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Honorable Tommy Ragland

Tax Collector, Madison County

100 Northside Square

Huntsville, AL  35801‑4820

Probate Judges – Liens ‑ Tax Collectors – Revenue Commissioners – Recordation Tax - Madison County

Tax collectors and revenue commissioners are not required to pay recording fees to the probate judge to record tax liens filed pursuant to section 40‑1‑2 of the Code of Alabama.

Dear Mr. Ragland:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Are tax collectors/revenue commissioners of the State of Alabama required to pay recording fees to the probate judge for tax liens?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that, pursuant to section 40‑1‑2 of the Code of Alabama, a tax lien is filed by the tax collector or the revenue commissioner in the probate judge’s office against those persons who are liable for taxes other than ad valorem taxes.  ALA. CODE § 40‑1‑2 (1993).  Subsection (d) states:


Such certificate shall be indexed and recorded under the same provision of law of this state relating to the filing and recording of certificate of judgment, without cost, but no acknowledgment or probate of such certificate shall be required.

ALA. CODE § 40‑1‑2(d) (1993) (emphasis added).


Section 40‑1‑2(d) clearly provides that no costs shall be charged for the filing of the liens provided for therein.  Accordingly, the tax collectors and revenue commissioners are not required to pay recording fees to the probate judge for filing a tax lien pursuant to this section.

CONCLUSION


Tax collectors and revenue commissioners are not required to pay recording fees to the probate judge to record tax liens filed pursuant to section 40‑1‑2 of the Code of Alabama.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/BFS

R/10.98/f


