May 3, 1999


Honorable Otis L. Brown, Chairman

Jefferson County Board of Equalization

  and Adjustments

716 North 21st Street 

Room 100, East Annex

Birmingham, AL  35263-0028

Ad Valorem Taxes -- Boards of Equalization -- Due Process Requirements

The 45-day period to protest an ad valorem tax assessment begins on the date the notice of an increase in valuation is properly addressed and mailed to the person being assessed.  While there is no specific provision that allows the board to designate a member to hear certain protests, the taxpayer may consent to his protest being heard by only one board member.

Dear Mr. Brown:


This opinion is issued in response to your request for an opinion of the Attorney General.

QUESTIONS


1.
What will be the time period deadline for property owners to file objections to the value set by the Jefferson County Board of Equalization and mailed to owners in July 1999?


2.
May a Board member hold a hearing with a property owner and the two other Board members review and concur with the recommendation of the member present at the hearing?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION

Section 1 of Act No. 86-708 sets out the procedures for protesting ad valorem tax assessments in Jefferson County:


[I]n counties where the Board of Equalization serves full time, protests must be filed in writing within 45 days of the date of the certified docket or prior to May 15, whichever falls first and must be heard and determined on or before the second Monday in July subsequent to the filing of the same unless otherwise ordered by the State Department of Revenue. . . .  Upon the final hearing of each protest, the Board of Equalization shall enter a final judgment giving the date of the same and shall immediately certify the same to the tax assessor.  In the event the Board of Equalization raises the assessed value of any property at any time, notice of such raise shall be given by regular mail, addressed to the party against whom said property is assessed

. . . .

1986 Ala. Acts No. 86-708, 119.


Pursuant to the countywide revaluation of property ordered by the Department of Revenue, 285,000 parcels of real property in Jefferson County will be revalued.  The Jefferson County Board of Equalization projects that the notices of increased valuation will not be ready for mailing until July 1999, and as a result no protests, if any, can be filed prior to May 15, 1999.  While the Legislature did not define the term "certified docket," in keeping with the intent of the statute, the certified docket date is meant to be the date the protest period begins to run.  Therefore, based on the notice requirement authorized by statute, the date that the notice is properly addressed and mailed is the date the 45-day protest period begins.


In Empire Mining Co. v. Bowers, 79 So. 561 (1918), the Alabama Supreme Court addressed this very issue.  In Empire Mining Co. a protest of an ad valorem assessment was officially heard by only one member of the board of equalization with the taxpayer's consent; however, the two other members of the board of equalization were in the same room hearing other protests.  The member charged with hearing the protest reduced the assessment, the board as a whole refused to accept this reduced valuation and, in fact, increased the valuation.  The Court held that the taxpayer's due process rights had not been violated because he could appeal the increase to the circuit court.  Id.


Although there is no specific provision which allows the board to designate a member to hear certain protests, the taxpayer may consent to his protest being heard by only one board member.  Furthermore, the law provides in section 40-3-22 of the Code of Alabama that "[f]ailure of the tax assessor, board of equalization, or the Department of Revenue or its agents to perform any of the duties of assessing and valuing property or hearing objections to assessment valuations, at the time prescribed, or to complete such duties within the time prescribed by this chapter shall not invalidate any assessment or any act of such tax assessor, board of equalization, or the Department of Revenue or its agents made or done after the expiration of such time."  ALA. CODE § 40‑3‑22 (1998).

  
I hope this sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to contact Gwendolyn B. Garner, Legal Division, Department of Revenue.







Sincerely,







BILL PRYOR







Attorney General







By:







CAROL JEAN SMITH







Chief, Opinions Division
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