November 19, 2009

Honorable Kim Hastie 
License Commissioner, Mobile County
3925-F Michael Boulevard
Post Office Drawer 161009

Mobile, Alabama  36616
License Commissioners – Privilege License Taxes – Real Estate Agents, Brokers, and Dealers – Rental Property  
Section 40-12-115 of the Code of Alabama applies only to condominium units or single-family residences with five bedrooms or more rented to transient guests.  Section 40-12-168 does not apply to either privately owned condominiums or single-family residences as these are not considered public tourist camps. 

Dear Commissioner Hastie:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1

Are the entities engaged in the activities described below required to procure a privilege license under either of the described sections of the Code of Alabama?
FACTS AND ANALYSIS


You have requested an opinion outlining the privilege license require​ments of individuals and real estate management companies in the business of providing short-term accommodations to tourists in resort areas of Mobile County.  In your request for an opinion, you state that real estate management companies contract with individual single-family property owners to advertise, check in guests, collect payments, perform maintenance, and provide other ser​vices necessary to accommodate guests lodged in the residence.  

The companies also provide similar services to owners of condominiums and multiple unit buildings, usually on an exclusive basis for an entire building.  In some instances, individual single-family residence owners and individual condominium owners perform the same services as those performed by real estate management companies on behalf of themselves.  Both real estate man​agement companies and individuals collect and remit the applicable lodgings taxes to the appropriate taxing authorities.  


Section 40-12-115 states, in pertinent part, the following:


Each person keeping a public inn or lodging​house of five or more bedrooms where transient guests are lodged for pay shall be deemed for the purposes of this title to be engaged in the business of keeping a hotel. A transient guest is one who puts up for less than one week at such hotel, but such a house is no less a hotel because some of the guests put up for longer periods than one week. Every person keeping a hotel, as defined in this section, shall pay an annual license tax as follows: hotels with five rooms and not over 15 rooms, $.50 for each room; hotels with over 15 and less than 50 rooms, $1 for each room; hotels with 50 rooms and less than 100 rooms, $1.50 for each room; and hotels with 100 rooms and over, $2 for each room. . . .  Where cottages or annex are operated in connection with or rented by such hotel, this section shall apply to the total of the rooms in the hotel and the cottages and annex.

Ala. Code § 40-12-115 (2003).

Section 40-12-168 states the following:


Each person operating a public tourist camp where transient guests are lodged for pay shall be deemed for the purpose of this section engaged in the business of keeping or operating a tourist camp and shall pay the following license or privilege tax: each camp containing not over five beds, $15; each camp containing over five and not exceeding 15 beds, $25; each camp containing over 15 beds, $35 and $1 for each additional bed over 15. 

Ala. Code § 40-12-168 (2003).

In accordance with section 40-12-115, the rental must have five bedrooms or more and be available for rent for less than one week to transient guests.  Because of the stipulation that the rental unit must have five bedrooms or more, it would appear that individual single-family residences and condominium units would not fit the criteria under this section unless the single-family residence or condominium unit has five bedrooms or more.  Nor would section 40-12-168 apply as that section applies to public tourist camps, and privately owned single-family residences and condominiums are not public tourist camps.
QUESTION 2

If the answer to Question 1 is affirmative, and the rental estate management company is the party involved, in whose name will the individual single-family residences it manages be licensed?

FACTS AND ANALYSIS

As stated above, neither single-family residences, nor individual condomi​nium units with less than five bedrooms, would fall under the criteria of sec​tions 40-12-115 or 40-12-168.  Regarding, however, the properties that section 40-12-115 does cover, single-family residences and condominium units with five bedrooms or more, the statute states that “[e]very person keeping a hotel . . . shall pay an annual license tax . . .”  Ala. Code § 40-12-115 (2003).  Therefore, a license must be purchased in the name of the individual property owner who is renting his or her private property to transients.

QUESTION 3

If the rental management company is the licensee in answer to Question 2, must each property be licensed individually?  
FACTS AND ANALYSIS


As answered above, a real estate management company would not be the licensee.
QUESTION 4

If the rental management company is the licensee in answer to Question 2, can a multi-unit condominium building be listed as a single unit based on the number of bedrooms in the building?

FACTS AND ANALYSIS


Again, the real estate management company is not the licensee.
QUESTION 5

If the answer to Question 4 is affirmative and a condominium building contains long-term owner-occupied units and units provided to transients for pay, must all bedrooms in the building be counted for the licensee or only those provided to transits?

FACTS AND ANALYSIS


Once again, the answer to Question 4 is in the negative. 

CONCLUSION


In accordance with section 40-12-115, a privilege license would only be required for either single-family residences or individual condominium units with five bedrooms or more. Such license, if required, is to be purchased in the name of the property owner, whether the property owner rents directly to the public or a real estate agent or management company is managing the property and purchases the license on behalf of the property owner.  Section 40-12-168 would not apply to privately owned condominiums or to individual single-family residences as these are not considered public tourist camps.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Margaret Johnson McNeill, Legal Division, Department of Revenue. 

Sincerely,

Troy King

Attorney General

By:

Brenda F. Smith
Chief, Opinions Division
TK/MJM
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