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Honorable Sandra T. Robertson

Acting City Clerk

City of Brewton

1010-A Douglas Avenue

Post Office Box 368

Brewton, Alabama  36427-0368

City Councils – Planning Commissions – Zoning – Municipal Ordinances - Escambia County

Section 11-52-77 does not require a public hearing if a city council has decided not to consider a proposed zoning ordinance.  A public hearing may be held before the council deter​mines whether to consider or disap​prove proposed zoning ordinances.  A public hearing must be held before the council adopts a proposed zoning ordinance.

Dear Ms. Robertson:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Brewton.

QUESTION


Must the City Council hold a public hearing upon all recommendations of the Planning Com​mission, whether the recommendation is for approval or disapproval of a proposed zoning ordinance?

FACTS AND ANALYSIS


Section 11-52-77 of the Code of Alabama sets out the procedure for the adoption of zoning ordinances.  This section provides in pertinent part:


(3) No such ordinance shall become effec​tive until after a public hearing in relation thereto, at which parties in interest and citizens shall have an opportunity to be heard.

ALA. CODE § 11-52-77 (Supp. 1998).


If a city council is considering the adoption of a new zoning ordi​nance, whether it has been recommended by the Planning Commission or not, a public hearing must be held pursuant to § 11-52-77 before the ordi​nance is adopted.  Id.  Section 11-52-77 does not require a public hearing if a city council has decided not to consider a proposed ordinance or if the city council does not approve a proposed ordinance.  Although a public hearing is not required when a planning commission and a city council are in agreement over the disapproval of a proposed ordinance, a hearing may be held in order to receive input from interested citizens.

CONCLUSION


Section 11-52-77 does not require a public hearing if a city council has decided not to consider a proposed zoning ordinance.  A public hearing may be held before the council determines whether to consider or disapprove pro​posed zoning ordinances.  A public hearing must be held before the council adopts a proposed zoning ordinance.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/CJS/BFS
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