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Honorable W. David Ryan

Attorney, Tuscaloosa City Board of Education

Phelps, Jenkins, Gibson & Fowler, L.L.P.

1201 Greensboro Avenue

Tuscaloosa, Alabama  35401

Boards of Education – Term of Office – Assumption of Duties - Tuscaloosa County

Newly appointed members of Tus​caloosa City Board of Education shall assume office at the next regu​lar meeting of the city board of edu​cation held after their appointment.

Dear Mr. Ryan:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


May the newly appointed members of the Tuscaloosa City Board of Education assume office at the first special meeting held after their appointment in June, or must they wait until the first regular meeting scheduled for June 21?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter requesting an opinion you informed us that on April 1, 1999, the Tuscaloosa City Council adopted Ordinance No. 5879 appointing Olympia McCrackin, Dr. Milla Boschung, and Brian Chandler to the Tuscaloosa City Board of Education replacing John Hogue, Robert Monfore, and Annie Mary Gray, respectfully.  Ordinance No. 5879 speci​fied that the term of the newly appointed board members would begin with the first regular meeting of the board of education in June 1999.


The city council’s authority to appoint members of the board stems from the State of Alabama in chapter 11 of title 16 of the Code of Ala​bama.  Section 16-11-3 of the Code of Alabama states, “[m]embers of the city board of education shall assume office at the next regular meeting of the city board of education in June following their appointment.”  ALA. CODE §16-11-3 (Supp. 1998).  It is axiomatic that the plain language of a statute controls, except in those rare cases in which a literal application of the statute will produce results demonstrably at odds with the intention of the drafters.  U.S. v. Ron Pair Enter., Inc., 489 U.S. 235, 242 (1989).  Therefore, pursuant to Alabama law, the newly appointed board members should assume their offices at the first regular meeting in June held after their appointment, in this case on June 21.

CONCLUSION


It is the opinion of this Office that the newly appointed members of the Tuscaloosa City Board of Education should assume their offices on June 21, the first regular meeting in June held after their appointment.  The outgoing board members should attend any special meetings held before that date.  


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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