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Honorable Cynthia T. Anthony
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Trade Schools and Junior Colleges – Competitive Bid Law – Exemptions – Information Technology – Data Processing – Professional Services
The purchase of services to convert records from the Banner/Oracle database to the Alliant Microsoft/SQL platform database, and the purchase and installation of the custom Campus Key ERP software, would be exempt from the Competitive Bid Law if the services involve a high degree of professional skill, custom software, or there is only one vendor for the software.
Dear Sirs and Madams:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your joint requests.
QUESTIONS

(1)
Are the Alabama Community College System (“System”) and the requesting colleges exempt from the requirements of the Competitive Bid Law with respect to the conversion of records from the Banner/Oracle database to the Alliant Microsoft/SQL platform database?


(2)
Are they exempt from the bid law with respect to the purchase and installation costs of the custom Campus Key ERP software? 

FACTS AND ANALYSIS


The Alabama Community College System (“System”) is created pursuant to section 16-60-110, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code §§ 16-60-110 to 11-60-117 (Supp. 2015).  The System replaced the Department of Postsecondary Education.  Ala. Code § 16-60-110.1(a) (Supp. 2015).  As a general rule, the Chancellor has the authority to act and make decisions concerning the management and operation of the community and technical colleges.  Ala. Code § 16-60-111.6 (Supp. 2015).  The presidents of the colleges shall be responsible to the Chancellor for day-to-day operations.  Id.  

Your request states that the System is comprised of 26 colleges.  You further state that, initially, these institutions purchased, installed, and implemented customized Enterprise Resource Planning (“ERP”) software solutions to be utilized for administration, business, and financial management.  This ERP ran on the Microsoft/SQL database platform and was configured utilizing IBM AS/400 server software.  A large majority of the ERP solutions were provided by Alliant Data Systems, Inc., and all ran some version of a Microsoft/SQL system with standard IBM AS/400 servers.  Alliant developed, licensed, and maintained an ERP software system designated originally and exclusively for the colleges known as the Campus Key Administrative Software System, which featured customized web-based functionality and fully integrated campus-wide administrative packages.  

In late 2010, the then Chancellor of the Department of Postsecondary Education released a request for proposal for a possible System-wide ERP solution for potential acquisition by all of the System institutions.  Ten community colleges acquired the license to use a software from Ellucian, known as the Banner ERP Solution, which is designed on the Oracle database platform.  The colleges have discovered that the use of the Banner ERP Solution requires extensive knowledge of the custom Ellucian-Oracle database.  As a result, the Banner ERP Solution has required significant unanticipated costs that have exceeded the budgetary ability of the requesting colleges.  Accordingly, there is a desire to discontinue the use of the Banner ERP Solution and revert back to the customized Microsoft/SQL ERP solution known as Campus Key.  This process, however, requires the development of customized software to provide the conversion of Banner/Oracle-configured database records to Microsoft/SQL database records.  This conversion will allow the aforementioned colleges to return to a more cost-efficient and user-friendly solution.  

Your inquiry questions whether both the conversion from one custom software to another custom software, as well as the acquisition of custom software that is identical to software currently being used, is exempt from the provisions of the Competitive Bid Law.  

Section 41-16-50 of the Code of Alabama requires that all expenditure of funds of whatever nature for labor, services, work, or for the purchase of materials, equipment or supplies, or other personal property involving $15,000 or more made by a state trade school or junior college must be entered into by free and open competitive bidding.  Ala. Code § 41-16-50 (Supp. 2015).  Exceptions to this provision are found in section 41-16-51(a) of the Code of Alabama.  This provision provides, in pertinent part, as follows:
(a) Competitive bids shall not be required for utility services, the rates for which are fixed by law, regulation, or ordinance, and the competitive bidding requirements of this article shall not apply to: 

. . . .
(3) Contracts for securing services of attorneys, physicians, architects, teachers, superintendents of construction, artists, appraisers, engineers, consultants, certified public accountants, public accountants, or other individuals possessing a high degree of professional skill where the personality of the individual plays a decisive part.

. . . .
(11) Purchases of computer and word processing hardware when the hardware is the only type that is compatible with hardware already owned by the entity taking bids and custom software.

. . . .
(13) Contractual services and purchases of commodities for which there is only one vendor or supplier and contractual services and purchases of personal property which by their very nature are impossible to award by competitive bidding.

Ala. Code § 41-16-51 (Supp. 2015) (emphasis added).  Any of the above-stated provisions would exempt an authority from having to comply with the Competitive Bid Law provisions.

Previously, this Office has determined that computer engineers fall under the professional-services exception when performing complex computer services.  Opinion to Honorable Christopher A. Arledge, Attorney, Board of School Commissioners of Mobile County, dated December 8, 2015, A.G. No. 2016-015.  Based on the information provided, a person with a high degree of professional skill will need to create a particular software program that will convert the files located in the Banner software to the Alliant Microsoft software.  The contemplated contract will most likely require the technical services of a person who possesses a computer engineering degree, or someone who is considered to be a computer engineer based on that person’s technical knowledge or skill.  A contract of this nature would not be required to be competitively bid pursuant to section 41-16-51(a)(3).  

The four junior colleges are expecting a product that is identical to a custom product already being used by other institutions in the System.  Pursuant to section 41-16-51(a)(11), custom software is exempt from the bidding process.  Previously, this office has stated that “‘[s]oftware that will require substantial creative work by a professional/vendor to comply with unique specifications could constitute “custom software” within the meaning of section 41-16-51(a)(11).’”  Opinion to Honorable Gary C. Sherrer, Attorney for the Houston County Commission, dated March 16, 1999, A.G. No. 99-00139, citing opinion to Robert W. Ennis, IV, Tuscaloosa City Attorney, dated October 21, 1993, A.G. No. 94-00023, at 3.  Software is considered “custom” if it is built or made “according to the specifications of the buyer.”  Id. at 3.  Based on the information provided, the software in question was developed exclusively for the Community College System and, based upon your representations and conclusions, is considered custom software.  To the extent that these four colleges seek to purchase this custom software, such a purchase is exempt from the requirements of the Competitive Bid Law pursuant to section 41-16-51(a)(11) of the Code.  

Finally, there is also a question as to whether only one vendor is qualified to provide the desired software package because the desired product is either custom software or a duplicate of such software.  In analyzing section 41-16-51(a)(13) of the Code, this Office has noted that an exemption is also allowed if there is only one vendor in existence to provide the service.  See opinion to Honorable Joseph C. Mitchell, Member, House of Representatives, dated July 8, 2005, A.G. No. 2005-158, citing opinion to Honorable Dewey D. Mitchell, Chairman, Lauderdale County Commission, dated July 22, 2003, A.G. No. 2003-197.  If it is determined that only one supplier exists because the project is inherently unique and only one supplier is capable of providing the other colleges with Custom Key, then, for this reason as well, the matter is not subject to being competitively bid.  
CONCLUSION


The purchase of services to convert records from the Banner/Oracle database to the Alliant Microsoft/SQL platform database, and the purchase and installation of the custom Campus Key ERP software, would be exempt from the Competitive Bid Law if the services involve a high degree of professional skill, custom software, or there is only one vendor for the software.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General

By:

G. WARD BEESON, III

Chief, Opinions Section
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