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Honorable Marilyn E. Wood

Revenue Commissioner of Mobile County

Post Office Drawer 1169

Mobile, Alabama 36633-1169
Ad Valorem Taxes – Exemptions – Homestead Exemptions – Revenue Commissioners
A person must be retired because of permanent and total disability to be granted the ad valorem tax exemption found in section 40-9-21(a) of the Code of Alabama.
Dear Commissioner Wood:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.
QUESTIONS

(1)
Are persons who are permanently and totally disabled, but not “retired,” either because they were never able to work or were unable to work to retirement age, entitled to the homestead exemption provided by section 40-9-21(a)?


(2)
Need I inquire whether persons who have been granted a certificate of permanent and total disability by the Department of Revenue, pursuant to section 40-9-21(b), are “retired” and, if they are not retired, are they entitled to the homestead exemption provided by section 40-9-21(a)?
FACTS AND ANALYSIS


As stated previously by this Office in an opinion to Honorable Dan Weinrib, Jefferson County Tax Assessor, dated May 7, 2008, A.G. No. 2008-079, exemption statutes are construed against the person requesting the exemption.  The burden is on the person claiming the exemption to prove he or she is entitled to it.  Subsections (a) and (b) of section 40-9-21 of the Code provide for an ad valorem tax exemption for persons who are permanently and totally disabled.  They state the following:


(a)  In addition to the persons and property exempt from ad valorem taxation as prescribed in Section 40-9-1, the principal residence and 160 acres adjacent thereto shall be exempt from ad valorem taxation for any resident of this state who is retired because he or she is permanently and totally disabled or who is 65 years of age or older, provided the net annual taxable income for the person claiming the exemption and that of his or her spouse is twelve thousand dollars ($12,000) or less, as shown on such person’s and spouse’s latest United States income tax return or some other appropriate evidence acceptable to the department.  In the event that such person and spouse are not required to file a United States income tax return, then an affidavit indicating that the net taxable income of such person and spouse for the preceding taxable year was twelve thousand dollars ($12,000) or less shall be sufficient proof.  Proof of age shall be required for an exemption claimed by residents over the age of 65.  Proof of total disability may be, but shall not be limited to, the written certification of such total disability by any two physicians licensed to practice in this state.  Any person who is drawing any pension or annuity from the armed services or a company or governmental agency because he or she is permanently and totally disabled shall automatically be granted a certificate of permanent and total disability by the department.  In order to qualify for an exemption under this section, such principal residence must be a single-family residence owned and occupied by a person qualifying under this section.


(b)  The department shall by rule establish the criteria and proof required for an exemption based upon a person being permanently and totally disabled and shall issue certificates of disability to any person that meets such criteria and provides the required proof.  Any person who is drawing any pension or annuity from the armed services, a private company, or any governmental agency because he or she is permanently and totally disabled shall automatically be granted a certificate of permanent and total disability by the department. 

Ala. Code § 40-9-21 (Supp. 2012) (emphasis added).

Subsections (a) and (b) of section 40-9-21 were amended by Act 2012-313.  The 2012 amendment resulted in several changes.  For instance, the net taxable income threshold was raised from $7,500 to $12,000.  Also, the amended statute states that any person who is drawing any pension or annuity from the armed services or a company or government agency because he or she is permanently or totally disabled is automatically granted a certificate of permanent and total disability by the Department of Revenue.  


Your question, however, focuses on the term “retired” as it is used in the amended statute.  Specifically, can a person who is totally and permanently disabled be granted the ad valorem tax exemption under the statute if that person never worked and, thus, never actually retired?  

Words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary and commonly understood meaning.  Ex parte King, 59 So. 3d 21 (Ala. 2010).  Black’s Law Dictionary defines “retire” or “retirement” as “[t]ermination of one’s own employment or career, esp. upon reaching a certain age . . . .”  Black’s Law Dictionary 1431 (9th ed. 2009).  

It would appear that the common, everyday use of the word “retired” would entail a person having once worked at an occupation and then ceased to work.  It is a principal rule of statutory construction that there is a presumption that the Legislature does not insert meaningless words in a statute and that effect is to be given to each.  Richardson v. Stanford Properties, LLC, 897 So. 2d 1052 (Ala. 2004).  In enacting Act 2012-313, the Legislature specifically added the retirement requirement to section 40-9-21(a), and this Office cannot presume that the addition was meaningless.


As to your second question, Section 2 of Act 2012-313 states that “[t]he amendatory language found in this act shall apply for tax years beginning on and after October 1, 2012.”  2012 Ala. Acts No. 2012-313.  Based on this, you may accept any certificate of permanent and total disability issued by the Department of Revenue for tax years prior to October 1, 2012.  For certificates of permanent and total disability issued for tax years on or after October 1, 2012, you must ascertain that the person claiming the exemption is, in fact, retired.
CONCLUSION


Section 40-9-21(a) of the Code, as amended, requires that any resident of Alabama claiming the exemption afforded by that statute must be, in fact, retired due to permanent and total disability to rightfully be granted the exemption.  For tax years on or after October 1, 2012, your office must ascertain that the person claiming the exemption is retired.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of Revenue.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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