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Education, Boards of – Chief School Financial Officer – Employees, Employers, Employment – Fair Dismissal Act – Tenure – Tuscaloosa County
A chief school financial officer is not covered by the Teacher Tenure Law or the Fair Dismissal Act (“FDA”).  A chief school financial officer who also performs additional duties as supervisor of the employer’s technology department may attain nonprobationary status under the FDA in a supervisory capacity if he or she serves as a full-time employee, within the meaning of the FDA, in the supervisory capacity.

Dear Mr. Ryan:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Tuscaloosa City Board of Education.

QUESTIONS

[W]hether a chief school financial officer (“CSFO”) can attain nonprobationary status under the Fair Dismissal Act or continuing service status under the Tenure Act.  If not, does the fact that the chief school financial officer for the Tuscaloosa City Board of Education is assigned duties beyond those set forth in the School Fiscal Accountability Act bring him under the protection of either the Fair Dismissal Act or Teacher Tenure Act?
FACTS AND ANALYSIS


Your request is based on the following facts:

The position of chief school financial officer was created by the School Fiscal Accountability Act, as set forth in section 16-13A-01, et seq., of the Code of Alabama.  Section 16-13A-4(d) requires a chief school financial officer to possess, or be eligible to possess, certification by the State Board of Education (“State Board”).  Ed Lavigne, who serves as the chief school financial officer for the Tuscaloosa Board, completed the requirements to be certified by the State Board on April 20, 2011.  In addition to the duties of a chief school financial officer, as set forth in section 16-13A-5, the chief school financial officer for the Tuscaloosa City Board of Education also supervises its technology department.

Under sections 3(2) and 3(8) of the Students First Act of 2011 (Act No. 2011-270), chief school financial officers are specifically excluded from the definitions of classified employees and teachers covered by the act.  Accordingly, this response is limited to the question of whether the CSFO could have attained either teacher tenure or nonprobationary status under applicable law predating the effective date of the Students First Act (July 1, 2011).
Eligibility of a Chief School Financial Officer for Teacher Tenure

As pertinent, the protections of the Teacher Tenure Act (Ala. Code §16-24-1, et seq.) extend to “all persons regularly certified by the teacher certificat​ing authority of the State of Alabama who may be employed as instructors, prin​cipals, or supervisors in the public elementary and high schools of the State of Alabama” who “have served under contract as a teacher in the same county or city school system for three consecutive school years and [are] thereafter reemployed in such county or city school system the succeeding school year.”  Ala. Code §§16-24-1, 16-24-2 (2001).  Your request does not indicate that the employee in question holds a teaching certificate.  In any case, this Office has not located any statutory provision that would require a chief school financial officer to be certified as a teacher to perform the duties of the position.

On the other hand, chief school financial officers are required to meet cer​tification requirements applicable to that position established by the State Department of Education.  See Ala. Code §16-13A-4(d) (Supp. 2010); Ala. Adm. Code r. 290-2-5-.04 (2003).  These certification requirements, however, do not contemplate the kind of supervisory duties that are ordinarily associated with a “teaching” function.  Moreover, the employment of chief school financial officers is governed by special statutory provisions that apply solely to chief school financial officers.  Ala. Code §16-13A-4 (Supp. 2010).  That Code sec​tion gives the board unilateral authority to remove the chief school financial officer by majority vote.  
Similar Code provisions have been construed to render administrators holding comparable positions ineligible for teacher tenure.  See Stephenson v. Lawrence County Bd. of Educ., 782 So. 2d 192 (Ala. 2000), superseded by sta​tute on other grounds in Glass v. Anniston City Bd. of Educ., 957 So. 2d 1143 (Ala. Civ. App. 2006) (chief financial officer not eligible for tenure where CFO’s employment is governed by special statutory provisions); Mitchell v. Skinner, 603 So. 2d 1023 (Ala. 1992) (statute conferring description to terminate superintendents when board determines such action to be in the board’s best interest precludes application of tenure law).  Accordingly, chief school financial officers are not eligible for tenure under the Alabama Teacher Tenure Law.
Eligibility of a Chief School Financial Officer for Non​probationary Status under the Fair Dismissal Act

Under the Fair Dismissal Act, employees are eligible to attain non​probationary status only if they are employed in a full-time capacity.  Section 36-26-100 provides, in pertinent part, as follows:
Only full-time employees who are not otherwise cov​ered by the state Merit System or the teacher tenure law at the time this article is adopted are intended to be covered by this article. Full-time employees include (1) adult bus drivers and (2) other employees whose duties require 20 or more hours in each normal working week of the school term, employing board holidays excepted. . . .

Ala. Code § 36-26-100 (Supp. 2010).


Your request does not indicate the number of hours that are or would be devoted to duties as a chief school financial officer.  Even if, however, the chief school financial officer is a full-time employee, he or she would not be covered by the statute as it applies only to the following enumerated persons:

[P]ersons employed by county and city boards of edu​cation, two-year educational institutions under the con​trol and auspices of the State Board of Education, the Alabama Institute for Deaf and Blind, including pro​duction workers at the Alabama Industries for the Blind, and educational and correctional institutions under the control and auspices of the Alabama Department of Youth Services, who are so employed by any of these employers as bus drivers, lunchroom or cafeteria work​ers, maids and janitors, custodians, maintenance personnel, secretaries and clerical assistants, full-time instructors as defined by the State Board of Education, supervisors, and all other persons not otherwise certi​fied by the State Board of Education. . . .
Id.  A chief school financial officer does not fall within any of the enumerated employment categories and is “otherwise certified by the State Board of Educa​tion.”  Id.  Therefore, according to the plain reading of the statute, the chief school financial officer is not eligible for nonprobationary status under the FDA.  McCullar v. Universal Underwriters Life Ins. Co., 687 So. 2d 156, 163 (Ala. 1996) (holding that courts must interpret the plain language in a statute to mean exactly what it says and should give words their natural, plain, and ordinary meaning.
Eligibility for Tenure or Nonprobationary Status Based on Duties Other than those Performed as a Chief School Financial Officer

From the facts provided, it would appear that the departmental supervisor does not perform any teaching function within the meaning of section 16-24-1, nor are we aware of any certification requirement that would apply to the administrative position of departmental supervisor.  Thus, the departmental supervisor would not be eligible for tenure under the Teacher Tenure Law.  
Assuming, however, the employee’s administrative duties as a supervisor in the technology department are segregable from those of the chief school financial officer, the duties require enough time to meet the statutory stan​dard for full-time employment, and he is employed by the Tuscaloosa Board for three years, the employee could be eligible for nonprobationary status in that capacity under the FDA.  See Ex parte McLeod, 841 So. 2d 260 (Ala. 2001) & compare Ex Parte Green, 689 So. 2d 838, 839 (Ala. 1996); Ledbetter v. Jackson County Bd. of Educ., 508 So. 2d 244 (Ala. 1987); Carter v. Baldwin County Bd. of Educ., 532 So. 2d 1017, 1018 (Ala. Civ. App. 1988).
Conclusion

A chief school financial officer is not covered by the Teacher Tenure Law or the Fair Dismissal Act.  A chief school financial officer who also performs additional duties as supervisor of the employer’s technology department may attain nonprobationary status under the FDA in a supervisory capacity if he or she serves as a full-time employee, within the meaning of the FDA, in the super​visory capacity.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Juliana Dean, Legal Division, Department of Educa​tion.

Sincerely,

LUTHER STRANGE

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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