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Honorable Richard Stringer
Washington County Sheriff
Post Office Box 307
Chatom, Alabama 36518

Volunteer  Fire  Departments -
Firefighters — Rules of the Road -
Traffic  Offenses -  Arrest -
Emergency Vehicles

Volunteer firemen at the scene of a
vehicle accident do not have arrest
powers other than those of a private
citizen. The chief of a municipally
sanctioned volunteer fire department
may, under certain limited
circumstances as set forth in A.G.
Opinion No. 2005-198, issue
citations.

A volunteer firefighter’s privately
owned vehicle is not an authorized
emergency vehicle unless designated
as such by the chief of police of an
incorporated city or the Director of
Public Safety. Only authorized
emergency vehicles may use red lights
visible from the front of such vehicle.
No vehicle other than an authorized
emergency vehicle may have flashing
white lights other than signal lights
and emergency flashers authorized by

. section 32-5-241(d)(3) of the Code of
Alabama.

Dear Sheriff Stringer:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request.
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QUESTIONS

(1) Does a volunteer fireman, including the
chief, have any arrest powers at any accident
scene?

(2) Am I correct to believe that section 32-
1-1.1(3) of the Code does not allow volunteer
firemen to run flashing red or white (clear) lights
on their personal vehicles when moving or stopped
on public roads or road rights-of-way?

FACTS AND ANALYSIS

The power of arrest is created by statute. Section 15-10-1 of the
Code is the general statute conferring arrest powers on certain public
officers. There are other statutes that also confer such powers, such as
section 32-2-22 of the Code, conferring such power on state troopers. In
addition, a private person may arrest another person under the following
circumstances:

(a) A private person may arrest another for
any public offense:

(1) Committed in his presence;

(2) Where a felony has been com-
mitted, though not in his presence, by the
person arrested; or '

(3) Where a felony has been com-
mitted and he has reasonable cause to
believe that the person arrested committed
it.

ALA. CODE § 15-10-7 (1995).

Volunteer fire departments are created pursuant to section 9-3-17 of
the Code. There is no statutory authority conferring the power of arrest
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upon any members of such departments except for a limited exception as
noted by this Office in an opinion issued to Honorable Stephen A.
McMillan, Member, House of Representatives, dated September 23, 2005,
A.G. No. 2005-198 (copy of opinion attached). In that opinion, this Office
stated that the chief of a municipally sanctioned volunteer fire department,
as an assistant to the State Fire Marshal, who has complied with APOST
standards may, if directed by the Fire Marshal, issue a citation for the
violation of a state law related to the matters set forth in section 36-19-2 of
the Code. -

Your request is whether volunteer firemen have any arrest powers at
any accident scene, by which I assume, for the purposes of this opinion,
that you mean an accident scene involving vehicles. Generally speaking,
volunteer firemen would not have any arrest powers at such an accident
scene other than those of a private citizen. The other exception would be
the one noted in the above-referenced opinion. '

Only authorized emergency vehicles may use red lights visible from
the front of the vehicle. ALA. CODE § 32-5-241(d)(2) (1999). That section
provides that “[n]o person shall drive or move any vehicle or equipment
upon any highway with any lamp or device thereon displaying a red light
visible from directly in front of the center thereof. This section shall not
apply to authorized emergency vehicles.” Id. “Authorized emergency
vehicles” are defined as “[s]uch fire department vehicles, police vehicles
and ambulances as are publicly owned, and such other publicly or privately
owned vehicles as are designated by the Director of Public Safety or the
chief of police of an incorporated city.” ALA. CODE § 32-1-1.1(3) (1999).

A volunteer firefighter’s privately owned vehicle would not be an
authorized emergency vehicle unless so designated by the chief of police of
an incorporated city or the Director of Public Safety. Unless so desig-
nated, such privately owned vehicles may not use red lights visible from

. the front of the vehicle.

Any vehicle may be equipped with flashing white lights for the pur-
pose of warning of traffic hazards. ALA. CODE § 32-5-241(d)(3) (1999).
That subsection provides as follows:

(3) Any vehicle may be equipped with flash-
ing lamps which may be used for the purpose of
warning the operators of other vehicles of the
presence of a vehicular traffic hazard requiring the
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exercise of unusual care in approaching, over-
taking or passing, and when so equipped may dis-
play such warning in addition to any other
warning signals required by this section. The
lamps used to display such warning to the front
shall be mounted at the same level and as widely
spaced laterally as practicable and shall display
simultaneously flashing white or amber lights, or
any shade of color between white and amber.

The lamps used to display such warning to
the rear shall be mounted at the same level and as
widely spaced laterally as practicable, shall show
simultaneously flashing amber or red lights, or
any shade of color between amber and red. These
warning lights shall be visible from a distance of
not less than 1,500 feet under normal atmospheric
conditions at night.

Id. The lights referenced in section 32-5-241(d)(3) are what are commonly
referred to as emergency flashers. The only other flashing white lights
authorized on a vehicle are signal lights. ALA. CODE § 32-5-241(b) (1999).

