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Honorable James R. Seale






Attorney, Montgomery County

  Board of Education

Post Office Drawer 1470

Montgomery, AL  36102

Education, Boards of – Teachers – Employees, Employers, Employment – Compensation - Montgomery County

The phrase “or chief executive officers of any school system” found in Act No. 98-510, section 2(g), is not applicable to the Montgomery County Board of Edu​cation as that phrase applies to those institutions such as the Alabama Insti​tute for the Deaf and Blind, two-year postsecondary institutions, and public universities who are headed by a chief executive officer rather than a super​intendent.

Dear Mr. Seale:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Is that portion of Act No. 98-510, section 2(g), stating “or the chief executive officers of any school system” applicable to the Montgomery County Board of Education and, if it is applicable, what positions within the Montgomery County Board of Education are to be defined as “chief executive officer” posi​tions?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


Act No. 98-510 provides an eight and one-half percent (8.5%) cost-of-living salary adjustment for certain education employees at the beginning of the 1998-99 fiscal year and is to continue thereafter.  1998 Ala. Acts No. 98-510.  Section 2(g) of Act No. 98-510 states:


Local Chief Executive Officers.  The pay raise provisions of this act shall not apply to superinten​dents of education or the chief executive officers of any school system.  Any pay increase given to the superintendent shall be by recorded vote of the gov​erning board of authority.

1998 Ala. Acts No. 98-510, section 2(g).


“[C]hief executive officers” is not defined in Act No. 98-510.


One approach in determining legislative purpose and intent is to exam​ine prior law and related statutes on the subject of the statute being con​strued.  State v. AAA Motor Lines, Inc., 207 Ala. 405, 408, 155 So. 2d 509, 511 (1963).


“Executive officer” is defined in a related statute where accumulated sick leave is authorized for education employees.  Section 16-1-18.1(a)(3) of the Code of Alabama states:


Executive officer.  The superintendent of any public county school system or any public city school system; the President of the Alabama Institute for Deaf and Blind; the president of any two-year school or college under the auspices of the State Board of Education, the Superintendent of the Department of Youth Services School District; the Executive Director of the Alabama High School of Mathematics and Science; . . . the chief executive officer of any other employer as provided in this section.

ALA. CODE § 16-1-18.1(a)(3) (Supp. 1997).


It is stated in your request that representatives of the State Department of Education have advised that the salary increase provided in Act No. 98-510 is awarded to all school system employees except the superintendent of edu​cation, and that it is the Department’s position the phrase “or the chief executive officers of any school system” applies only to those institutions such as the Alabama Institute for the Deaf and Blind, two-year postsecondary institutions, and public universities who are headed by a chief executive offi​cer rather than a superintendent.  Members of the board of education are not executive officers.  We are informed that the Montgomery County school system, in fact, has no “chief executive officer” other than the superinten​dent.  This interpretation of Act No. 98-510, section 2(g), is consistent with the definition of “executive officer” previously given by the Legislature found at section 16-1-18.1(a)(3) of the Code.  There is, therefore, legislative precedent for the interpretation given by the State Department of Education.  The Attorney General is of the opinion that the interpretation of the phrase “chief executive officers of any school system” by the State Department of Education is correct.

CONCLUSION


The phrase “or chief executive officers of any school system” found in Act No. 98-510, section 2(g), is not applicable to the Montgomery County Board of Education as that phrase applies to those institutions such as the Alabama Institute for the Deaf and Blind, two-year postsecondary institu​tions, and public universities who are headed by a chief executive officer rather than a superintendent.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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