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STATE OF ALABAMA
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
TrROY KING 500 DEXTER AVENUE
ATTORNEY GENERAL June 10, 2009 M°NT§:4“)":§;’:7’;'5§513°
Honorable George Roy
Mayor, City of Calera
10947 Highway 25
Calera, Alabama 35040
Fire Code — Police Jurisdiction - Fire
Chiefs — Law Enforcement - Shelby
County

Municipal ordinances relating to fire
protection, such as building codes and burn
permits, may be enforced within the police
jurisdiction of the municipality. Only
municipal police officers have the
authority to issue citations for violations
of these municipal ordinances. The chief
of a municipal fire department or
municipally sanctioned volunteer fire
department, as an assistant to the State
Fire Marshal, who has complied with
APOST standards, may, if directed by the
Fire Marshal, issue a citation for the
violation of a state law related to the
matters set forth in section 36-19-2 of the
Code of Alabama.

Dear Mayor‘ Roy:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your request
on behalf of the City of Calera.

QUESTION

May city fire department personnel exercise law
enforcement powers in the police jurisdiction? If so,
which fire department personnel have these law
enforcement powers, and do these enforcement powers
include city ordinances (such as building codes, burn
permits, etc.) in addition to state statutes?
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FACTS AND ANALYSIS

Your request states that the City of Calera provides fire and police protec-
tion and other municipal services in its police jurisdiction, and a.question has
arisen as to the authority of the city’s fire department personnel to enforce city
ordinances and state laws within the police jurisdiction. '

Section 11-40-10 of the Code of Alabama establishes the police jurisdic-
tion and specifically provides that ordinances enforcing police or sanitary regu-
lations are enforceable within the police jurisdiction. Subsectlon (b) of section
11-40-10 states as follows:

Ordinances of a city or town enforcing police or
sanitary regulations and prescribing fines and penalties
for violations thereof shall have force and effect in the
limits of the city or town and in the police jurisdiction
thereof and on any property or rights-of-way belonging
to the city or town.

ALA. CODE § 11-40-10(b) (2008).

The police powers of a city “extend to all appropriate ordinances for the
protection of the peace, safety, health, and good morals of the people affected
thereby.” City of Homewood v. Wofford Oil Co., 232 Ala. 634, 169 So. 288, 290
(1936). Although the city may not exercise every police power in its police
jurisdiction, the peace, safety, and health of the residents of the jurisdiction do
enter into the extension of police jurisdiction. Id. “Ordinances for the common
protection of the inhabitants of the entire area, inside and outside the corporate
limits, in their safety, peace, health, etc., are within this governing power.” Id.

This Office has previously concluded that a municipality has full author-
ity to issue building permits, perform inspections, and enforce its building codes
within its police jurisdiction. Opinion to Thomas B. Norton, Mayor, Town of
Gulf Shores, dated March 22, 1982, A.G. No. 82-00252. Building permits fall
under a city’s general police powers, which the city may enforce in its police
jurisdiction. City of Robertsdale v. Baldwin County, 538 So. 2d 33 (Ala. Civ.
App. 1988). Based on the foregoing, a municipality has the authority to enforce
its ordinances regarding fire protection, such as building codes and burn per-
mits, within the police jurisdiction. :

The second part of your question relates to who has the authority to issue
citations for violations of municipal ordinances and state law within the police
jurisdiction. This Office has previously concluded that the authority to issue
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citations for violations of municipal ordinances rests solely with municipal
police officers. Opinion to Honorable J. David Stout, Mayor, City of Fort
Payne, dated July 9, 1997, A.G. No. 97-00221. In a more recent opinion, this
Office reaffirmed that conclusion and stated that the chief of a municipal fire
department or municipally sanctioned volunteer fire department, as an assistant
to the State Fire Marshal, who has complied with APOST standards, may, if
directed by the Fire Marshal, issue a citation for the violation of a state law
related to the matters set forth in section 36-19-2 of the Code of Alabama.
Opinion to Honorable Stephen A. McMillan, Member, House of Representatives,
dated September 23, 2005, A.G. No. 2005-198. A copy of this opinion is
enclosed for your review.

CONCLUSION

Municipal ordinances relating to fire protection, such as building codes
and burn permits, may be enforced within the police jurisdiction of the munici-
pality. Only municipal police officers have the authority to issue citations for
violations of these municipal ordinances. The chief of a municipal fire depart-
ment or municipally sanctioned volunteer fire department, as an assistant to the
State Fire Marshal, who has complied with APOST standards, may, if directed
by the Fire Marshal, issue a citation for the violation of a state law related to
the matters set forth in section 36-19-2 of the Code of Alabama.