This Office has stated in a previous opinion issued to Honorable
Robert M. Patterson, Acting Director, Department of Public Safety, dated
December 9, 1994, A.G. No. 95- 00065 that a vehicle may only display
lights that are requ1red by section 32-5-240 or that are authorized by sec-
tion 32-5-241. Id. No vehicle other than an authorized emergency vehicle
may thus d1sp1ay any flashing white lights other than signal lights or emer-
gency flashers authorized by section 32-5-241(d)(3).

CONCLUSION

Volunteer firemen at the scene of a vehicle accident do not have
arrest powers other than those of a private citizen. The chief of a munici-
pally sanctioned volunteer fire department may, under certain limited cir-
cumstances as set forth in A.G. Opinion No. 2005-198, issue citations.

A volunteer firefighter’s privately owned vehicle is not an authorized
emergency vehicle unless designated as such by the chief of police of an
incorporated city or the Director of Public Safety. Only authorized
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emergency vehicles may use red lights visible from the front of the vehicle.
No vehicle other than an authorized emergency vehicle may have flashing
white lights other than signal lights and emergency flashers authorized by
section 32-5-241(d)(3) of the Code.

I hope this opinion answers your questions. If this Office can be of
further assistance, please contact Jack Curtis, Legal Division, Department
of Public Safety.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General
By:

BRENDA F. SMITH '
o Chief, Opinions Division
TK/BS/IMC/ttf
Attachment

790999/131830
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Honorable Stephen A. McMillan
Member, House of Representatives
Post Office Box 337

Bay Minette, Alabama 36507

Dear Representative McMillan:

September 23, 2005

ALABAMA STATE HOUSE
11 SOUTH LUINION STREET
MONTGOMERY, AL 368130
(334) 242-7300
WWW, ACO STATE.AL.US

Volunteer . Fire Departments - Rescue
Squads - Motor Vehicles — Fireworks —
Traffic Offenses - Baldwin County

Rescue squads do not have to be members
of the Alabama Association of Rescue
Squads (“AARS”). Rescue sguads are
licensed by the Alabama Department of
Public Health. Volunteer rescue squads do
not have to be licensed if they are AARS
members and comply with AARS standards
that are requirements for membership. A
volunteer rescue squad may choose to be
licensed and not be an AARS member.

The chief of a municipal fire department or
municipally sanctioned volunteer fire
department, as an assistant to the State
Fire Marshal, who has complied with
APOST standards may, if directed by the
Fire Marshal, issue a citation for the
violation of a state law related to the
matters set forth in section 36-19-2 of the
Code of Alabama.

This opinion of the Attorney General is issued in response to your

request.
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QUESTIONS

1. Does section 9-3-18 of the Code of Alabama
imply that organized volunteer fire departments and
organized rescue squads have the same status as public
entities?

2. Do sections 32-6-170 and 32-11-1 of the
Code of Alabama require that a rescue squad be a
member of the Alabama Association of Rescue Squads?
Is AARS authorized to set minimum standards for res-
cue squads?

3. Do sections 36-19-2 and 36-19-3 of the Code
of Alabama confer law enforcement duties on fire-
fighters to write citations for violations of state law
regarding interfering with a firefighter executing his or
her duty?

4, How do the requirements of section 32-5-74
of the Code of Alabama apply to a semitrailer used for
the transport and storage of fireworks/explosives?

FACTS AND ANALYSIS

The Legislature deems organized volunteer fire departments and organized
rescue squads public in nature as they protect the health, safety, and welfare of
the public. ALA. CODE § 9-3-18(a) (2001). Thus, you correctly indicate that
they are public entities. This Office has stated that a contract between a town
and a volunteer fire depariment incorporated as a nonprofit corporation does not
have to be competitively bid because the Competitive Bid Law does not apply to
contracts between public entities. Opinion to Honorable Jack Fendley, Mayor,
Town of Pennington, dated January 19, 2005, A.G. No. 2005-046, This Office
has also addressed this question in the context of the competitive bidding
process for sales of state land under the Land Sales Act, codified at section 9-
15-70, et seq., of the Code of Alabama. The act excepts a transfer to a local
board of education on the condition that a subsequent transfer to a “private per-
son, firm or corporation” must be competitively bid. ALA. CODE § 9-15-82
(2001). This Office concluded that this restriction is not applicable to a sub-
§equent transfer to a volunteer fire department, which, under section 9-3-18(a),
is not a private firm or corporation.
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Sections 32-6-170, et seq., and 32-11-1, ef seq., of the Code of Alabama
do not require that all rescue squads must be members of AARS. These pro-
visions merely provide for special license plates for the personal vehicles of
members of and for special license plates and tax exemptions for vehicles owned
by volunteer rescue squads that belong to AARS.

