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Honorable Hawthorne Reed, Chairman

Bullock County Hospital Board

Post Office Box 583

Union Springs, AL  36089

Hospitals – Public Corporations – Funds – Private Enterprise - Construction

County hospital board organized pursuant to sections 22-21-70 through 22-21-83 of the Code of Alabama may expend funds derived from an ad valorem tax to make physical improvements to a health care facility owned by it.  Whether it can expect to recoup such expenditure from a for-profit operating company to which it leases the facility involves factual issues which are uniquely within the province of the board, and which must be determined by it.

Dear Mr. Reed:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Is it permissible for a county hospital board, organized as a public corporation which receives the proceeds of an ad valorem tax, to use those funds to make physical improvements to a facility owned by it and leased to a for-profit operating company, without expectation of recouping or receiving payment for those expenditures?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


You have informed us that of the several authorizing statutes under which a county hospital board may be organized, the Bullock County Hospital Board is organized under ALA. CODE §§ 22-21-70 through 22-21-83 (1997).  Under these sections we find that the hospital board is authorized:


(5)  To acquire, construct, equip, enlarge, improve, maintain and operate a hospital and to do all things necessary to that end;


(6)  With the approval of the board of directors, to design, construct, purchase or otherwise acquire hospitals, clinics and other hospital facilities and to lease or otherwise make available such facilities to such persons, firms, partnerships, associations or corporations and on such terms as they deem to be necessary and appropriate and consistent with the maintenance of public health services and facilities.

ALA. CODE § 22-21-77.


In Alabama Hospital Association v. Dillard, 388 So. 2d 903 (Ala. 1980), the Supreme Court had before it the question:  “Whether otherwise lawful expenditures made by public hospital associations and public hospital corporations are prohibited by Sections 68 and 94 of the Constitution.”  Id. at 904.  The court held “that a public corporation is a separate entity from the state and from any local political subdivision, including a city or county within which it is organized.”  Id. at 905.  The court observed:

The powers of public hospital associations and corporations are defined by statute.  Section 

22-21-1, Code 1975, et seq.

Under these various statutes public hospitals have the authority to make expenditures within the corporate powers which are necessary and appropriate and consistent with the maintenance of public health services and facilities.  Of course, they are not authorized by statute, or by common law, to exceed the corporate powers, nor may they ignore the fiduciary responsibilities and duties that are an integral part of all corporate existence.

Id.  


Your question involves two issues, the first a question of law, the second an issue of policy:


First:  May a county hospital board organized as a public corporation, which receives the proceeds of an ad valorem tax, use those funds to make physical improvements to a facility owned by it, and leased to a for-profit operating company?


Second:  If this is answered affirmatively, must the hospital board, as a matter of policy, expect to recoup such an expenditure?


The hospital board is authorized to improve and maintain a hospital.  In order to do this, it must spend the funds provided to it to make the necessary physical improvements to its facilities if such improvements are necessary or appropriate for the provision of health services to the public.


The board is authorized to “lease or otherwise make available” the facilities it has acquired “on such terms as they deem to be necessary and appropriate and consistent with the maintenance of public health services and facilities.”  ALA. CODE § 22-21-77(6) (1977).  Whether the board deems recoupment of funds spent on improving its facilities to be necessary, appropriate and consistent with the maintenance of public health services and facilities is a matter of policy to be decided by the board after consideration and determination of the many factual circumstances that are involved in such issues.

It may be that local circumstances are such that, in order to provide appropriate health care facilities, the expenditure must be made with no possible expectation of recoupment.  The expenditure may be for capital improvements that may or may not appreciate in value over the years.  The determination of these matters is uniquely within the province of the hospital board and, therefore, this Office cannot give a specific answer to your question, as posed.

CONCLUSION


A county hospital board may expend funds derived from an ad valorem tax to make physical improvements to a health care facility owned by it.  Whether it can expect to recoup such an expenditure from a for-profit operating company to which it leases the facility involves factual issues which are uniquely within the province of the board, and which must be determined by it.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Philip C. Davis of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.

Chief, Opinions Division
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