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Honorable O. Stanley Thornton                  

Attorney, City of Talladega

P.O. Drawer 277

212 W. North Street

Talladega, Alabama 35161

Public Works Law – Municipalities – Engineers – General Contractors Licensing Board – Engineers and Land Surveyors, Board of - Talladega County

When work is done by force account, there is no contract to be signed; therefore, the bid requirement found in section 39-2-2 of the Code of Alabama has no effect.

When a city is undertaking a public works construction project under the “force account” method, the city is required to obtain engineering drawings, plans, specifications, and estimates prepared by a professional engineer, and the construction must be executed under the direct super​vision of a professional engineer.

Dear Mr. Thornton:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1


In a public works project, the cost of which will exceed Fifty Thousand and 00/100 ($50,000.00) Dollars, is the City required to carry out the construction project by use of the competitive bid process, or may the City use hired labor, being labor other than by employees regularly in the employ of the City, and material bought by the City to perform various phases of the construction from its own public fund account?

FACTS AND ANALYSIS


In your request you state that the City of Talladega is contemplating the construction of a building, and the City will act as its own contractor using labor and material employed and bought by the City to perform various phases of the construction.  Your question concerns whether the project is subject to the competitive bid process if the City acts as its own contractor, as described above.


A public work is defined as:


The construction, repair, renovation, or maintenance of public buildings, structures, sew​ers, waterworks, roads, bridges, docks, under​passes, and viaducts as well as any other improvement to be constructed, repaired, renovated, or maintained on public property and to be paid, in whole or in part, with public funds or with financing to be retired with public funds in the form of lease payments or otherwise.

ALA. CODE § 39-2-1(5) (Supp. 1998).  The bid requirement of the public works law applies to public works contracts involving an amount in excess of fifty thousand dollars.  ALA. CODE § 39-2-2 (Supp. 1998).  This Office has consistently determined, however, that when there is no contract to be signed the bid requirements of the public works law do not apply.  See Attorney General’s Opinion to Honorable William M. Bouldin, dated December 11, 1997, A.G. No. 98-00052;  Attorney General’s Opin​ion to Honorable Hobson Manasco, Jr., dated November 19, 1997, A.G. No. 98-00039.


The plan you describe is referred to as a construction project under the “force account method.”


This Office has described the force account method as follows:


The force account method . . . merely means that the city will act as its own contractor using labor and material employed and bought by the city to perform various phases of construc​tion.

Attorney General’s Opinion to Honorable William M. Bouldin, dated December 11, 1997, A.G. No. 98-00052, pg. 3, citing Attorney General’s Opinion to Honorable J. David Stout, dated March 10, 1988, A.G. No. 88‑0205.  It is important to note that the laborers must be employees of the city.  Nothing in the Code prevents a city from hiring laborers to aid in the project.  These laborers, however, must be city employees and not merely contract employees.


This Office has concluded that work may be done by force account under the circumstances set forth in sections 39-2-6(b), (c), and (d) of the Code of Alabama.  In addition, work may be done by force account when an agency decides it has the resources, facilities, and personnel available for the project, and finds that this would be the most efficient use of its resources, facilities, and personnel. Attorney General’s Opinion to Honor​able William M. Bouldin, dated December 11, 1997, A.G. No. 98-00052;  Attorney General’s Opinion to Honorable Hobson Manasco, Jr., dated November 19, 1997, A.G. No. 98-00039.  When work is done by force account, there is no contract to be signed; therefore, the bid requirement found in section 39-2-2 of the Code of Alabama has no effect.  Id.

As pointed out in prior opinions, it is important to comply with section 41-16-50 of the Code of Alabama when purchasing materials, sup​plies, and equipment.  Id.  Section 41-16-50 of the Code of Alabama pro​vides in pertinent part:


With the exception of contracts for public works whose competitive bidding requirements are governed exclusively by Title 39, all expen​diture of funds of whatever nature for labor, services, work, or for the purchase of materials, equipment, supplies, or other personal property involving seven thousand five hundred dollars ($7,500) or more, . . . made by or on behalf of any . . . governing bodies of the municipalities of the state . . . shall be made under contractual agreement entered into by free and open com​petitive bidding, on sealed bids, to the lowest bidder.

ALA. CODE § 41-16-50 (Supp. 1998).


Based on the foregoing, a city must competitively bid all purchases of equipment, materials, and supplies that fall within the provisions of section 41-16-50.


When bids are received on a construction project but the awarding authority determines to do the project by the force account method, the law requires that the plans, specifications, estimates of costs, and, upon completion of the project, final costs, the cost of changes in the original plans and specifications and other information, be made available for review by the Department of Examiners of Public Accounts.  ALA. CODE § 39-2-6 (Supp. 1998).  The law also requires the information described above be made public by the awarding authority.  Id.  This Office recom​mends when a project is done by force account, although no bids are received, that the information should be made available to the Department of Examiners of Public Accounts, as well as to the public.

CONCLUSION


When work is done by force account, there is no contract to be signed; therefore, the bid requirement found in section 39-2-2 of the Code of Alabama has no effect.

QUESTION 2

In a public works project, the cost of which will exceed Fifty Thousand and 00/100 ($50,000.00) Dollars, is the City required to obtain engineering drawings, plans, specifica​tions, and estimates prepared by, and the con​struction executed under the direct supervision of, a professional engineer when the City is undertaking the construction project under the “force account” method?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION

Section 34-11-10 of the Code of Alabama provides:


It shall be unlawful for the state or any of its departments, boards or agencies or any county, municipality or political subdivision or any department, board or agency of any county, municipality or political subdivision to engage in the construction of any public work involving the practice of engineering unless the engineering drawings, plans, specifications and estimates have been prepared by and the construction exe​cuted under the direct supervision of a profes​sional engineer, provided, that nothing in this chapter shall be held to apply to any public work wherein the expenditure for the complete project of which the work is part does not exceed $20,000.00.

ALA. CODE § 34-11-10 (1997).


This Code section mandates that a professional engineer prepare any engineering drawings, plans, specifications, and estimates used in a public works project.  Furthermore, the construction must be executed under the direct supervision of a professional engineer.  The only excep​tion to this Code section is when the cost of the complete project does not exceed $20,000.00.  There is no exception for when a city is undertaking the construction project under the “force account” method.


When a city is undertaking a public works construction project under the “force account” method, the city is required to obtain engi​neering drawings, plans, specifications, and estimates prepared by a pro​fessional engineer, and the construction must be executed under the direct supervision of a professional engineer. 


Also note, if architectural work, beyond work that is incidental to the practice of professional engineering, is involved in the project, a licensed professional architect is required.  See ALA. CODE § 34-11-1 (1997); ALA. CODE § 34-2-32 (1997). 


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Wendi B. Molz of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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