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Honorable Kenneth Walker
Chairman, Cullman County Commission
500 Second Avenue, SW, Room 105
Cullman, Alabama  35055

Tax Sales – Redemption – Excess Funds – Retroactive Provisions – Act No. 2014-442 

Act 2014-442 has no retroactive application and should be applied prospectively.

Any person requesting excess funds from a tax sale that occurred in 2009 or 2011 is subject to the original provisions of section 40-10-28 of the Code of Alabama.  Section 40-10-28 requires the Cullman County Commission to order any excess funds be paid to the owner of the property as long as such request comes within 10 years after the excess has been passed to the credit of the general fund and the person requesting the payment provides proof of such entitlement.  

Dear Mr. Walker:

	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Cullman County Commission.


QUESTIONS

	Is there a retroactive application in Act 2014-442 because the restrictive language of “August 1, 2013” has been removed?

	If Act 2014-442 is not applied retroactively, would section 40-10-28 of the Code of Alabama require the Cullman County Commission to order the excess arising be paid over to the owner, agent, or representative since the excess was not called for within three years, given that the pre-2013 section 40-10-28 provides that the county commission “may” at any time within 10 years order any excess be paid over to the owner?


FACTS AND ANALYSIS

	In your letter of request, you informed this Office of the following:

	Cullman County recently received letters from a private entity requesting excess funds on behalf of two separate individuals who each executed specific powers of attorney and previously owned the property at issue.  The first property previously owned was sold on or about May 2009, and the second property previously owned was sold on or about May 2011.  Both sales were pursuant to a tax sale.  To date, the above-referenced properties have not been redeemed by the previous owners.

	As noted in your request, section 40-10-28 has been modified in both the 2013 and 2014 legislative sessions.  In 2013, the provision was modified by the passage of Act 2013-370.  2013 Ala. Acts No. 2013-370, 1328.  Based on that legislative enactment, this Office determined that the provisions of Act 2013-370 were to be applied prospectively.  As such, Act 2013-370 applied only to redemptions and dispositions of excess funds arising out of tax sales that took place on or after August 1, 2013.  Opinion to Honorable Don Armstrong, Shelby County Property Tax Commissioner, dated November 22, 2013, A.G. No. 2014-018.  Your current inquiry contemplates the appropriate course of action given the language used in Act 2014-442 as contrasted with the language used in Act 2013-370 and the conclusions reached in the Armstrong opinion.  

	The Alabama Supreme Court has held that a statute that “gives a new legal effect to conduct or conditions occurring or existing prior to its enactment, thereby imposing upon any person unanticipated disabilities or alterations of legal status, is retrospective in a sense which is odious to the law, and, as to such operation, is strongly disfavored by the courts. . . .”  See Barrington v. Barrington, 200 Ala. 315, 316; 76 So. 81, 82 (1917); Globe Indem. Co. v. Martin, 214 Ala. 646, 648, 108 So. 761, 763 (1926); Alabama Power Co. v. Dir. of Indus. Relations, 36 Ala. App. 218, 221, 54 So. 2d 786, 788 (Ala. Ct. App. 1951); opinion to Honorable Elizabeth Thomson, Attorney, Real Estate Appraisers Board, dated May 5, 1999, A.G. No. 99-00198.  As such, the Supreme Court has held that statutes are to be applied prospectively unless the Legislature has clearly indicated that the act is to be applied retroactively.  Riley v. Kennedy, 928 So. 2d 1013, 1016 (Ala. 2005); Gotcher v. Teague, 583 So. 2d 267, 268 (Ala. 1991).  

	Based on the foregoing, the provisions of Act 2014-442 are applicable to redemptions and dispositions of excess funds arising from tax sales that have taken place on or after July 1, 2014, which is the effective date of Act 2014-442.  Again, the provisions of Act 2013-370 are applicable to redemptions and dispositions of excess funds arising from tax sales that have taken place on or after August 1, 2013, and up until June 30, 2014.  Thus, the provisions of the initial section 40-10-28 are applicable to the redemption and disposition of excess funds arising from tax sales that took place on or before July 30, 2013.  

