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Honorable Donald B. Sweeney, Jr.

Attorney, Shelby County Board of

  Education

Rives & Peterson

505 20th Street North, Suite 1700

Birmingham, AL  35203-2696

Education, Boards of – Energy Conservation – Contracts – Guaranteed Energy Cost Savings Act

Board of education may not include excess savings from Phase I as an element of operational savings for Phase II of a guaranteed energy and operational savings program.

Dear Mr. Sweeney:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Can the Board include excess savings from Phase I as an element of operational savings for Phase II?

FACTS AND ANALYSIS


Your request presents the following facts:


In 1995, the Shelby County Board of Edu​cation (“Board”) entered into a contract with The Trane Company in which the Board purchased from Trane a guaranteed energy and operational savings program.  Under the contract (hereinafter “Phase I”), Trane guaranteed that the Board would achieve a specified level of energy and operational savings when compared to the Board’s pre-Phase I utility bills.  Under the con​tract, Trane installed and extensively monitored heating and cooling equipment at several Shelby County schools.


Phase I has been a success with the level of actual savings achieved substantially greater than the contract guaranteed amount.  In fact, the Board has saved in excess of $200,000 annually over the contract guaranteed savings amount.

New Proposed Contract:  “Phase II”

Because the results of Phase I have exceeded expectations and additional Shelby County schools need new heating and cooling systems, the Board has decided to purchase a guaranteed energy and operational savings for the remaining schools (hereinafter “Phase II”).


Act No. 98-663 became law on May 6, 1998.  1998 Ala. Acts No. 98-663.  The “Guaranteed Energy Cost Savings Act,” in section 3, states:

A governmental unit may enter into a guaranteed energy cost savings contract in order to reduce energy consumption or operating costs of gov​ernment facilities in accordance with this act.

1998 Ala. Acts No. 98-663.


In pertinent part, section 4 of the Act reads as follows:


After reviewing the proposals, the govern​mental unit may enter into a guaranteed energy cost savings contract with a qualified provider if it finds that the amount it would spend on the energy cost savings measures recommended in the proposal would not exceed the amount of energy or operational cost savings, or both, within a 10-year period from the date installation is complete, if the recommendations in the pro​posal are followed. . . .
1998 Ala. Acts No. 98-663 (emphasis added).


Your opinion request presents the following information about a comparison of cost and savings:

Under Phase II, total annual costs for year one are $512,440.  Total annual savings are $517,213.  (Only year one figures will be discussed as the same issue applies equally to each contract year.)  The total savings are broken down as follows:

1.  Projected Energy Savings
$  69,213

2.  Operational Savings 

        from Refinancing
    73,000

3. Other Operational Savings*
  375,000







$ 517,213

*The $375,000 “other operational savings” figure includes the $200,000 excess savings amount from Phase I.  The remaining $175,000 in opera​tional savings represents projected board expenses avoided, such as the purchase of new equipment, as a result of entering into Phase II.  When the $200,000 annual excess savings from Phase I are combined with the $175,000 opera​tional savings, the amount the Board would spend on Phase II will not exceed the amount of energy and operational savings under Phase II.


In Act No. 98-663 the Legislature authorized a governmental unit to enter into a guaranteed energy cost-saving contract provided the cost of the saving measures did not exceed the savings to be realized from implementing the cost-saving measures.  Under the facts as you have given them to us, it appears that $200,000 of the projected savings are as a result of actions already taken by the board and will be achieved whether Phase II is implemented or not.  Since this $200,000 annual sav​ings is not attributable to the cost-saving measures to be implemented under Phase II it would not appear appropriate to count that saving as a saving to be achieved by the implementation of Phase II.  It is, therefore, the opinion of this Office that the finding by the board required by section 4 of Act No. 98-663 must be based on the comparison of the cost of energy cost-saving measures and the amount of energy operational cost savings, or both, related to these newly incurred costs, within a ten-year period of the date that the installation is complete.  Phase I savings that would be achieved regardless of the additional costs incurred in Phase II cannot be considered a Phase II cost saving attributable to the cost of implementing Phase II.

CONCLUSION


The Shelby County Board of Education may not include excess savings from Phase I as an element of operational savings for Phase II of a guaranteed energy and operational savings program.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.

Chief, Opinions Division
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