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Honorable M. Dale Marsh

Attorney, Geneva County Board

  of Education

Marsh, Cotter & Stewart, L.L.P.

Post Office Box 310910

Enterprise, Alabama  36331-0910

Education, Boards of – School Lands – Majority Vote
A county board of education may not adopt a resolution requiring a 4/5 majority vote of the total membership of the Board. 

Dear Mr. Marsh:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Geneva County Board of Education. 

QUESTION

May the Geneva County Board of Educa​tion (“Board”) adopt a resolution requiring that expenditures made from the funds it received from the settlement of Section 16 land funds, and any additions made thereto pursuant to the set​tlement agreement, be spent only upon approval of a 4/5 majority vote of the total membership of the Board? 

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that the Geneva County Board of Education received funds through settlement of litigation involving Section 16 lands.  The money is retained in the local accounts of the Board.  Some members of the Board want to ensure that these funds are not used for ordinary and normal operating expenses and want to require that any motion to expend those funds be by vote greater than the majority vote of the total five-person membership of the Board.


The Board is a county board of education organized under section 16-8-1, et seq., of the Code of Alabama. Ala. Code §§ 16-8-1 to 16-8-43 (2001).  Section 16-8-4 of the Code sets forth the procedure by which the Board may adopt a motion or resolution.  This section states, in pertinent part, that “[n]o motion or resolution shall be declared adopted without the concurrence of the majority of the whole board.”  Ala. Code § 16-8-4 (2001) (emphasis added).  Thus, concurrence of a majority is not based on all the members present at a particular meeting, but instead on a majority of the members of the Board.

The word “majority” is not defined in the statute. Under the estab​lished rules of statutory construction, words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that lan​guage to mean exactly what it says.  Ex parte Cove Properties, Inc., 796 So. 2d 331, 333-34 (Ala. 2000); IMED Corp. v. Sys. Eng’g Assoc. Corp., 602 So. 2d 344, 346 (Ala. 1992).  


Black’s Law Dictionary defines the term “majority” as “[a] number that is more than half of a total; a group of more than 50%.”  Black’s Law Dictionary 974 (8th ed. 2004).  Black’s continues to state that “[a] ‘majority’ without further qualification usu[ally] means a simple majority.” Id. (emphasis added).  The term “majority,” as used in section 16-8-4 of the Code, has no further qualification that would distinguish it from meaning a simple majority.  Furthermore, the Board has understood the term “majority” to mean a simple majority, as supported by the Board’s apparent practice of ruling by simple majority vote and its request to adopt a resolution requiring “greater than the majority vote.” Accordingly, the term “majority,” as applied to the Board, in section 16-8-4 of the Code means a simple majority.  Because the Board is comprised of five members, a simple majority of the Board consists of three mem​bers.  Because section 16-8-4 requires a majority of the whole board, if only a quorum (in this case, three members) of the Board is present, a unanimous vote of the members present would be required to satisfy the edicts of this statute.

A county board of education is a creature of the Legislature; it pos​sesses only that authority specifically conferred upon it by statute, and it has no power to act except in accordance with those procedures that may be prescribed by statute. Armstrong v. Bd. of Educ. of the City of Birmingham, 430 F. Supp. 595, 599 (N.D. Ala. 1977), citing County Bd. of Educ. v. Slaughter, 230 Ala. 229, 160 So. 758, 760 (1935).  Although the Legislature can delegate its power to make rules and regulations for the purpose of carrying laws into effect and operation, it cannot delegate its power to repeal, amend, or otherwise supplant an act of the Legislature. Freeman v. City of Mobile, 761 So. 2d 235, 236-37 (Ala. 1999), reh’g denied (2000).

CONCLUSION


A county board of education may not adopt a resolution requiring a 4/5 majority vote of the total membership of the Board.  


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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