Honorable John R. Phillips 


Attorney, City of Weaver 


Phillips & Phillips


Suite 810


AmSouth Building


Anniston, AL  36201





With respect to Question 2, section 34-8-7 of the Code of Alabama has been amended.





Municipalities - General Contractors - Licensing Board - Licenses and Permits - Contractors





Municipality acting on its own as a general contractor by way of the municipality exemption must use licensed subcontractors where the cost of the undertaking is $20,000 or more.





Subcontractors are exempt from the licensing require�ments where the cost of the undertaking is less than $20,000.





Dear Mr. Phillips:





	This opinion is issued in response to your request for an opinion from the Attorney General.








                         QUESTION 1





	The question that has arisen is whether or not a contractor who bids to do a specific part of the municipal building must have a general contrac�tor's license as defined in Section 34-8-1, et seq., Code of Alabama 1975, when the amount of the bid exceeds $20,000.








                     FACTS AND ANALYSIS





	Your request presents the following additional facts:





	The City is in the process of building a municipal building.  In order to cut costs, the City is acting as its own general contractor, with the help of an architect.





	Certain parts of the building will be let out for bids to subcontractors.  In some cases, the bid amount will exceed $20,000.  The City has found out that most of the subcontractors who submitted bids did not have a contractor's license.





	Code of Alabama 1975, __ 34-8-1 through 34-8-10 provide a definition of a general contractor, licensing requirements for general contractors, exemptions from the licensing requirements, and penalties for failure to comply.  Code of Alabama 1975, _ 34-8-1(a) provides a definition for a "general contractor" as follows:





". . . [A] 'general contractor' is defined to be one who, for a fixed price, commission, fee or wage, under�takes to construct or superintend or engage in the construction, altera�tion, maintenance, repair, rehabili�tation, remediation, reclamation, or demolition of any building, highway, sewer, structure, site work, grading, paving or project or any improvement in the State of Alabama where the cost of the undertaking is twenty thousand dollars ($20,000) or more, shall be deemed and held to have engaged in the business of general contracting in the State of Alabama."





	The construction of the municipal building by the City of Weaver, Alabama, involves the type of work described in Code of Alabama 1975, _ 34-8-1; i.e., the "business of general contracting in the State of Alabama."  Your letter suggests that the cost of the undertaking will exceed twenty thousand dollars ($20,000), therefore invoking the requirements of __ 34-8-1 through 34-8-10.





	Your letter also reflects that the ". . . City is act�ing as its own general contractor, with the help of an architect."  Code of Alabama 1975, _ 34-8-7 provides for exemptions from the practice of general contracting as follows:





"(a) The following shall be exempted from this chapter:  the practice of general contracting, as defined in section 34-8-1, by an authorized representative or representatives of the United States government, state of Alabama, incorporated town, city, or county in this state, provided that such operation shall be under the supervision of a licensed architect or engineer; the construction of any residence or private dwelling; a subcontractor performing work under a properly licensed general contractor, except a subcontractor who contracted with a licensed general contractor for the purpose of continuing to work after having been found to be working illegally as an unlicensed general contractor, and a person, firm or corporation constructing a building or other improvements on his, her, or its own property."





	The representative of the City of Weaver, Alabama, is exempted from the licensing requirements of § 34-8-2 and the City's representative may oversee the construction of the described municipal building if the requirements of § 34-8-7 are met.  Specifically, the City of Weaver must provide "that such operation be under the supervision of a licensed architect or engineer" as required in § 34-8-7.  Your letter indicated that the City of Weaver is "acting as its own general contractor, with the help of an architect."


For the City of Weaver to invoke the exemption provided for in § 34-8-7, the construction operation must "be under the supervision of a licensed architect."  The architect described in your letter must be licensed and must super�vise the construction project.








                         QUESTION 2





	The second question presented in your letter is the following:





	Whether or not a contractor who bids to do a specific part of the municipal building must have a general contractor's license as defined in Section 34-8-1, et seq., Code of Alabama 1975, when the amount of the bid exceeds $20,000.








                     FACTS AND ANALYSIS





	The exemptions provided for in _ 34-8-7 exempt "a subcontractor performing work under a properly licensed general contractor."   This exemption does not provide for an exemption for subcontractors when performing work under a city that has invoked the provisions of § 34-8-7.  The language of the statute limits the occasions by which subcontractors may claim an exemption from the licensing requirements of §§ 34-8-1 through 34-8-10.  Therefore, the subcontractors who perform work for the City of Weaver for an amount of$20,000 or more, under a licensed architect or engineer, shall be deemed and held to "have engaged in the business of general contracting" and therefore must be licensed as required by Code of Alabama 1975, § 34-8-2.





	The City of Weaver may elect to hire a "properly licensed general contractor" to construct or superintend the construction of the municipal building without invoking the municipality exemption of § 34-8-7.  Under these circumstances, those subcontractors who bid to do specific parts of the municipal building the cost of which is $20,000 or more, may invoke the subcontractor exemption described in § 34-8-7.  Furthermore, all subcontractors that perform work the cost of which is less than $20,000, have not engaged in the business of general contracting and are not required to be licensed as general contractors.








                         CONCLUSION





	In order to comply with the law regarding general contractors, the City of Weaver has two options:





	(1)	If the City of Weaver wishes to act as its own general contractor by way of the municipality exemption, the City of Weaver must use licensed subcontractors for all work where the cost of the undertaking is $20,000 or more; or





	(2)	The City of Weaver may elect to hire a "properly licensed general contractor" to supervise the construction of the municipal building.  Under these circumstances, subcontractors performing work under the licensed general contractor in an amount of $20,000 or more are exempt from the licensing requirements.  Under any circumstance, subcontractors whose work does not exceed $20,000 are exempt from the provisions of the licensing requirements.





	I hope this sufficiently answers your questions.  If our office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.








Sincerely,





JEFF SESSIONS 


Attorney General 


By:








JAMES R. SOLOMON, JR.


Chief, Opinions Division
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