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Honorable William E. Shinn, Jr.

Morgan County Attorney

HARRIS, CADDELL, & SHANKS, P.C.

Post Office Box 2688

Decatur, Alabama  35602-2688

Competitive Bid Law - Purchasing

The purchase by the Morgan County Commission of a new imaging sys​tem for the probate office must be competitively bid if the cost of the system exceeds $7,500.  

The request for proposals must include any hardware that is being purchased, and may also have to include the accompanying software if it is not custom software.  Custom software need not be competitively bid.

Dear Mr. Shinn:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Morgan County Commission.

QUESTION


May the Morgan County Commission pur​chase a public records imaging system for the Morgan County (“the County”) Probate Office through negotiation rather than through the com​petitive bid process?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you state:


Morgan County is in the process of upgrading the public records maintained in the Office of the Judge of Probate of Morgan County, Alabama, and proposes to acquire a public records imaging sys​tem which will consist primarily of custom software and computer hardware to support and operate the software. . . .  The consultant [hired by the County to assess the county’s needs] has recommended that the Commission, after requesting and analyzing proposals to be submitted by potential vendors, acquire all components of the system . . . through negotiation from a single vendor and as a “turn key” job.


In order to answer your question, we must consider each of the components being purchased by the County (the hardware and the custom software) in light of the competitive bid law.  The purchases of the County are subject to the provisions of Alabama’s competitive bid law, which provides:


With the exception of contracts for public works[,] . . . all expenditure of funds of whatever nature for . . . the purchase of . . . equipment . . . or other personal property involving seven thou​sand five hundred dollars ($7,500) or more, and the lease of  . . . equipment . . . or other personal property where the lessee is, or becomes, legally and contractually bound under the terms of the lease, to pay a total amount of seven thousand five hundred dollars ($7,500) or more, made by or on behalf of . . . the county commissions . . . shall be made under contractual agreement entered into by free and open competitive bid​ding, on sealed bids, to the lowest responsible bidder.

ALA. CODE § 41-16-50(a) (1998).  


The Legislature has provided a few narrow exceptions to these pro​visions.  The one that is relevant to our inquiry exempts from the require​ments of the competitive bid law “purchases of computer and word process​ing hardware when the hardware is the only type that is compatible with hardware already owned by the entity taking bids and custom soft​ware.”  ALA. CODE §41-16-51(a)(11) (1998).


It is our understanding that the hardware that the County wishes to purchase is a completely new system.  Since there would be no hardware “already owned by the entity taking bids” with which the new hardware would have to be compatible, the purchase of the hardware would not fall within this exception and would have to be competitively bid.  The County may, however, seek requests for proposals that include all of the components of the proposed system, including all of the hardware and all of the software components, and it may thereby acquire the entire system from the same vendor, so long as it is the vendor submitting the lowest price.


The remaining question is whether the software to be purchased must be competitively bid.  Section 41-16-51(a)(11) exempts “custom software” from the provisions of the competitive bid law.  This Office has previously considered what constitutes “custom software”:


The American Heritage Dictionary, Second College Edition, defines “custom” as something made to order.  To customize, custom build or custom make is to build or make according to the specifications of the buyer.  “Software” has been defined by the U. S. Supreme Court as “a term . . . used in the industry to describe computer programs.”  Parker v. Flook, 437 U.S. 584 (1978).

*     *     *


Software that will require substantial crea​tive work by a professional/vendor to comply with unique specifications could constitute “custom software” within the meaning of Section 41-16-51(a)(11), Code.

A.G. Opinion No. 94-00023 to Robert W. Ennis, IV, Tuscaloosa City Attorney, dated October 21, 1993.

CONCLUSION


The purchase of a new imaging system for the Probate Office in the County must be competitively bid if the cost of the system exceeds $7,500.  The request for proposals must include any hardware that is being pur​chased, and may also include the accompanying software.  Whether the software that the County purchases must be competitively bid depends on whether it is custom software; that is, software that will require substantial creative work by a professional or vendor in order to perform the tasks for which it is being purchased.  Custom software need not be competitively bid.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy R. King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/TRK

8487v1/6139

