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Honorable Bob Childree

State Comptroller

100 North Union Street, Ste. 220

Montgomery, Alabama 36130-2602

Uniforms – Law Enforcement – Clothing - Funds 

Provision and specification of uni​forms discussed, generally.

Dear Mr. Childree:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTIONS


(1)
Are other state agencies who employ “law enforcement officers” who may be required to wear “plain clothes” in performing their duties and assignments authorized to purchase those clothes as provided in the prior opinion?


(2)
What exactly is authorized to those qualifying for this clothing allowance:

(a)
Suits?

(b)
Blazers/sport coats?

(c)
Shirts/trousers?

(d)
Ties?

(e)
Belts?

(f)
Shoes?

(g)
Undergarments?

(h)
Socks?

(i)
Jewelry?


(3)
Is there a dollar limit or a quality standard imposed, or is the Director of the Department allowed discretion in this matter?


(4)
Are employees required to have patches or other identifying emblems placed on this clothing?


(5)
May other agencies, outside the law enforcement area, authorize and/or direct employees to dress accordingly to a “standard” and subsequently pay for such clothing?


(6)
Is clothing which may be worn to non-state functions allowable under the law to be purchased by the State but worn for non-state purposes?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


We begin by observing that there are no statutes in this state that specifically prescribe the elements of a law enforcement officer’s uni​form.  Aside from a requirement that the police officers who are employed by the State to patrol and assure the security of the state capitol complex in Montgomery are to be furnished with uniforms (ALA. CODE § 41-4-185 (1998)) and that county sheriffs are to be furnished “necessary . . . equipment (ALA. CODE § 36-22-18 (1998)),” there is no specific legisla​tion relating to uniforms for police officers.


Sound public policy calls for persons who act as law enforcement officers to be provided with distinctive uniforms.  Such uniforms serve to assist the officer in the exercise of the duties of a law enforcement officer in many ways.  The uniform serves to identify the officer so that the pub​lic can be aware of his or her presence.  It may also serve to protect the officer, as well as provide means for carrying other necessary equipment such as firearms, ammunition, handcuffs, communications equipment, and so on.  The police officer’s uniform is, itself, a part of the equipment needed for the effective, safe, and efficient accomplishment of the many duties an officer may be called upon to carry out.  Accordingly, it is appropriate for an agency which employs “peace officers” to provide its officers with uniforms and appropriate accessories, as the agency may determine to be necessary.


There are police and law enforcement activities that may best be accomplished if the officer is not distinctively noticeable within the envi​ronment in which he or she may be working.  For instance, investigators may secure better cooperation or be avoided less as police if they are dressed more like the population in general.  Undercover work is impossi​ble if the officer involved is “uniformed.”  In these situations the employing agency may specify that the officer’s uniform is to be “plain clothes.”  What plain​clothes comprise must be determined on a case-by-case, “as required” basis by the officer’s employing agency.


Considerations such as those set forth above clearly undergird the pre​vious opinions of this Office in which we have opined that cities and counties and the Alabama Department of Public Safety may provide civilian-style street clothes, directly or by providing a clothing allow​ance, to officers whose duties are determined to require “plainclothes” attire.  Opinions to Herman Cobb, dated November 18, 1982, A.G. No. 83-00082; to Sheriff Edwin L. Booker, dated March 29, 1984, A.G. No. 84-00231; to Colonel Byron Prescott, dated December 20, 1983, A.G. No. 84-00099; to W. Cameron Parsons, dated September 2, 1986, A.G. No. 86-00351.


An agency authorized to employ law enforcement officers should supply those whom it so employs with the equipment necessary for them to safely and effectively carry out their duties, including appropriate clothing, in particular, appropriate uniforms.  A uniform may be minimal, as little as a badge.  Montgomery Light and Traction Co. v. Avant, 80 So. 497 (Ala. 1918).  On the other hand, it may comprise a full suit of outer​wear, including overcoats, rain slickers, and other gear selected to enhance the officer’s effectiveness and safety.  If it has been determined that the officer will be more effective if inconspicuous, the uniform should be selected with that determination in mind.  The level of dis​tinctiveness or inconspicuousness to be achieved is a factual determina​tion that is to be made by the responsible authorities at the employing agency.


In the opinion of this Office, a uniform consists of or comprises outer garments and accessories.  An item of attire worn under the uniform, such as an undergarment, may be required in the specification of what is required in order for the officer to be properly “in uniform.”  The pur​chase of such a garment should be left to the responsibility of the individ​ual who will be wearing it, and for whom it must be comfortable.  An individual given a clothing or uniform allowance, after acquiring the usual outer-garment items required in order to be properly uniformed, may purchase other specified or permitted items as well.

CONCLUSION


We answer your specific questions with the foregoing discussion in mind.  (1) State agencies that employ law enforcement officers may pur​chase, or authorize the purchase of, specified items of clothing and acces​sories in order to properly equip such officers to carry out their duties.  (2) The exact specifications of what clothing and accessories properly equip an officer is a factual matter that must be decided by the appropri​ate authorities in the employing agency on a case-by-case, “as needed” basis.  (3) There is no statutory dollar limit upon what may be spent to properly uniform and equip a law enforcement officer.  The quality stan​dard should be such as would properly equip the officer for the duties that he or she will be expected to carry out, and must be determined on a case-by-case, “as needed” basis.  (4) If patches or identifying emblems placed on the “uniform” will make the officer less effective, or possibly endan​ger the officer, such items should not be required.  (5) Agencies that are not law enforcement agencies, or that do not employ law enforcement officers, may have reasonable dress codes, but, unless authorized to pro​vide uniforms by specific statute or implication in the laws governing the activities, duties, purposes, and responsibilities of the agency,
 may not pay for the clothing of their employees.  (6) In general, an employee wearing clothing supplied for the purpose of enhancing his or her effec​tiveness on the job should be guided by the same general principles that guide such an employee in the use of other equipment supplied by the employing agency, and, accordingly, should wear privately owned cloth​ing when not on the job.  It should not be necessary, however, for an employee to change clothing before leaving his or her workstation to return home or go to lunch.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Philip C. Davis of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/PCD/jho
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� The Bureau of Tourism provides its Welcome Center personnel with distinctive attire.  Opinion to Caroline S. Cavanaugh, Director, dated October 19, 1979, A.G. No. 80-00007.  Agencies that provide medical services and laboratory services may provide attire to protect employees.  The Department of Transportation and the Building Commission, for instance, may provide hard hats and work shoes or boots to protect employees in carrying out their duties.  These examples are by way of suggestion only, and are not intended to be exhaustive.





