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Honorable David G. Bronner

Secretary-Treasurer

Retirement Systems of Alabama

201 South Union Street

Montgomery, Alabama  36130-2150
Retirement Systems – Teachers’ Retirement System – Employees’ Retirement System – Death Benefits
The death benefit payable to members of the Retirement Systems of Alabama (“Retirement Systems”) under section 36-27B-3 of the Code of Alabama is equal to the annual earnable compensation of the member as reported to the Retirement Systems for the fiscal or scholastic year occurring immediately before the member’s death, unless the member completed less than one year of contributing membership service and died as a result of an injury arising out of, and in the course of, the performance of his or her duties.
Dear Dr. Bronner:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.
QUESTION


Under the statutory provisions governing death benefits for members of the Retirement Systems of Alabama, how should the Retirement Systems calculate the annual earnable compensation of a member for the fiscal or scholastic year preceding the member’s death?  
FACTS AND ANALYSIS


The Secretary-Treasurer for the Teachers’ Retirement System of Alabama (“TRS”) and the Employees’ Retirement System of Alabama (“ERS”) (collectively, the “Retirement Systems of Alabama” or “RSA”) has inquired as to how the Retirement Systems should determine the death benefit payable to members under section 36-27B-3 of the Code.  That statute provides, in relevant part, as follows: 


Upon receipt of proof satisfactory to the respective board of control, of the death of a contributing member, in-service, who had completed at least one year of contributing membership service; or of the death of a contributing member as a result of an injury arising out of and in the course of the performance of his duties regardless of length of membership service, in lieu of the matching amount equal to the accumulated contributions of the member not to exceed $5,000.00 payable pursuant to the provisions of Section 36-27-16(c)(2), (3) and (4) or Section 16-25-14(g)(2), (3) and (4), there shall be paid a death benefit equal to the annual earnable compensation of the member as reported to the retirement systems for the preceding fiscal or scholastic year as the case may be; provided that in the event of the death of a contributing member to whom such benefit is payable who has completed less than one year of contributing membership service said benefits shall be equal to the annual earnable compensation of the member at the time his death occurs. . . .
Ala. Code § 36-27B-3 (2013) (emphasis added).  


Your request notes that RSA has, since the adoption of section 36-27B-3 in 1983, calculated the death benefit payable under section 36-27B-3 as the annual earnable compensation of the member for the fiscal or scholastic year occurring immediately before the member’s death.  Thus, if a member had no annual earnable compensation during the fiscal or scholastic year occurring immediately before the member’s death, the member would not be entitled to a death benefit under section 36-27B-3 unless the member “completed less than one year of contributing membership service” and died “as a result of an injury arising out of and in the course of the performance of [the member’s] duties.”  Id.  


“Interpretations of an act by the administrative agency charged with its enforcement, though not conclusive, are to be given great weight . . .” Hulcher v. Taunton, 388 So. 2d 1203, 1206 (Ala. 1980).  In interpreting a statute, words used in the statute must be given their ordinary, plain meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.  Ex parte T.B., 698 So. 2d 127, 130 (Ala. 1997).  


Here, the statute provides that the death benefit is equal to the “annual earnable compensation of the member as reported to the Retirement Systems for the preceding fiscal or scholastic year.”  Ala. Code § 36-27B-3 (2013) (emphasis added).  The statute says “the preceding” year.  It does not say “any” preceding or “a” preceding year.  

The word “preceding” is defined in section 1-1-1 of the Code as “next before.”  Ala. Code § 1-1-1 (1999). The ordinary meaning of the word “preceding” is “existing, coming, or occurring  immediately before in time or place” [Merriam-Webster.com, 2014, http://www.merriam-webster.com (July 18, 2014)] or “going before (as in order, rank, time or place)” [Webster’s Third New International Dictionary 1783 (2002); see also, Carpet Installation & Supplies of Glenco v. Alfa Mut. Ins. Co., 628 So. 2d 560, 562 (Ala. 1993) (stating that the dictionary definition of a word provides the meaning ordinary people give the word).  

Based upon the plain statutory language of section 36-27B-3 of the Code, the interpretation of this section by RSA is reasonable and due favorable consideration.  Thus, a death benefit is payable under section 36-27B-3 only where a member had “annual earnable compensation . . . as reported to the retirement systems” during the fiscal or scholastic year occurring immediately before the member’s death, or where a member completed less than one year of contributing membership service and died as a result of an injury arising out of, and in the course of, the performance of the member’s duties.
CONCLUSION


Under the plain meaning of the statute and the administrative interpretation, the death benefit payable to members of the Retirement Systems of Alabama under section 36-27B-3 is equal to the annual earnable compensation of the member as reported to the Retirement Systems for the fiscal or scholastic year occurring immediately before the member’s death, except in the case of a member who has completed less than one year of contributing membership service and who dies as a result of an injury arising out of, and in the course of, the performance of the member’s duties.

I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact me.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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