August 9, 2011


Honorable John W. Kelly, III 
Dallas County Attorney 
Kelly and Kelly

Post Office Box 303
Selma, Alabama 36702-0303
Ad Valorem Taxes – Tax Sales – Refunds – County Commissions – Excess Funds

The provisions of section 40-10-101 of the Code of Alabama bar a refund being issued to a tax sale purchaser after two years from the original sales date.  This rule applies even where the sale was declared invalid more than two years after it occurred.  The purchaser may, however, have a remedy under section 40-10-71 of the Code.  
Dear Mr. Kelly:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Dallas County Commission and the Dallas County Tax Collector.
QUESTION


Does legal authority exist for issuance of a refund of excess funds paid by a purchaser of real property sold at a tax sale that was declared invalid by the Tax Collector for Dallas County three years after the sale?
FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION

On May 16, 2008, the Dallas County Tax Collector, in the ordinary course of business, sold real property for delinquent ad valorem taxes to a purchaser.  The purchase price included an excess bid component of $12,103.82 ("excess proceeds").  On May 24, 2011, the tax sale was declared invalid by the Dallas County Tax Collector based on the apparent improper inclusion of improvements to the subject real property.  It is assumed, for purposes of this opinion, that the excess proceeds were never paid over to the property owner and that, at the expiration of three years, they were paid into the Dallas County General Fund.  It is further assumed that the purchaser has or will make a claim to the Dallas County Tax Collector or the Dallas County Commission for the excess proceeds and that a deed to the property was not issued or delivered.

It is clear from the plain language of the Code and prior opinions of this Office that refunds of the purchase price paid by a purchaser at a void tax sale cannot be made after two years from the date of said sale.  Section 40-10-101 states as follows:

When land has been sold for taxes and purchased by anyone other than the state, and the purchase money has been paid into the state and county treasuries, and it shall be made to appear to the satisfaction of the Comptroller that such sale was invalid by reason of the fact that the taxes for which the land was sold were not due, the purchaser of said land, his heirs or assigns, upon the surrender of the certificate of purchase, shall be entitled to have the amount paid for the purchase of said land refunded to him, if application shall be made therefor as hereinafter provided, within two years from the date of sale and before the execution of a deed to such purchaser.
Ala. Code § 40-10-101 (2003) (emphasis added).


An opinion issued to Honorable J.R. Austin, Lauderdale County Tax Assessor, dated February 23, 1984, A.G. No. 84-00180 also states, in part, that the two-year limitation on applications for refunds bars applications submitted after two years from the date of sale.  Even in the context of a class action seeking recovery of allegedly illegal ad valorem taxes, the two-year rule has been upheld.  Thorn v. Jefferson County, 375 So. 2d 780, 788 (Ala. 1979).

Even though the purchaser is barred from receiving a refund under section 40-10-101, section 40-10-71 of the Code provides a remedy for situations in which land is sold for taxes that are not liable for taxes and the assessing officer was negligent or at fault in the assessment or sale of the property.  This pro​vision states as follows:


When lands are sold for taxes which are not liable therefor, the purchaser may recover from the officer by whose fault or neglect the assess​ment or sale was made, and the sureties on his official bond, the amount of the purchase money paid him therefor, which interest from the day of the sale, together with all costs which are adjusted against him in any action concerning said land involving such tax title.

Ala. Code § 40-10-71 (1998).


This remedy involves seeking recovery against the official bond of the revenue commissioner to recover costs incurred by the purchaser of the land sold for taxes for which no taxes were due.  See opinion to Honorable Freda P. Roberts, Mobile County Revenue Commissioner, dated October 16, 2001, A.G. No. 2002-026.
I hope this opinion answers your question.  If you need further assistance, please contact Lionel C. Williams, Legal Division, Department of Revenue.

Sincerely,

LUTHER STRANGE

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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