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Honorable James V. Perdue

Crenshaw County Judge of Probate

Post Office Box 328

Luverne, Alabama  36049
Probate Judges – Business and Nonprofit Entities Code – Business Corporations Act – Names – Corporations

Title 10A of the Code of Alabama does not require all entities to have a name reservation.
A probate judge has a ministerial duty to determine whether a certificate of formation may be filed for a noncorporate entity.
Should an entity that files later find its name does not meet the “distinguishable on the record” requirement, that entity should correct such an error in accordance with section 10A-1-4.24 of the Code of Alabama.  Any party injured by an error of this nature would need to seek redress through the civil court system.

Dear Judge Perdue:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your re​quest.  In your letter of request, you mentioned that, after reviewing the opinion issued to the Honorable Beth Chapman, Secretary of State, dated January 26, 2011, A.G. No. 2011-31, you and other probate judges had additional questions concerning Title 10A.  This opinion is issued to address the concerns raised in the following inquiries.  
QUESTION


(1)  Does Title 10A of the Code of Alabama re​quire all entities to have a name reservation?

FACTS AND ANALYSIS


Title 10A is the newly enacted Alabama Business and Nonprofit Entities Code, which became effective on January 1, 2011.  Initially you inquire whether all entities are required to reserve a name.  Statutory authority applicable to a name reservation by an entity is found in Division B of Article 5 of Title 10A, section 10A-1-5.11 through section 10A-1-5.16 of the Code of Alabama.

Section 10A-1-5.11 states that “[a] person may reserve the exclusive use of a corporate name, including a fictitious name for a foreign corporation whose corporate name is not available by delivering an application to the Secretary of State for filing.”  Ala. Code § 10A-1-5.11 (2009) (emphasis added).  Section 10A-1-1.03(74) defines a person as follows:


An individual or an organization, whether created by the laws of this state or another state or foreign country, including, without limitation, a general part​nership, registered limited liability partnership, limited partnership, limited liability company, corporation, professional corporation, professional association, trustee, personal representative, fiduciary, as defined in Section 19-3-150 or person performing in any similar capacity, business trust, estate, trust, association, joint venture, government, governmental subdivision, agency, or instrumentality, or any other legal or com​mercial entity.
Ala. Code § 10A-1-1.03(74) (2009).


Persons seeking to either reserve or register a name must do so in accor​dance with the provisions found in Divisions B or C of Article 5 of Title 10A.  Although these provisions place the onus on the Secretary of State regarding the reservation and/or registration of a corporate name, nothing within these pro​visions requires a person to either reserve or register the name of an entity.  Ala. Code § 10A-1-5.11 & 10A-1-5.21 (2009).  By initially reserving a name, an entity is entitled to have its filing instrument or documentation immediately filed upon delivery to the judge of probate or Secretary of State, as the case may be.  Ala. Code § 10A-1-4.02(f) (2009).
CONCLUSION


Title 10A of the Code does not require all entities to have a name reserva​tion.
QUESTIONS

(2)  Under Title 10A of the Code, what is the responsibility of the judge of probate in determining whether a certificate of formation may be filed for a noncorporate entity that has not reserved a name with the Secretary of State?

(3)  If the judge of probate has no responsibility to reject such a filing, what is the result for an entity that filed and later finds its name does not meet the “distinguishable on the record” requirement?
FACTS AND ANALYSIS


In your second question, you ask whether, or to what extent, a judge of probate is responsible for determining if a certificate of formation may be filed for a noncorporate entity that has not reserved a name with the Secretary of State.  Title 10A sets out several provisions that, at first glance, appear con​tradictory in nature.  Notwithstanding such provisions, it is the opinion of this Office that probate judges are responsible for determining whether a certificate of formation may be filed.  The basis for this response is further set out below.  

Based on the wording of your question, this Office assumes that a non​corporate entity, as you reference, is an entity that is either in the process or about to commence the process required of a filing entity as defined in section 10A-1-1.03(27) of the Code of Alabama.  This section defines a filing entity as “[a] domestic entity that is a corporation, limited partnership, limited liability company, professional association, employee cooperative corporation, or real estate investment trust.”  Ala. Code § 10A-1-1.03(27) (2009). 

