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Honorable Ted Little

Member, Alabama State Senate

P. O. Box 2366

Auburn, AL  36831-2366

Compensation – Cost-of-Living Raises – Trade Schools and Junior Colleges – Employees, Employers, Employment

Act No. 98-510 mandates a six and one-half percent increase in the sal​ary of personnel who have reached the maximum salary on the C-3 sal​ary schedule and who have 20 or more years of service, in addition to the eight and one-half percent salary increase also authorized by the Act.

Dear Senator Little:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Does Act No. 98-510 require that C-3 sal​ary schedule personnel with more than 20 years of service be paid a 6.5% increase in compensa​tion in addition to the 8.5% cost-of-living increase provided in the Act?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


Section 1(d) of Act No. 98-510 of the Alabama Legislature pro​vides:

Two-year Postsecondary Institutions.  The State Board of Education shall revise all salary sched​ules of the two-year postsecondary institutions to reflect an increase of eight and one-half percent (8.5%) for 1998-1999 fiscal year.  The pay increases shall be given to each person employed in addition to any step increase to which the employee is otherwise entitled.  The State Board of Education shall add a new step to all salary schedules.  The new step shall be “Step 20.”  The number of increments between Steps 15 and 20 shall be the same as existed in fiscal year 1997-98 which separated Steps 10 and 15.  In addition, employees who have reached the maximum salary on the C-3 salary schedule and who have 20 or more years of service shall be given a 6.5% increase in salary.  The Postsecondary Education Department shall take proper steps to ensure that employees on all salary schedules are given full credit for prior work experience in the public schools and colleges, and shall take care to ensure proper placements on the salary sched​ules.  Placement on the revised salary schedules shall be in accordance with the employee’s length of service in public education.  No pay increase shall be given to any two-year post​secondary employee in excess of eight and one-half percent (8.5%), except as specifically provided in this act.

1998 Ala. Acts No. 98-510 (emphasis added).


The specific language of Act No. 98-510 is clear that the designated employees, that is, employees who have reached the maximum salary on the C-3 salary schedule, and who have 20 or more years of service, are to receive, in addition to the general eight and one-half percent increase, an increase of six and one-half percent (6.5%).  The Act specifically pro​vides that no pay increase in excess of eight and one-half percent (8.5%) shall be given “except as specifically provided in this act.”  The six and one-half percent increase is specifically provided in the Act.

CONCLUSION


Act No. 98-510 mandates a six and one-half percent increase in the salary of personnel who have reached the maximum salary on the C-3 sal​ary schedule and who have 20 or more years of service, in addition to the eight and one-half percent salary increase also authorized by the Act.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Philip C. Davis of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.

Chief, Opinions Division
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