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Honorable Timothy H. Nunnally

Associate City Attorney

City of Tuscaloosa

P.O. Box 2089

Tuscaloosa, AL  35403

Municipalities – Retirement Systems – Employees, Employers, Employment - Tuscaloosa County

Section 36-27-6(a) of the Code is not violated when city employees, who were in a city-funded retirement plan, become members of the State Employees’ Retirement System if the employees will not receive benefits from both retirement plans for the same period of employment.

Dear Mr. Nunnally:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Tuscaloosa.

QUESTION


Will section 36-27-6(a) of the Code of Alabama be violated if city employees who were participants in a city-funded retirement plan administered by a private company become mem​bers of the State Employees’ Retirement System upon election by the city to participate in said retirement system?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


Your question arises because of the last sentence of section 36-27-6(a) of the Code of Alabama:


Notwithstanding anything to the contrary in this section, employees of any such employer who are members of any retirement, pension or benefit fund partially or wholly supported by public funds shall not be entitled to become members of this retirement system.

ALA. CODE § 36-27-6(a) (Supp. 1998).


The city currently has a pension plan for its non-salaried “hourly employees.”  This plan is administered by a private insurance company and is funded by the city.
  The city is investigating the possibility of bringing its hourly employees under the RSA plan.  The process, condi​tions, and consequences of electing to have the city’s hourly employees become eligible to participate in the state retirement system are set out in considerable detail in section 36-27-6 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 36-27-6 (Supp. 1998).  The Board of Control of the Employees’ Retirement System has the authority to approve participation by the city’s employees, and to promulgate rules and regulations for administering the retirement system.  ALA. CODE § 36-27-23 (Supp. 1998).  It cannot change the statutory requirements.  Accordingly, any plan adopted by the city to make its hourly employees eligible for participation in the retire​ment system must conform to the provisions of section 36-27-6 of the Code of Alabama.


The last sentence of section 36-27-6(a) of the Code, quoted above, has the effect of preventing an employee from earning retirement benefits in two publicly funded retirement plans for the same period of employ​ment.  Subsections (b) and (f), which relate to determination of accrued liability contributions and creditable service, and subsections (d) and (k), which relate to the election by members of retirement systems other than the state system to become members of the state system, all include lan​guage to the effect that an employee is not to earn retirement benefits from two publicly funded plans for the same period of employment.


Accordingly, in the opinion of this Office, a city employee who had earned benefits in a city-funded retirement plan, who becomes eligi​ble to participate in the state plan, may become a member of the state retirement system, and would not be in violation of the last sentence of section 36-27-6(a) of the Code if, subsequent to becoming a member of the state system, he earns no further benefits from the other plan by vir​tue of his continued employment.


As we understand the city’s proposal, at the time that participation in the RSA plan becomes available: 


(1)  All future hourly employees will become partici​pants in the RSA plan, as required by section 36-27-6(c).


(2)  Present employees who have been employed long enough to become vested in the city plan, or employees who have reached the age of 65 and have five years of service, will, upon retirement, receive the benefit from the city plan that they would have received if they had retired when the RSA plan became available, plus any RSA benefit to which they may have become eligible after the RSA plan became available (that is, they continued in service long enough to become vested in the RSA plan).


(3)  Present employees who have not become vested in the city plan at the time the RSA plan becomes available, but who serve long enough to be vested thereafter in the city plan, and then retire before they have had enough service after that time to be entitled to RSA benefits, will receive the benefit from the city plan based upon wages and time of service at the time of retirement, but will receive no benefit from the RSA plan.


(4)  Present employees who have not become vested in the city plan at the time the RSA plan becomes available, who serve long enough thereafter to become vested in the RSA plan, will receive the RSA benefit, but no benefit from the city plan.


Under this proposal, no person will receive benefits from two retirement plans for the same period of employment; therefore, there is no violation of the prohibition of the last sentence of section 36-27-6(a) of the Code of Alabama.

CONCLUSION


Section 36-27-6(a) of the Code is not violated when city employees, who were in a city-funded retirement plan, become members of the State Employees’ Retirement System if the employees will not receive benefits from both retirement plans for the same period of employment.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Philip C. Davis of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/PCD/jaf
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� The city’s salaried “civil service” employees are covered by participation in the Employees’ Retirement Systems of Alabama pension plan.