	In your present inquiry, you stated that the properties in question were sold at tax sales occurring in 2009 and 2011.  Based on the date of disposition, both properties are subject to the provisions found in the initial enactment of section 40-10-28.  This provision states as follows:

	The excess arising from the sale of any real estate remaining after paying the amount of the decree of sale and costs and expenses subsequently accruing, shall be paid over to the owner, or his agent, or to the person legally representing such owner, or into the county treasury, and it may be paid therefrom to such owner, agent or representative in the same manner as to the excess arising from the sale of personal property sold for taxes is paid.  If such excess is not called for within three years after such sale by the person entitled to receive the same, upon the order of the county commission stating the case or cases in which such excess was paid, together with a description of the lands sold, when sold and the amount of such excess, the county treasurer shall place such excess of money to the credit of the general fund of the county and make a record on his books of the same, and such money shall thereafter be treated as part of the general fund of the county.  At any time within 10 years after such excess has been passed to the credit of the general fund of the county, the county commission may on proof made by any person that he is the rightful owner of such excess of money order the payment thereof to such owner, his heir or legal representative, but if not so ordered and paid within such time, the same shall become the property of the county.

ALA. CODE § 40-10-28 (2011) (emphasis added).

	Your second question contemplates whether the term “may,” as used in section 40-10-28, requires the county commission to return excess funds from a tax sale when the request comes within 10 years of the money being deposited in the general fund of the county.  Essentially, you question whether it is in the county’s discretion to return the excess funds.  

	Typically, “[w]ords used in a statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning.”  See, generally, IMED Corp. v. Sys. Eng’g Assocs. Corp., 602 So. 2d 344, 346 (Ala. 1992).   Section 40-10-28 states in the first sentence that “[t]he excess arising from the sale of any real estate . . . shall be paid over to the owner, or his agent, . . . or into the county treasury, and it may be paid therefrom to such owner, . . . in the same manner as . . . property sold for taxes is paid.”  ALA. CODE § 40-10-28 (2011) (emphasis added).  If the excess is not called for within three years after the tax sale, this section provides that the excess is transferred to the credit of the county general fund. Id.

	The statute further provides that “[a]t any time within 10 years after the excess has passed to the credit of the general fund,” the rightful owner of the excess is entitled to be paid the funds if the owner provides proof to the county that he is the rightful owner.   The last sentence of this section makes it clear that the money paid to the county only becomes the property of the county 10 years after the excess has been paid to the county and the rightful owner has not claimed the funds. Id.  

[bookmark: _GoBack]	Based on the limited context in which it is used in this statute, the term “may” does not bestow discretion to the county commission to refuse to pay over excess funds arising from the disposition of real estate sold during the 10 years the funds are held by the county commission.  Instead, the term “may” further clarifies that the return of excess funds after the three-year period is no longer a perfunctory task that may be handled by the revenue commissioner.  Once the funds have been transferred to the county treasury, the rightful owner must provide proof of ownership to the county commission, and the claim must be made during a 10-year period of time.  

	Moreover, the Alabama Department of Revenue has advised taxing officials for decades that section 40-10-28 requires the return of excess funds.  It is established law that an interpretation of its authorizing legislation by an administrative body is entitled to great weight. Ex parte State Dep’t of Revenue, 683 So. 2d 980, 983 (Ala. 1996).

	Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that the return of funds, as contemplated in section 40-10-28, is a process that a county commission is required to perform once there is proof of the rightful person to receive the funds and the request is timely filed with the appropriate office.


CONCLUSION

	Act 2014-442 has no retroactive application and should be applied prospectively.

	Any person requesting excess funds from a tax sale that occurred in 2009 or 2011 is subject to the original provisions of section 40-10-28 of the Code of Alabama.  Section 40-10-28 requires the Cullman County Commission to order any excess funds be paid to the owner of the property as long as such request comes within 10 years after the excess has been passed to the credit of the general fund and the person requesting the payment provides proof of such entitlement.  

	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General
By:


G. WARD BEESON, III
Chief, Opinions Section
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