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Honorable Charles E. Penuel, Chairman

Alabama Board for Registration of Architects

770 Washington Avenue, #150

Montgomery, Alabama  36130-4450
Architects Board – Licenses and Permits – Federal Laws – Federal Agencies – Preemption
A nonarchitectural firm that offers to provide architectural services to federal facilities through the federal government’s Central Contractor Registration database is not in violation of the Code of Alabama or the Administrative Code for the Alabama Board for Registration of Architects.
Dear Chairman Penuel:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.
QUESTION


Is a nonarchitectural firm that offers to pro​vide architectural services to federal facilities through the federal government’s Central Con​tractor Registration (“CCR”) database in violation of the Code of Alabama or the Administrative Code for the Alabama Board of Architects?
FACTS AND ANALYSIS


The Alabama Board for Registration of Architects oversees and en​forces the registration requirements for architects in the State of Alabama pursuant to section 34-2-31 of the Code of Alabama.  This section states, in pertinent part, as follows:

In order to safeguard life, health and prop​erty, and to promote the public welfare, no person shall practice architecture in this state, or use the title “architect” or any title, sign, card, or device to indicate that such person is practicing archi​tecture or is an architect unless such person shall thereafter comply with the provisions of this chapter.

Ala. Code § 34-2-31 (2002).


Clause 17 of section 8 of Article 1 of the United States Constitution grants the United States Congress the power to exercise exclusive legisla​tion over land purchased from states “for the Erection of Forts, Magazines, Arsenals, dock-Yards, and other needful Buildings.”  James v. Dravo Contracting Co., 302 U.S. 134, 141 (1937).  The United States Supreme Court stated that the term “exclusive legislation” contemplates only exclu​sive jurisdiction.  


The United States Supreme Court held that private building contrac​tors employed by the federal government were immune from state regula​tions requiring those builders to be licensed.  Leslie Miller, Inc. v. State of Arkansas, 352 U.S. 187, 190 (1956).  State licensure could not apply because such a requirement could give states power over federal deter​minations as set forth by Congress and the Department of Defense in the Armed Services Procurement Act.  Id. at 188, 190.  To require a firm to comply with state statutes regarding architectural licensing and registration would similarly infringe on the power of the federal government in this area.

CONCLUSION


Therefore, pursuant to Leslie Miller, Inc. v. State of Arkansas, a non​architectural firm that offers to provide architectural services to federal facilities through the federal government’s CCR database is not in viola​tion of the Code of Alabama or the Administrative Code for the Alabama Board for Registration of Architects.

I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Billington M. Garrett of my staff.

Sincerely,

LUTHER STRANGE
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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