“To form a filing entity, a certificate of formation complying with Sec​tions 10A-1-3.03, 10A-1-3.04, and 10A-1-3.05 must be filed in accordance with Article 4 [of Title 10].”  Ala. Code § 10A-1-3.01(a) (2009) (bracketed material added).  “The existence of a filing entity commences when the filing of the certificate of formation takes effect as provided in Article 4.”  Ala. Code § 10A-1-3.01(c) (2009) (emphasis added).  Based on the foregoing, the exis​tence of an entity does not necessarily commence upon the delivery of instru​ments to either the judge of probate or the Secretary of State’s Office.

Section 10A-1-4.02(a) and (b) set forth filing instruments that are to be delivered to the judge of probate for filing.  These instruments, in a nutshell, include: certificates of formation, certificates of termination, certificates of revocation of termination, and certificates of correction.  Subsection (f) of this statute states that, if the probate judge finds that a filing conforms to the pro​vision of the title or pertains to an entity that has a reserved name, then such instruments shall be filed immediately.  Section 10A-1-4.02(f) states, in its entirety, as follows:

If the judge of probate or Secretary of State, as the case may be, finds that a filing instrument delivered under this section and Section 10A-1-4.01 substantially conforms to the provisions of this title that apply to the entity and that all required fees have been paid, and if, in the case of a certificate of forma​tion or an amendment to a certificate of formation that would change the name of the entity, the judge of pro​bate finds that the name of the entity has been reserved under Section 10A-1-5.11, the judge of pro​bate or Secretary of State, as the case may be, shall file it immediately upon delivery by:
     (1) endorsing "filed," together with his or her name and official title and the date and time of receipt on the instrument and all copies required hereunder and on the receipt for the filing fee;

     (2) accepting it into the filing system adopted by the judge of probate or Secretary of State and assigning the instrument a date of filing; and

     (3) delivering a copy thereof, endorsed as provided in subdivision (1), with the filing fee receipt, or acknowledgment of receipt of the instrument if no filing fee is required, to the entity or its representative.

Ala. Code § 10A-1-4.02(f) (2009) (emphasis added).  

Under the established rules of statutory construction, words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.  Ex parte Cove Properties, Inc., 796 So. 2d 331, 333-34 (Ala. 2000).  Based upon the plain language used in section 10A-1-4.02(f) of the Code, it is the opinion of this Office that a judge of pro​bate is responsible for (1) making a finding that filing documents submitted to that office are in compliance with or conform to the authority set out in Title 10A, and (2) determining whether an entity has reserved a name with the Secre​tary of State’s Office.  

A duty of the judge of probate with respect to the requirements of Title 10A is ministerial in nature.  Ala. Code § 10A-1.4.02(i) (2009).  An act is ministerial when it “involves obedience to instructions or laws instead of dis​cretion, judgment, or skill.”  Black’s Law Dictionary 1086 (9th ed. 2009).  Given the importance of filing documents for corporate entities, the Legislature may have sought to clearly obviate certain civil liability by specifying that the actions of a judge of probate or Secretary of State regarding matters of filing are ministerial.  Moreover, the notion that there is some level of responsibility on the part of the probate judge is further evidenced in subsection (h), which authorizes the probate judge to refuse to file a filing instrument.  Ala. Code § 10A-1-4.02(h) (2009).

This Office notes that, if there is a question as to whether a filing entity has reserved or registered a name, the judge of probate can verify this informa​tion by accessing the website of the Secretary of State at http://www.sos.alabama.gov.  This information is available at no charge to anyone with computer access.


In your final inquiry, you seek clarification regarding the end result that occurs when a filing entity is allowed to file its documentation because the judge of probate is not obligated to reject the filing based on the fact that the noncorporate entity has not reserved its name.  As discussed in Question 1, a filing entity is not required to reserve a name.  Nevertheless, should an entity, for whatever reason, find that its name does not meet the “distinguishable on the record” requirement, as set forth in sections 10A-1-5.03 and 10A-1-5.12 of the Code, sections 10A-1-4.24, 10A-1-4.25 and 10A-1-4.26 offer a method to cor​rect such errors.  Lastly, any party that may be injured as a result of such an error would have redress through the civil court system.  See, generally, opinion to Honorable Jim Bennett, Secretary of State, April 28, 1999, A.G. No. 99-00185.
CONCLUSION


A probate judge has a ministerial duty to determine whether a certificate of formation may be filed for a noncorporate entity.

Should an entity that files later finds its name does not meet the “distin​guishable on the record” requirement, that entity should correct such an error in accordance with section 10A-1-4.24 of the Code.  Any party injured by an error of this nature would need to seek redress through the civil court system.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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