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- Property occupied by the original owner
after being sold at tax sale remains as

Class III property.

Property occupied by original owner after
being sold at tax sale not qualified for age
and disability homestead exemption under
section 40-9-21 of the Code of Alabama.

Dear Mr. Bennett:

QUESTION

A recent Attorney General’s opinion dated
March 4, 2010, states that Class III property sold at the
May 2009 tax sale should remain classified as Class III
if it continues to be owner-occupied. Would that also
apply when the owner has just qualified for an Act 48
exemption in the same year that the property was sold
in the tax sale?

For example, the taxpayer qualified for the
disability exemption in March 2009 for the 2010 tax
year. His home was sold at the May 2009 tax sale for

- unpaid 2008 taxes. He continues to reside on the

property. Should his property be reclassified as Class

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request.
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III, or should his disability exemption apply for the
2010 tax year?

FACTS AND ANALYSIS

You refer to Attorney General’s Opinion No. 2010-047, which was
released by this Office on March 4, 2010. Act 2009-508 (“Act”), enacted by the
Alabama Legislature and signed into law by the Governor on May 14, 2009, was
discussed. The opinion stated, as follows, that the Act expanded the term of
“residential property.”

As stated, the passage of Act 2009-508 expands
the definition of “residential property.” Section 40-8-
1(b)(6) now reads as follows: “RESIDENTIAL
PROPERTY. Only real property, used by the owner
thereof exclusively as the owner’s single-family
dwelling. This includes an owner who resides on the
property and remains in possession of the property
after it is sold at a tax sale.” ALA. CODE § 40-8-
1(b)(6) (Supp. 2009) (emphasis added).

Opinion to Honorable Don Armstrong, Shelby County Property Tax
Commissioner, dated March 4, 2010, A.G. No. 2010-047 (emphasis in original).
The opinion went on to discuss the effective date for the change enacted by the
Act as it relates to ad valorem taxation assessment dates.

Your question, in essence, asks whether a taxpayer whose single-family
residence has been sold for delinquent ad valorem taxes may qualify for the
additional homestead exemption found under section 40-9-21 of the Code. This
Office is of the opinion that the age or disability exemption will not apply.

It is through Act 2009-508 that the definition of “residential property”
was expanded to include the definition given above. Prior to the passage of this
Act, property that had been sold at a tax sale where the original owner continued
to reside was reclassified at a higher assessment rate, or as Class II property, on
the next assessment date. This reclassification increased the taxes that accrue
on the property after the tax sale, thus increasing the amount of money needed
for redemption. The Legislature did not include in the language of Act 2009-
508 any intent that additional homestead exemptions would be allowed during
the redemption period between the tax sale and the date of eventual redemption.
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The Alabama courts have made it abundantly clear that tax exemptions are
the exception, and taxation is the rule. Ex parte Emerald Mountain Expressway
Bridge, L.L.C., 856 So. 2d 834 (Ala. 2003). An additional homestead exemption
cannot be implied in Act 2009-508 where there is no clear language granting
such exemption. The taxpayer is only allowed the exemptions in effect on the
assessment date for which the taxes were sold and no more.

When an original owner of real property that has been sold for taxes seeks
to redeem the property within the statutorily allowed redemption period, section
40-10-122(a) of the Code provides the manner of redemption. It states, in part,
as follows: '

In order to obtain the redemption of land from
tax sales where the same has been sold to one other
than the state, the party desiring to make such
redemption shall deposit with the judge of probate of
the county in which the land is situated the amount of
money for which the lands were sold, with interest
payable at the rate of 12 percent per annum from date
of sale, and, on the portion of any excess bid that is
less than or equal to 15 percent of the market value as
established by the county board of equalization,
together with the amount of all taxes which have
been paid by the purchaser. . . .

ALA. CODE § 40-10-122(a) (Supp. 2009) (emphasis added).

Obviously, the tax sale purchaser, and not the original owner, will pay the
taxes that become due subsequent to the tax sale. Because the subsequent years’
taxes will not be assessed in the name of the original owner, the original owner
is not entitled to any additional exemptions that may accrue during this period.

Additionally, it is well settled that anyone seeking an exemption must
prove that he or she falls within the exemption. State v. Ross Grady Ins.
Agency, Inc., 266 So. 2d 787 (Ala. Civ. App. 1972). A property owner whose
property has been sold at a tax sale no longer owns the subject property.
Obviously, a person cannot claim an exemption for property he does not own.

CONCLUSION

A taxpayer, whose real property has been sold at a tax sale, will not
qualify for any further homestead exemptions that occur after the tax sale and
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before eventual redemption. The taxpayer is only allowed the exemptions he or
she qualified for and claimed as of the assessment date for which the property
was sold.

I hope this answers your question. If this Office can be of further
assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of
Revenue.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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