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Honorable Franklin Boney

Chairman, Choctaw County E-911

Post Office Box 570

Butler, Alabama  36904
Emergency Management Communications – Municipalities – Counties – Funds 
The E-911 Board (“Board”) is not required to provide routine dispatching services for law enforcement agencies.  The Board may enter into a contract with such agencies to do so based on such charges as are mutually agreed upon by the parties.
The E-911 Board is required to dispatch for an emergency warranting a response in the areas of fire suppression and rescue, emergency medical services or ambulances, hazardous material, disaster, or major emergency occurrences, and law enforcement activities.
Dear Mr. Boney:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Choctaw County E-911 Board of Directors.
QUESTIONS

1.
May E-911 telephone surcharge funds be used for “routine” dispatching for non-emergency situations such as routine telephone calls from the police and sheriff’s department?

2.
If not, can the E-911 Board refuse to provide such “routine” dispatching for non-emergency situations if a municipality or county agency refuses to pay for such services pursuant to a contract?


3.  What emergency service is the Board required to provide?
FACTS AND ANALYSIS


Emergency telephone service is provided in this state through local emer​gency management communications districts, often referred to as E-911 boards, which are created pursuant to sections 11-98-1 through 11-98-11 of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-98-1 to 11-98-11 (2008).  The purpose of these sec​tions is to provide a single primary three-digit number through which “emer​gency” services can be quickly and efficiently obtained.  Ala. Code § 11-98-3 (2008).  

Section 11-98-5 provides for the Board’s authority to levy an emergency telephone service charge.  Section 11-98-5(i) provides that funds from such charges “shall be used to establish, operate, maintain, and replace an emergency communication system.”  Ala. Code § 11-98-5(i) (2008) (emphasis added).  Section 11-98-10 is more specific, unequivocally stating that “[t]he telephone number 911 is restricted to emergency calls that may result in dispatch of the appropriate response.”  Ala. Code § 11-98-10 (2008) (emphasis added).

This Office addressed similar issues in an opinion to Honorable John E. Owens, Jr., Mayor, City of Greensboro, dated August 20, 2001, A.G. No. 2001-264.  That opinion considered whether the E-911 Board could require a munici​pality to contribute funding for dispatching services in addition to the funds received from phone bills.  The Owens opinion concluded that the Board could charge the additional funds if it entered into a mutually agreed-upon contract with the municipality under section 11-98-4(f)(6) of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-98-4(f)(6) (2008).  The opinion further stated that the amount of the additional funds to be charged must also be negotiated and agreed upon in the contract.

The Owens opinion did not address contracting for non-emergency dis​patching.  This Office first did so in opinions to Honorable Glenn A. Shedd, Attorney, DeKalb County E-911 Board of Directors, dated November 12, 1999, A.G. No. 2000-031 and to Honorable Steven A. Ballard, Administrator, DeKalb County Commission, dated November 12, 1999, A.G. No. 2000-032.  These opi​nions stated that E-911 boards are not authorized to enter into contracts with governmental entities to provide and charge for providing routine dispatching services.  

In response to the Shedd and Ballard opinions, in 2000, the Legislature enacted section 11-98-4(f)(6), adding to the powers of an E-911 board, and set out in section 11-98-4 the power to “enter into contracts or agreements with public or private safety agencies for dispatch services when such terms, con​ditions, and charges are mutually agreed upon, unless otherwise provided by local law.”  Ala. Code § 11-98-4(f)(6) (2008) (emphasis added).  

The dispatching services provided for in section 11-98-4(f)(6) are not qual​ified.  The Legislature could have stated “emergency dispatch services” or similar language like that it used throughout the E-911 Board statutes.  It did not.  Therefore, following the enactment of section 11-98-4(f)(6), this Office noted on the Shedd and Ballard opinions that they were overruled by that sta​tute.  Based on the foregoing, the E-911 Board is not required to provide routine dispatching services for law enforcement agencies.  The Board may enter into a contract with such agencies to do so based on such charges as are mutually agreed upon by the parties.

The Owens opinion also concluded that, even if a municipality refuses to contribute additional funds for dispatching services, “the E-911 Board must provide some level of emergency service.”  Owens at 3.  You ask this Office to clarify what constitutes the emergency service that the Board is required to pro​vide.  

Owens addressed the four methods of responses to emergency calls that an E-911 board may utilize as set forth in section 11-98-11(a)(1) through (4).  It did not address the types of emergency calls themselves to which a board must respond.  That question is answered by the plain language of section 11-98-10, discussed, in part, above.  The full section states as follows:  “The telephone number 911 is restricted to emergency calls that may result in dispatch of the appropriate response for:  Fire suppression and rescue, emergency medical ser​vices or ambulances, hazardous material, disaster, or major emergency occur​rences, and law enforcement activities.”  Ala. Code § 11-98-10 (2008) (emphasis added).  This statute requires the E-911 Board to dispatch for an emergency warranting a response in these areas.
CONCLUSION


The E-911 Board is not required to provide routine dispatching services for law enforcement agencies.  The Board may enter into a contract with such agencies to do so based on such charges as are mutually agreed upon by the parties.


The E-911 Board is required to dispatch for an emergency warranting a response in the areas of fire suppression and rescue, emergency medical services or ambulances, hazardous material, disaster, or major emergency occurrences, and law enforcement activities.

I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Ward Beeson of my staff.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division

TK/GWB
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Honorable Franklin Boney

Chairman, Choctaw County E-911

Post Office Box 570

Butler, Alabama  36904

Dear Mr. Boney:


This Office is in receipt of your letter requesting clarification of our opinion to you stating that the E-911 Board (“Board”) is not required to provide routine dispatching for law enforcement agencies but may contract to do so.  Opinion to Honorable Franklin Boney, Chairman, Choctaw County E-911, dated October 27, 2009, A.G. No. 2010-006.


That opinion also stated that “[t]he E-911 Board is required to dispatch for an emergency warranting a response in the areas of fire suppression and rescue, emergency medical services or ambulances, hazardous material, disaster, or major emergency occurrences, and law enforcement activities.”  Id. at 4 (emphasis added).  Your request states that county law enforcement officials have interpreted this emphasized language as requiring the Board to dispatch routine, non-emergency calls without compensation and have refused to enter into an agree​ment.


This question was actually answered in the Boney opinion itself.  The quoted language above tracked section 11-98-10 of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-98-10 (2008).  The opinion specifically stated that “[t]his statute requires the E-911 Board to dispatch for an emergency warranting a response in these areas,” i.e., a law enforcement emergency, not routine law enforcement activities.  Boney at 3.


If you need any further assistance in clarifying this opinion or otherwise, please contact Ward Beeson of my staff.
Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division

TK/GWB

991217/133408-002

