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Honorable Frederick H. Stevens

Attorney, Conecuh County Commission

P. O. Box 347

Evergreen, AL  36401

Revenue Commissioners – Tax Collectors – Tax Assessors – Salaries - Counties

Revenue commissioner to be paid as provided by section 40-6A-2 of the Code of Alabama from date that Act No. 98-125 becomes operative to abolish former offices of tax asses​sor and tax collector and create new office of revenue commissioner.

Dear Mr. Stevens:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Can the currently elected tax assessor receive the $10,000 per annum pay increase, as provided by section 40-6A-2 of the Code of Ala​bama, upon becoming the county revenue com​missioner pursuant to Act No. 98-125 of the 1998 Regular Session of the Alabama Legislature?

FACTS


The county tax assessor and tax collector were elected to their respective offices at the general election in 1996, for terms expiring Janu​ary 16, 2003.  Act No. 98-125 of the 1998 Regular Session of the Alabama Legislature, abolishing the offices of tax assessor and tax collector upon certain contingencies, became law on March 3, 1998.  The tax collector resigned on March 31, 1998.  The tax assessor was sworn in, under the provisions of section 8 of Act No. 98-125, as acting revenue commis​sioner.  At the referendum required in section 9 of Act No. 98‑125, held on November 3, 1998, sections 1 through 7 were approved and became operative immediately under the terms of section 8.

LAW


Section 3 of Act No. 98-125 provides:


At the expiration of the current term of office of the tax assessor and the office of the tax collector of the county, or if a vacancy occurs in either office, then immediately upon the occur​rence of the vacancy, the office of county reve​nue commissioner shall be established.  If the office of county revenue commissioner is established upon the occurrence of a vacancy in either the office of tax assessor or the office of tax collector, the tax assessor or the tax collec​tor, as the case may be, remaining in office shall be the county revenue commissioner for the remainder of the term of office for which he or she was elected.  The county revenue commis​sioner shall be elected at the general election and every six years thereafter and shall serve for a term of office of six years.

1998 Ala. Acts No. 98-125.


Section 6 of Act No. 98-125 provides:


The county revenue commissioner shall receive a salary of not less than the minimum salary provided by Section 40-6A-2 of the Code of Alabama 1975, payable in the manner pre​scribed by that section.  The exact amount of the salary of the county revenue commissioner shall be set by resolution of the county commission prior to the county revenue commissioner taking office.

1998 Ala. Acts No. 98-125.


Section 7 of Act No. 98-125 provides:


The office of the tax assessor and the office of tax collector shall be abolished effec​tive on the last day of the term to which they are elected, or on an earlier date as provided in this act if a vacancy occurs in either the office of tax assessor or tax collector.

1998 Ala. Acts No. 98-125.


Section 8 of Act No. 98-125 provides, in pertinent part:


Sections 1 to 7, inclusive, of this act shall become operative only if approved by a majority of the qualified electors of Conecuh County who vote in an election to be held on the day desig​nated by the Judge of Probate of Conecuh County. . . .

1998 Ala. Acts No. 98-125.


Lastly, section 9 of Act No. 98-125 provides:


If either the office of tax assessor or the office of tax collector becomes vacant before the expiration of the term of office and before the time of the election provided by this act the remaining officer shall serve in an acting capac​ity for the vacant office without additional com​pensation until the remaining provisions of this act become operative or have no further effect.  If Sections 1 to 7, inclusive, of this act become operative, the remaining officer shall be the county revenue commissioner for the remainder of the term for which he or she was elected.

1998 Ala. Acts No. 98-125.

ANALYSIS

The provisions of section 9 become operative upon the resignation of the tax collector after the passage of Act No. 98-125, but before the election provided for in section 8 of the act.  By its specific terms “the remaining officer shall serve in an acting capacity for the vacant office without additional compensation until the remaining provisions of this act become operative or have no further effect.” 1998 Ala. Acts No. 98-125 (emphasis added).  Once the “remaining provisions,” that is, sections 1 through 7, become operative, the offices of tax collector and tax assessor cease to exist in Conecuh County, becoming consolidated “into one county office designated as the office of county revenue commissioner.” 1998 Ala. Acts No. 98-125, section 2.


Section 6 of Act No. 98-125 specifically provides that the salary of the revenue commissioner is to be “not less than the minimum salary pro​vided by Section 40-6A-2.” 1998 Ala. Acts No. 98-125, section 6.


In an opinion to Honorable Lawrence M. Wettermark, dated November 3, 1989, A.G. No. 90-00020, this Office considered a similar question and observed:


Sections 68 and 281 and Amendment 92 of the 1901 Constitution of Alabama, which prohibit the increase or decrease of a public official’s compensation during his term of office, are not offended by the fact that the revenue commis​sioner’s salary exceeds that formerly paid to the tax collector.

A.G. No. 90-00020 at 3.


This is also true when, as is the case here considered, the tax asses​sor assumes the office of revenue commissioner.

CONCLUSION


The salary of the revenue commissioner is as set forth in section 40-6A-2 of the Code of Alabama.  A tax assessor who becomes the reve​nue commissioner, pursuant to the terms of Act No. 98-125, is to be paid as set forth in section 40-6A-2.  The fact that the minimum salary for the new office of revenue commissioner is greater than the salary for the now-abolished office of tax assessor is irrelevant.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Philip C. Davis of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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