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Honorable Anna Belle Newman

General Administrator, Mobile County

P.O. Box 850401

Mobile, Alabama  36685

Administrators and Executors – Probate Courts – Probate Judges – Code Section 12-13-48 – Code Section 12-13-49 – Code Section 

12-19-90 – Code Section 12-19-71

Section 12-13-48 of the Code of Alabama contains permissive lan​guage and does not mandate that an administrator pay a probate judge.  When the elective provision of sec​tion 12-13-48 is taken, section 12‑13-49 is applicable.

Section 12-19-90 of the Code of Alabama is not applicable in pro​ceedings where an administrator does or does not elect to pay money due into a probate court pursuant to section 12-13-48 of the Code of Ala​bama.

Dear Ms. Newman:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1

Do sections 12-13-48 and 12-13-49 of the Code of Alabama mandate that an executor or administrator be charged one-half of 1% for funds paid into court where the heirs cannot be located or are incompe​tent and do not have a court-appointed conservator?

FACTS AND ANALYSIS


Your letter to this Office states that you are appointed administra​trix in estates where the heirs cannot be located or are incompetent.  For the service you provide in your capacity as administratrix of these estates, you receive a five percent commission.  In cases where heirs cannot be located or are incompetent to receive the funds of the estate, that portion of the estate is paid by you into the probate court pursuant to section 12‑13-48 of the Code of Alabama.


Your first question deals with two separate sections of the Code of Alabama.  In the interest of clarity, each Code section will be addressed separately.  Section 12-13-48 of the Code of Alabama states:



Money due on decrees for the payment of money



rendered against any executor, administrator or



guardian on a partial or final settlement may be



paid to the probate judge, and it shall be his duty



to pay over the same to the person entitled thereto



on demand upon proper proof of identity or 



authority; and, for failure to do so, he shall incur



a penalty in favor of the person entitled to the money



of 10 percent damages, which, together with the



money received and interest thereon, may be



recovered by civil action on his bond.

ALA. CODE § 12-13-48 (1995) (emphasis added).


In the context of this statute, the money due on these types of decrees is in the nature of the settling and paying out of an estate.  Taken in this context, the decree for the payment of money rendered “against” an administrator is not a result of any illegal act or misfeasance on the part of the administrator.  Rather the word “against” in this context should be taken to mean “toward,” “upon,” or “on” the administrator.  


The common usage of the word “against” connotes “adverse to” or “contrary.”  The word, however, “[s]ometimes [means] ‘upon,’ which is almost, if not altogether, synonymous with the word ‘on.’”  Black’s Law Dictionary 61 (6th ed. 1990).  In construction of statutes, legislative intent “may be gleaned from the language used, the reason and necessity for the act, and the purpose sought to be obtained.”  Bama Budweiser v. Anheuser-Busch, 611 So. 2d 238, 248 (Ala. 1992); Tuscaloosa County Comm’n v. Deputy Sheriff’s Ass’n of Tuscaloosa County, 589 So. 2d 687, 689 (Ala. 1991).  Here, based on practical application of estate settlement decrees and the intent of the statute, “against” is to be taken to mean “upon” or “toward.”


Section 12-13-48 further states that an administrator “may” pay the probate judge money due on decrees for payment of money rendered from a settlement.  Under the established rules of statutory construction, “words used in a statute ‘must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.’”  State Dep’t. of Transp. v. McLelland, 639 So. 2d 1370, 1371 (Ala. 1994).  


The meaning of the word “may,” as used in section 12-13-48, is permissive, not imperative.  Therefore, under section 12-13-48 of the Code of Alabama an administrator can elect to pay, or not pay, the pro​bate judge money due on decrees for the payment of money rendered on a settlement.


Section 12-13-49 of the Code of Alabama states:



The probate judge shall be entitled to one



half of one percent for receiving money



under Section 12-13-48, to be paid by the



party from whom the same is received out



of his own funds, and the probate judge 



shall not be bound to receive this money



until such percentage is paid.

ALA. CODE § 12-13-49 (1995) (emphasis added).


