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QUESTION 1 OF THIS OPINION HAS BEEN OVERRULED TO THE EXTENT THAT IT CONFLICTS WITH QUESTION 2 OF THE OPINION ISSUED TO DONALD J. STEWART, ATTORNEY, PLAN​NING COMMISSION OF THE CITY OF MOBILE, DATED 6-20-2000, A.G. NO. 2000-171.

Honorable William W. Sanderson, Jr.


Madison City Attorney 
Lanier Ford Shaver & Payne, P.C.

200 West Side Square, Suite 500

Huntsville, AL  35801 
Planning Commission – Municipalities - Voting - Madison County

The approval of a final subdivision plat requires six affirmative votes of the municipal planning commission.

If the planning commission regula​tions do not specify the number of votes needed to approve a tentative subdivision plat, a majority of the quorum present and voting is required.

Dear Mr. Sanderson:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1


What is the minimum vote required of a nine-member planning commission to approve a final subdivision plat as authorized by section 11-52-30(b) of the Code of Alabama:  

(a) six (6) concurring votes;

(b) a simple majority of the quorum, present and voting; or

(c) a simple majority of the member​ship?

FACTS AND ANALYSIS


Municipal planning commissions are created pursuant to sections 11-52-1 to 11-52-84 of the Code of Alabama.  ALA. CODE §§ 11-52-1 to 11-52-84 (1994 and Supp. 1998).  The planning commission consists of nine members, except in Class 1 municipalities.  ALA. CODE § 11-52-3 (1994).  A planning commission may adopt a master plan for the physical development of the city pursuant to section 11-52-10 stating in pertinent part:


The adoption of the plan or of any such part or amendment or extension or addition shall be by resolution of the commission carried by the affirmative votes of not less than six members of the commission.

ALA. CODE § 11-52-10 (1994) (emphasis added).


The power to regulate subdivisions is included within the authority of a planning commission.  Section 11-52-30 provides in pertinent part:


All such maps or plats must be first sub​mitted to and approved by the municipal planning commission. . . .

ALA. CODE § 11-52-30(b) (1994).  The procedure for approval or dis​approval of a subdivision plat is set forth in section 11-52-32 wherein subsection (b) specifically states in pertinent part:


Every plat approved by the commission shall, by virtue of such approval, be deemed to be an amendment of or an addition to or a detail of the municipal plan and a part thereof.

ALA. CODE § 11-52-32(b) (1994).  Since all amendments or additions to the master plan must be approved by an affirmative vote of six members of the planning commission, and a subdivision plat is deemed to be an amendment or addition to the master plan, the approval of a final sub​division plat requires the affirmative vote of six members of the planning commission. 

CONCLUSION


The approval of a final subdivision plat requires six affirmative votes of the municipal planning commission.

QUESTION 2


What is the minimum vote required of a nine-member planning commission to approve a tentative subdivision plat as authorized by sec​tion 11-52-31 of the Code of Alabama:

(a) six (6) concurring votes; 

(b) a simple majority of the quorum, present and voting; or

(c) a simple majority of the member​ship?

FACTS AND ANALYSIS


Section 11-52-31 of the Code of Alabama authorizes the planning commission to adopt regulations governing the subdivision of land and provides in pertinent part:


The regulations or practice of the commis​sion may provide for a tentative approval of the plat previous to such installation, but any such tentative approval shall be revocable and shall not be entered on the plat.

ALA. CODE § 11-52-31 (1994).  This provision does not specify the num​ber of votes needed to approve a tentative subdivision plat.  Since a ten​tative approval of a plat does not become a part of the master plan, six affirmative votes would not be required.  Generally, when the law is silent as to the number of votes needed to approve a resolution or motion, a majority of the quorum present and voting is sufficient.  Opinion to Hon​orable Patrick H. Tate, County Attorney, DeKalb County Commission, dated November 17, 1980, A.G. No. 81-00072.  The regulations adopted by the planning commission may also specify the votes needed to approve a tentative plan.  If the planning commission regulations do not specify the votes required, it is the opinion of this Office that a majority of the quorum present and voting is required.  The approval of the final subdivi​sion plat would, however, require six affirmative votes. 

CONCLUSION


If the planning commission regulations do not specify the number of votes needed to approve a tentative subdivision plat, a majority of the quorum present and voting is required.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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