I hope this opinion answers your question. If this Office can be of further
assistance, please contact me.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

émlw %M

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
TK/BFS

Enclosure: As stated
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Honorable Stephen A. McMillan
Member, House of Representatives
Post Office Box 337

Bay Minette, Alabama 36507

Volunteer Fire Departments - Rescue
Squads — Motor Vehicles — Fireworks —
Traffic Offenses — Baldwin County

Rescue squads do not have to be members
of the Alabama Association of Rescue
Squads (“AARS”). Rescue squads are
licensed by the Alabama Department of
Public Health. Volunteer rescue squads do
not have to be licensed if they are AARS
members and comply with AARS standards
that are requirements for membership. A
volunteer rescue squad may choose to be
licensed and not be an AARS member.

The chief of a municipal fire department or
municipally sanctioned volunteer fire
department, as an assistant to the State
Fire Marshal, who has complied with
APOST standards may, if directed by the
Fire Marshal, issue a citation for the’
violation of a state law related to the
matters set forth in section 36-19-2 of the
Code of Alabama.

Dear Representative McMillan:

This. opinion of the Attorney General is issued in response to your
request.
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QUESTIONS

1. Does section 9-3-18 of the Code of Alabama
imply that organized volunteer fire departments and
organized rescue squads have the same status as public
entities? '

2. Do sections 32-6-170 and 32-11-1 of the
Code of Alabama require that a rescue squad be a
member of the Alabama Association of Rescue Squads?
Is AARS authorized to set minimum standards for res-
cue squads?

3. Do sections 36-19-2 and 36-19-3 of the Code
of Alabama confer law enforcement duties on fire-
fighters to write citations for violations of state law
regarding interfering with a firefighter executing his or
her duty?

4. How do the requirements of section 32-5-74

of the Code of Alabama apply to a semitrailer used for
the transport and storage of fireworks/explosives?

FACTS AND ANALYSIS

The Legislature deems organized volunteer fire departments and organized
rescue squads public in nature as they protect the health, safety, and welfare of
the public. ALA. CODE § 9-3-18(a) (2001). Thus, you correctly indicate that
they are public entities. This Office has stated that a contract between a town
and a volunteer fire department incorporated as a nonprofit corporation does not
have to be competitively bid because the Competitive Bid Law does not apply to
contracts between public entities. Opinion to Honorable Jack Fendley, Mayor,
Town of Pennington, dated January 19, 2005, A.G. No. 2005-046. This Office
has also addressed this question in the context of the competitive bidding
process for sales of state land under the Land Sales Act, codified at section 9-
15-70, et seq., of the Code of Alabama. The act excepts a transfer to a local
board of education on the condition that a subsequent transfer to a “private per-
son, firm or corporation” must be competitively bid. ALA. CODE § 9-15-82
(2001). This Office concluded that this restriction is not applicable to a sub-
sequent transfer to a volunteer fire department, which, under section 9-3-18(a),
is not a private firm or corporation.
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Sections 32-6-170, et seq., and 32-11-1, et seg., of the Code of Alabama
do not require that all rescue squads must be members of AARS. These pro-
visions merely provide for special license plates for the personal vehicles of
members of and for special license plates and tax exemptions for vehicles owned
by volunteer rescue squads that belong to AARS.

Rescue squads are governed by section 22-18-1, ef seq., of the Code of
Alabama, which provides for regulation of ambulances by the Alabama Depart-
ment of Public Health (“ADPH™). Section 22-18-2 exempts “volunteer rescue
squads that are members of the Alabama Association of Rescue Squads, Inc.”
from the licensure requirements. ALA. CODE § 22-18-2 (1997). Nonetheless,
this Office has stated that a velunteer rescue squad may apply for licensure from
ADPH and be bound by its requirements. Opinion to Honorable Claude Earl
Fox, State Health Officer, dated May 16, 1989, A.G. No. 89-00283. Accord-
ingly, a rescue squad does not have to be an AARS member, but if it is a volun-
teer rescue squad that is a member and complies with AARS standards, it is not
required to be licensed by ADPH. In addition, a volunteer rescue squad may
choose to be licensed and not be an AARS member.