The word “shall” in statutes is generally “imperative or mandatory.  In common or ordinary parlance, and in its ordinary signification, the term ‘shall’ is a word of command, and one which has always or which must be given a compulsory meaning . . . . The word in ordinary usage means ‘must’ and is inconsistent with a concept of discretion.”  Black’s Law Dictionary 1375 (6th ed. 1990).  Alabama courts have further held that “[i]n the absence of clear legislative intent to the contrary, the word ‘shall’ is to be afforded a mandatory connotation when it appears in a statute.”  State Personnel Board v. Prestwood, 702 So. 2d 178, 179 (Ala. Civ. App. 1997); see also Ex parte Brasher, 555 So. 2d 192, 194 (Ala. 1989).


An administrator may thus elect to relinquish money due on an estate, and the corresponding responsibility accompanying that portion of the estate, by paying this money into the probate court.  The probate court, by accepting this portion of the estate, is entitled to collect the one‑half of one percent fee for providing this service to the administrator to be paid from the administrator’s “own funds.”

CONCLUSION


Section 12-13-48 of the Code of Alabama contains permissive lan​guage that allows an executor or administrator to elect to pay unclaimed funds of an estate to the probate judge on partial or final settlement.  If the executor or administrator chooses to pay these funds over to the pro​bate judge pursuant to section 12-13-48 of the Code of Alabama, then under section 12-13-49 of the Code of Alabama, the probate judge is clearly entitled to receive a fee equal to one-half of one percent of the money paid by the executor or administrator as a result of the mandatory language of the statute to be paid out of the paying party’s “own funds.”

QUESTION 2


If the Alabama Code does not require that the administratrix pay this money into court, then do sections 12-19-90 and 12-19-71(3) of the Code of Alabama take over, requiring the collec​tion of $110.00 per transaction instead of the percent figure?

FACTS AND ANALYSIS


Section 12-19-90(c) of the Code of Alabama states:



For any proceeding in the probate court or



for receiving, keeping and paying out money



or distributing money where there is no fee



now allowed by law, the same fees shall be



charged as are now allowed to the register in



the Circuit court as provided for in subdivision



(3) of Section 12-19-71.  Provided, however, for 



any proceeding under the equity power of the 



probate court the same fees shall be charged as are



provided in this section.

ALA. CODE § 12-19-90(c) (1995).


Section 12-19-71(3) of the Code of Alabama provides:  “One hun​dred ten dollars for cases otherwise filed in the circuit court.”  ALA. CODE 12-19-71(3) (1995).


Section 12-19-90(c) of the Code of Alabama specifically refers to “any proceeding in the probate court.”  ALA. CODE § 12-19-90(c) (1995).  An administrator who does not elect to pay money due into the probate court pursuant to section 12-13-48 of the Code of Alabama would not be engaged in a “proceeding in the probate court.”  Therefore, if an adminis​trator accepted the option of not paying money into the probate court, section 12-19-90(c) would not apply.


Section 12-19-90(c) of the Code of Alabama specifically refers to proceedings in probate court or “receiving, keeping and paying money or distributing money where there is no fee now allowed by law.”  ALA. CODE § 12-19-90(c) (1995) (emphasis added).  As indicated in prior analysis, if an administrator chooses to pay the probate judge pursuant to section 12-13-48 of the Code of Alabama, then the probate judge is enti​tled to collect one-half of one percent as provided for in section 12‑13-49 of the Code of Alabama.  The collection of one-half of one percent is cur​rently a fee “allowed by law.”  Section 12-19-90(c) of the Code of Ala​bama, therefore, would not apply because it is only applicable to pro​ceedings where there is no fee now allowed by law.

CONCLUSION

Section 12-19-90(c) of the Code of Alabama is clear in its language and application.  In a proceeding where an administrator elects not to pay money into the probate court, there is no probate proceeding, and section 12-19-90(c) is not applicable.  In a proceeding where an administrator elects to pay money into the probate court, section 12-13-49 of the Code of Alabama allows for the collection of a fee by the probate judge.  In this case, therefore, section 12-19-90(c) is not applicable because it specifi​cally applies to proceedings where there is no fee allowed by law.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact James R. Solomon, Jr. of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.

Chief, Opinions Division
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