen:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your request
~on behalf of the Randolph County Commission.
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QUESTION

May the Randolph County Commission make pur-
chases from or sell to other governmental entities?

FACTS AND ANALYSIS

You ask this Office to clarify our opinion to Honorable Jay M. Ross,
Attorney, Mobile County Commission, dated January 28, 2009, A.G. No. 2009-.
034, in the light of section 41-16-50(b) of the Code of Alabama. ALA. CODE
§ 41-16-50(b) (Supp. 2009). That opinion considered whether a county commis-
sion could purchase fuel by competitive bid with the bid including language for
the county to resell some of the fuel to various entities at no markup. The Ross
opinion concluded that there is no statutory authority for the county to sell fuel.
Your request states that the opinion prevents the county from purchasing asphalt
for road work from a neighboring county and selling pipe, pothole-patching
material, and various items to area municipalities when the materials are

‘available.

Consistent with the Ross opinion, this Office has long held that a county
or municipality generally is without authority to sell material, but that it may do
so if the material is surplus property. Opinions to Honorable Robert Stephens,
Chairman, Coffee County Commission, dated March 2, 1993, A.G. No. 93-00145
(pipe); Honorable George P. Thames, Mayor, City of Robertsdale, dated August
29, 1986, A.G. No. 86-00349 (dirt); Honorable J. David Stout, Mayor, City of
Fort Payne, dated November 16, 1984, A.G. No. 85-00072 (chert); Honorable J.
Edward Yeargan, Mayor, City of LaFayette, dated May 19, 1981, A.G. No. 81-
00383 (pipe)-

The Ross opinion did not address the exception to the general rule for
counties in section 11-1-10 of the Code of Alabama. ALA. CODE § 11-1-10(a)
(2008). This section specifically authorizes county commissions to contract for
materials with federal agencies, state agencies, and other county commissions.
A municipality is not one of the governmental entities covered by section 11-1-
10, and our research does not reveal a comparable provision within the
municipal statutes authorizing contracts with counties.

For material that is not surplus property to be sold to municipalities, the
Ross opinion likewise did not address whether it could be obtained from another
governmental entity under section 41-16-50(b). This joint-purchasing provision
in the Competitive Bid Law provides as follows:

The governing bodies of two or more contract-
ing agencies, as enumerated in subsection (a), or the
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governing bodies of two or more counties, or the.
governing bodies of two or more city or county boards
of education, may provide, by joint agreement, for the
purchase of labor, services, or work, or for the pur-
chase or lease of materials, equipment, supplies, or
other personal property for use by their respective
agencies. The agreement shall be entered into by sim-
ilar ordinances, in the case of municipalities, or reso-
lutions, in the case of other contracting agencies,
adopted by each of the participating governing bodies,
- which shall set forth the categories of labor, services,
or work, or for the purchase or lease of materials,
equipment, supplies, or other personal property to be
purchased, the manner of advertising for bids and the
awarding of contracts, the method of payment by each
participating contracting agency, and other matters
deemed necessary to carry out the purposes of. the
agreement. Each contracting agency’s share of ex-
penditures for purchases under any agreement shall
be appropriated and paid in the manner set forth in
the agreement and in the same manner as for other ex-
penses of the contracting agency. The contracting
agencies entering into a joint agreement, as herein
permitted, may designate a joint purchasing or bid-
ding agent, and the agent shall comply with this
article. Purchases, contracts, or agreements made pur-
suant to a joint purchasing or bidding agreement shall
be subject to all terms and conditions of this article.

ALA. CODE § 41-16-50(b) (Supp. 2009) (emphasis added).

This section allows the governing bodies of two or more agencies to con-
tract jointly for the purchase of materials, equipment, and supplies. It states
that one of the agencies may perform as a joint purchasing or bidding agent and
gives broad authority to craft the terms of the agreement, including the method
of payment. Pursuant to this authority, the agencies may determine that the
joint purchasing agent will physically purchase and obtain the materials, equip-
ment, and supplies from the vendor for all of them, and that they, in turn, will
obtain their share from and reimburse the purchasing agency.

Accordingly, a county does not have the general authority to make pur-
chases from or to sell materials to other governmental entities, but may sell
materials if the material sold is surplus property or the buyer is a federal
agency, a state agency, or another county commission under section 11-1-10 of
the Code. The only way a county may purchase or sell materials for
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municipalities is through a joint purchasing agreement under section 41-16-50
of the Code. The opinion to Honorable Jay M. Ross, Attorney, Mobile County
Commission, dated January 28, 2009, A.G. No. 2009-034, is modified to the
extent it conflicts with this opinion.

CONCLUSION

A county commission may sell material if there is a need to dispose of it
as surplus property.

A county commission may sell material to a federal agency, a state

agency, or another county commission under section 11-1-10 of the Code of
Alabama.

The governing bodies of two or more local agencies subject to section 41-
16-50 of the Competitive Bid Law may enter into a joint purchasing agreement
for materials, equipment, and supplies under section 41-16-50(b) of the Code of
Alabama. The agreement may provide that one of the agencies will serve as a
joint purchasing or bidding agent to physically purchase and obtain the items
from the vendor for all of the agencies and that the remaining agencies will
obtain their share from and reimburse the purchasing agency.

I hope this opinion answers your question. If this Office can be of further
assistance, please contact Ward Beeson of my staff.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By
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BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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