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Honorable Thomas T. Gallion III

Attorney, Montgomery County Board of
  Equalization and Adjustments
Haskell, Slaughter, Young and Gallion
305 South Lawrence Street

Montgomery, Alabama 36104
Real Estate Appraisers Board – Appraisals – Equalization, Boards of – Licenses and Permits - Hearings
The county board of equalization is required to examine the taxpayer’s witnesses at an ad valorem tax assessment hearing.
A tax representative should be aware that giving a value estimate of property at an ad valorem tax assessment hearing without a license, as required by section 34-27A-3 of the Code of Alabama, may subject the representative to legal consequences under that section.

Dear Mr. Gallion:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Montgomery County Board of Equalization and Adjustments.
QUESTIONS

(1)  May persons who are not licensed real estate appraisers appear before the Montgomery County Board of Equalization and Adjustments (“Board”) as tax representatives for taxpayers and give opinions on the value of the property in question?

(2)  If not, is the Board authorized to dis​allow such testimony?

FACTS AND ANALYSIS


This Office has explained, as follows, the procedure to protest an ad valorem tax assessment:

Property is assessed for ad valorem taxes on October 1 of each year.  This assessment is based on the property’s fair and reasonable mar​ket value as of that date.  See, §§ 40-7-1, et seq., Code of Alabama 1975.  A taxpayer who dis​agrees with the fair and reasonable market value assigned to his/her property may appeal to the board of equalization in the county wherein the property lies.  See, §§ 40-3-19 and -20, Code of Alabama 1975.  The taxpayer appears before the board on a set date and presents any evidence he/she may have regarding the fair and reason​able market value of the property.
Opinion to Honorable Steve Clouse, Member, House of Representatives, dated February 24, 1995, A.G. No. 95-00128 at 3-4.

More specifically, section 40-3-19 provides, as follows, for the hearing on an assessment:


For the purpose of hearing objections filed in writing to any assessments or valuations fixed as provided for herein, in counties where the board of equalization serves full time, the boards of equalization shall sit at the courthouse in their respective counties, beginning on the date speci​fied by the Department of Revenue, to dispose of all cases where objections to valuations or assessments have been filed in writing by any taxpayer, as provided in this chapter.  At the sit​ting the property owner may appear in person, or by agent or attorney, and produce evidence in support of objections, if any, to any assessment or valuation heretofore made, and it shall be the duty of the county board of equalization to examine under oath any complaining property owner and to examine any other witnesses under oath as to the fair and reasonable market value of the property of the owner, and if it is found from the evidence that the valuation theretofore placed was not the amount specified by law based on the reasonable market value of the property, whether more or less, then the valuation or assessment shall be corrected so that it will show the amount specified by law based on a fair and reasonable market value, and the corrected amount shall constitute the assessed value of the property.  But if it is found from the evidence that the assessed value placed on the property was the amount specified by law based on a fair and reasonable market value thereof, the value shall stand as the assessed value of the property, un​less an appeal is taken there from as provided by this chapter.
Ala. Code § 40-3-19 (Supp. 2009) (emphasis added).  This statute requires the county board of equalization to examine the witnesses offered by the taxpayer at the hearing.

This Office cannot answer your question as to whether a person who is an unlicensed real estate appraiser can testify before the county board of equalization.  Section 34-27A-3(a) (1) of the Code of Alabama prohibits giving an appraisal without being licensed by the Alabama Real Estate Appraisers Board.  Ala. Code § 34-27A-3(a) (1) (2002).  A violation of this section is a Class A misdemeanor.  Ala. Code § 34-27A-3(d) (2002).  This Office has stated that it “does not issue opinions on whether a cer​tain activity constitutes a violation of a criminal law.  Only a properly empanelled jury and judge can make such a determination.”  Opinion to Honorable Arthur Green, Jr., District Attorney, Tenth Judicial Circuit–Bessemer Division, dated August 9, 2005, A.G. No. 2005-173 at 2; see also, opinion to Honorable Douglas Valeska, District Attorney, dated June 28, 1990, A.G. No. 90-00316.  A declaratory ruling, however, of the Alabama Real Estate Appraisers Board answering this question in the neg​ative, accompanies your request.  Declaratory Ruling No. 99-1, Alabama Real Estate Appraisers Board (July 22, 1999).  In light of that ruling, a tax representative should be aware that giving a value estimate of prop​erty at an ad valorem tax assessment hearing without the required license may subject the representative to legal consequences under section 34-27A-3(a)(1).
CONCLUSION


The county board of equalization is required to examine the tax​payer’s witnesses at an ad valorem tax assessment hearing.

A tax representative should be aware that giving a value estimate of property at an ad valorem tax assessment hearing without a license, as required by section 34-27A-3 of the Code of Alabama, may subject the representative to legal consequences under that section.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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