Regarding the law enforcement powers of firefighters, you refer to sec-
tions 36-19-2 and 36-19-3 of the statutes creating the Fire Marshal’s Office
[section 36-19-1, et seq., of the Code of Alabama]. Section 36-19-2 provides
for the law enforcement powers of the Fire Marshal and his or her duly
appointed deputies and assistants. It states as follows:

The Fire Marshal and his duly appointed deputies
and assistants shall have the specific duty of enforcing
the laws, regulations and ordinances of the state and
the provisions of this article throughout the state in
matters relating to:

(1) Prevention of fires;

(2) Storage, sale and use of combustibles and
explosives; ‘

(3) Installation and maintenance of automatic and
other fire alarm systems and fire extinguishing equip-
ment;

(4) Constriiction, maintenance and regulation of
fire escapes;
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(5) The means and adequacy of exits in case of
fire from factories, asylums, hospitals, churches,
schools, halls, theaters, amphitheaters and all other
places in which numbers of persons live, work or con-
gregate from time to time for any purpose Or purposes;

(6) Suppression of arson, and the investigation of
the cause, origin and circumstance of fires.

ALA. CODE § 36-19-2 (2001). This section gives these officials the power to
enforce state laws related to these matters.

This Office has stated that the Fire Marshal and his or her deputies and
assistants are peace officers. Opinion to Honorable J. David Stout, Mayor, City
of Fort Payne, dated July 9, 1997, A.G. No. 97-00221. That opinion, recogniz-
ing that section 36-19-2 limits these officials to the enforcement of state law,
concluded that only municipal police officers can issue citations for the vio-
lation of municipal ordinances regarding fire suppression. A‘peace officer is
required to comply with APOST standards under section 36-21-46(a) of the
Code of Alabama. Opinion to Honorable Thomas M. Smith, District Attorney,
Tuscaloosa County, dated September 13, 2004, A.G. No. 2004-218. The Fire
Marshal, his or her deputies, and assistants must meet the requirements of
APOST before they can exercise their law enforcement powers.

Section 36-19-3 provides for the Fire Marshal’s assistants. ALA. CODE
§ 36-19-3 (2001). They include “the chief of a municipal fire department, the
chief of police or marshal in every city where a fire department is established,
and the mayor, where there is no fire department.” Sfouf at 3 (emphasis added).
Whether the chief of a volunteer fire department is an assistant depends on how
the department is organized. Under section 9-3-17 of the Code of Alabama,
volunteer fire departments must be incorporated nonprofit organizations or
sanctioned by a legal subdivision. ALA. CODE § 9-3-17(a)(1) (2001). Depart-
ments that are sanctioned become part of the particular governmental sub-
division. Opinion to Honorable Roger D. Bedford, Jr., Member, Alabama State
Senate, dated January 5, 2001, A.G. No. 2001-059. The chief is an assistant to
the Fire Marshal if the department is sanctioned by the municipality.

Section 36-19-3 further restricts the authority of the Fire Marshal’s assis-
tants, providing that they are “subject to the direction of the Fire Marshal in
the execution of the provisions of this article.” ALA. CODE § 36-19-3 (2001)
(emphasis added). Therefore, the Stout opinion also cautioned that the Fire
Marshal’s assistants may exercise their law enforcement powers “at the direc-
tion of the State Fire Marshal.” Id. at 3.
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Regarding the requirements for vehicles transporting explosives set forth
in section 32-5-74 of the Code of Alabama, to the extent that the Fire Marshal’s
assistants have the power to enforce this section, they could do so only at the
Fire Marshal’s direction. Id. This Office understands that the Fire Marshal
currently does not authorize his assistants to enforce this section. Therefore,
your last question regarding application of section 32-5-74 is moot.

CONCLUSION

Rescue squads do not have to be members of the Alabama Association of
Rescue Squads. Rescue squads are licensed by the Alabama Department of
Public Health. Volunteer rescue squads do not have to be licensed if they are
AARS members and comply with AARS standards that are requirements for
membership. A volunteer rescue squad may choose to be licensed and not be an
AARS member.

The chief of a municipal fire department or municipally sanctioned volun-
teer fire department, as an assistant to the State Fire Marshal, who has complied
with APOST standards may, if directed by the Fire Marshal, issue a citation for
the violation of a state law related to the matters set forth in section 36-19-2 of
the Code of Alabama. '

I hope this opinion answers your questions. If this Office can be of fur-
ther assistance, please contact Ward Beeson of my staff. .

Sincerely,

TROY KING
Attorney General’

By.émnddu J M

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division

TK/GWB
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