Rescue squads are governed by section 22-18-1, et seq., of the Code of
Alabama, which provides for regulation of ambulances by the Alabama Depart-
ment of Public Health (“ADPH”). Section 22-18-2 exempts “volunteer rescue
squads that are members of the Alabama Association of Rescue Squads, Inc.”
from the licensure requirements. ALA. CODE § 22-18-2 (1997). Nonetheless,
this Office has stated that a volunteer rescue squad may apply for licensure from
ADPH and be bound by its requirements. Opinion to Honorable Claude Earl
Fox, State Health Officer, dated May 16, 1989, A.G. No. 89-00283. Accord-
ingly, a rescue squad does not have to be an AARS member, but if it is a volun-
teer rescue squad that is a member and complies with AARS standards, it is not
required to be licensed by ADPH. In addition, a volunteer rescue squad may
choose to be licensed and not be an AARS member.

Regarding the law enforcement powers of firefighters, you refer to sec-
tions 36-19-2 and 36-19-3 of the statutes creating the Fire Marshal’s Office
[section 36-19-1, et seq., of the Code of Alabama]. Section 36-19-2 provides
for the law enforcement powers of the Fire Marshal and his or her duly
appointed deputies and assistants. It states as follows:

The Fire Marshal and his duly appointed deputies
and assistants shall have the specific duty of enforcing
the laws, regulations and ordinances of the state and
the provisions of this article throughout the state in
matters relating to:

(1) Prevention of fires;

(2) Storage, sale and use of combustibles and
explosives;

(3) Installation and maintenance of automatic and
other fire alarm sysiems and fire extinguishing equip-
ment;

(4) Construction, maintenance and regulation of
fire escapes;
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(5) The means and adequacy of exits in case of
fire from factories, asylums, hospitals, churches,
schools, halls, theaters, amphitheaters and all other
places in which numbers of persons live, work or con-
gregate from time to time for any purpose or purposes;

(6) Suppression of arson, and the investigation of
the cause, origin and circumstance of fires.

ALA. CODE § 36-19-2 (2001). This section gives these officials the power to
enforce state laws related to these matters.

This Office has stated that the Fire Marshal and his or her deputies and
assistants are peace officers. Opinion to Honorable J. David Stout, Mayor, City
of Fort Payne, dated July 9, 1997, A.G. No. 97-00221. That opinion, recogniz-
ing that section 36-19-2 limits these officials to the enforcement of state law,
concluded that only municipal police officers can issue citations for the vio-
lation of municipal ordinances regarding fire suppression. A peace officer is
required to comply with APOST standards under section 36-21-46(a) of the
Code of Alabama. Opinion to Honorable Thomas M. Smith, District Attorney,
Tuscaloosa County, dated September 13, 2004, A.G. No. 2004-218. The Fire
Marshal, his or her deputies, and assistants must meet the requirements of
APOST before they can exercise their law enforcement powers.

Section 36-19-3 provides for the Fire Marshal’s assistants. ALA. CODE
§ 36-19-3 (2001). They include “the chief of a municipal fire department, the
chief of police or marshal in every city where a fire department is established,
and the mayor, where there is no fire department.” Stout at 3 (emphasis added).
Whether the chief of a volunteer fire department is an assistant depends on how
the department is organized. Under section 9-3-17 of the Code of Alabama,
volunteer fire departments must be incorporated nonprofit organizations or
sanctioned by a legal subdivision. ALa. CODE § 9-3-17(a)(1) (2001). Depart-
ments that are sanctioned become part of the particular governmental sub-
division. Opinion to Honorable Roger D. Bedford, Jr., Member, Alabama State
Senate, dated January 5, 2001, A.G. No. 2001-059. The chief is an assistant to
the Fire Marshal if the department is sanctioned by the municipality.

Section 36-19-3 further restricts the authority of the Fire Marshal’s assis-
tants, providing that they are “subject to the direction of the Fire Marshal in
the execution of the provisions of this article.” ALA. CODE § 36-19-3 (2001)
(emphasis added). Therefore, the Stout opinion also cautioned that the Fire
Marshal’s assistants may exercise their law enforcement powers “at the direc-
tion of the State Fire Marshal.” /d. at 3.
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Regarding the requirements for vehicles transporting explosives set forth
in section 32-5-74 of the Code of Alabama, to the extent that the Fire Marshal’s
assistants have the power to enforce this section, they could do so only at the
Fire Marshal’s direction. /d. This Office understands that the Fire Marshal
currently does not authorize his assistants to enforce this section. Therefore,
your last question regarding application of section 32-5-74 is moot.

CONCLUSION

Rescue squads do not have to be members of the Alabama Association of
Rescue Squads. Rescue squads are licensed by the Alabama Department of
Public Health. Volunteer rescue squads do not have to be licensed if they are
AARS members and comply with AARS standards that are requirements for
membership. A volunteer rescue squad may choose to be licensed and not be an
AARS member,

The chief of a municipal fire department or municipally sanctioned volun- '

teer fire department, as an assistant to the State Fire Marshal, who has complied
with APOST standards may, if directed by the Fire Marshal, issue a citation for
the violation of a state law related to the matters set forth in section 36-19-2 of
the Code of Alabama. '

I hope this opinion answers your questions. If this Office can be of fur-
ther assistance, please contact Ward Beeson of my staff. : '

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By'émwdo_ J M

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division

TK/GWB
210771v1/81150



