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Honorable Billy Moore

Tax Collector, Lamar County

P.O. Box 492

Vernon, Alabama 35592

Tax Collectors – Attorneys Fees – Taxpayers – Tax Sales 

When the tax collector hires the county attorney to assist him in discharging his statutory duties, the tax collector cannot charge the taxpayer the cost of the county attorney’s fee.

Dear Mr. Moore:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


The Lamar County Tax Collector’s Office has hired the County Attorney to assist in the sale of land for taxes.  Can we charge the taxpayer with the cost of the attorney to assist in this matter?

FACTS AND ANALYSIS


The sale of land for the payment of taxes is governed by section 40‑10-1, et seq., of the Code of Alabama.  These Code sections set forth the duties of the judge of probate and the tax collector.  The duties of the tax collector include: reporting the tax lien to the probate court, keeping a bound book of property on which taxes are owed, attending trial and giving notice of the tax sale.  ALA. CODE § 40-10-1, § 40-10-2, § 40-10-9, § 40‑10-12 (1998).  In the event there is an appeal from any decree rendered by the probate court for the sale of real estate for the payment of taxes, the district attorney shall represent the state on the appeal. ALA. CODE § 40‑10-25 (1998).


Your request does not state the specific tasks performed by the county attorney.  This Office is assuming that the county attorney is helping the tax collector carry out his statutory duties.  Section 40-10-27 sets forth the fees that can be charged by the probate judge and the tax collector arising from the sale of land for the payment of taxes.  Section 40-10-27 provides:


For each notice to a delinquent property owner to show cause why a decree of sale should not be rendered, the judge of probate is entitled to a fee of $5 and for each decree of sale, $5; the tax collector shall have $5 for serving each notice which may be given by certified or registered mail with return receipt demanded, but for his attendance at court, he shall receive no pay; but in case of appeal, the sheriff and the clerk of the appellate court shall be entitled to the same as fees as for services in like cases.

ALA. CODE § 40-10-27 (1998).  No other fees are provided for in the Code with regard to the sale of land for the payment of taxes.  The taxpayer cannot be charged fees that are not otherwise provided for by law.  There is nothing in the Code that would allow the tax collector to charge the taxpayer for the payment of the county attorney’s fees.

CONCLUSION


When the tax collector hires the county attorney to assist him in discharging his statutory duties, the tax collector cannot charge the taxpayer the cost of the county attorney’s fee.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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