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Honorable Pam Palmer

Mayor, City of Adamsville

Post Office Box 309

Adamsville, Alabama  35005-0309
Municipalities – Minutes – Committees – City Councils – Open Meetings Act of 2005 – Jefferson County
A committee of a city council that meets at least quarterly may approve its minutes at the next committee meeting.
If the committee does not ordinarily meet quarterly, but the members of the committee serve on the council, the committee may meet to approve the minutes at the time of the next council meeting.

Dear Mayor Palmer:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Adamsville.
QUESTION


Does the committee at the next committee meet​ing or the city council, where one of the council mem​bers serves as committee chair, approve the minutes?
FACTS AND ANALYSIS


The Open Meetings Act of 2005 (“OMA”) is codified in section 36-25A-1, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code § 36-25A-1 to 36-25A-11 (Supp. 2010).  The act requires that “all meetings of a governmental body shall be open to the public and no meetings of a governmental body may be held without providing notice pursuant to the requirements of Section 36-25A-3.”  Ala. Code § 36-25A-1(a) (Supp. 2010).  The OMA also requires that “[a] governmental body shall maintain accurate records . . . of action taken at each meeting.”  Ala. Code § 36-25A-4 (Supp. 2010).  This section does not require that the minutes of a committee of the governmental body be approved by the body.

This Office has advised that Robert’s Rules of Order, or another similar parliamentary procedure manual, should be used as a guide for adopting, amending, and recording minutes.  Opinion to Honorable Barrown Douglas Lankster, Attorney, Hale County Commission, dated August 13, 2003, A.G. No. 2003-218.  That opinion stated that, “[o]rdinarily, commissions or councils adopt minutes from one meeting at the start of the next meeting.”  Id. at 2.  This is the practice provided for in Robert’s Rules of Order for the approval of the minutes of meetings held, at least, quarterly.  Henry M. Robert III, et al., Robert’s Rules of Order Newly Revised 9, ll. 11-24 (10th ed. 2000).  Committees generally follow the same rules of parliamentary procedure as the assembly of which they are a part.  Id. at 456, ll. 19-20.  Accordingly, a committee meeting at least every three months may approve its minutes at its next meeting.

If the committee does not ordinarily meet quarterly, but the committee members serve on the council, a brief separate meeting for the sole purpose of approving the minutes may be held immediately prior to the next council meet​ing.  When the council is seated, but before the council meeting is convened, a series of such short meetings could be held for each committee as necessary.  A municipality’s standard meeting notice could easily be modified to account for these meetings.  

Section 36-25A-3(a)(3) provides for the location of notice of a meeting for city councils, stating that notice shall be posted on a bulletin board in city hall.  Ala. Code § 36-25A-3(a)(3) (Supp. 2010).  Section 36-25A-3(c) provides for the content of the notice.  Ala. Code § 36-25A-3(c) (Supp. 2010).  This Office has concluded that “[t]he posting by a municipal governmental body of its organizational ordinance or resolution specifically stating the place, date, and time of regular city council and standing committee meetings and a general description of the nature and purpose of the meetings is sufficient to meet the notice requirements” of section 36-25A-3.  Opinion to Honorable Robert W. Ennis IV, City Attorney, City of Tuscaloosa Legal Department, dated November 15, 2005, A.G. No. 2006-027, at 8.  That opinion quoted the notice used by the City of Tuscaloosa and found it was sufficient.  

Using that notice as a baseline, the following is an example of a para​graph that could be added to a municipality’s standard meeting notice that would meet the requisite requirements for these minutes approval meetings:

[Name of committee(s)]:  Every [day(s) of coun​cil meeting(s)] at time of council meeting, before coun​cil convenes, Council Chambers-City Hall, to approve the minutes of the committee’s previous meeting.
CONCLUSION


A committee of a city council that meets at least quarterly may approve its minutes at the next committee meeting.


If the committee does not ordinarily meet quarterly, but the members of the committee serve on the council, the committee may meet to approve the minutes at the time of the next council meeting.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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