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Honorable Stanley A. Martin

Attorney, Lee County Commission

400 Second Avenue

Post Office Box 2526

Opelika, Alabama  36803-2526

Expense Allowance – County Commissioners – Probate Judges – Revenue Commissioners – Compensation

The expense allowance provided pursuant to Act 2008-441 should be treated as “compensation” pursuant to section 11-3-4.1(a)(2) of the Code of Alabama for county commissioners and the chair of the county commission.

Section 11-2A-4(b) of the Code prohibits local officials affected by the Omnibus Pay Raise Bill (“Omnibus”) from receiving cost-of-living increases in instances where a local law increases the officials’ compensation until the total compensation the officials would have received under section 11-2A-4(a) equals or exceeds the increase provided by local law.  The expense allowance provided in Act 2008-441 is treated as compensation for purposes of Omnibus.  

Because the county commissioners are receiving additional compensation as a result of Act 2008-441, these officials are not entitled to cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4(a) until the total compensation the officials would have received under section 11-2A-4(a) equals or exceeds the increase provided by the local laws.  

The definition of “compensation” in section 11-3-4.1(a)(2) is not applicable to the probate judge or the revenue commissioner.  Assuming the expense allowance provided by Act 2008-441 to the probate judge and the revenue commissioner is reasonably related to the actual expenses, this expense allowance is not considered compensation pursuant to Omnibus.  Thus, the probate judge and the revenue commissioner would be entitled to cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4(a).

Dear Mr. Martin:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Lee County Commission.

QUESTION 1


Is the expense allowance provided by Act 2008-441 “compensation” pursuant to section 11-3-4.1(a)(2) of the Code of Alabama?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you informed this Office that the issue of mileage reimbursement has been an ongoing matter for the Lee County Com​mis​sion for several years.  In an effort to resolve some questions regarding claims for mileage expenses by Lee County Commissioners, this Office issued an opi​nion to Honorable Stanley A. Martin, Attorney, Lee County Commission, dated May 16, 2006, A. G. No. 2006-095.  Subsequent to our opinion, the Legislature passed Act 2008-441, which is a local act applicable to Lee County.  This act states, in pertinent, part as follows:


Relating to Lee County; to provide for an in-county expense allowance for the judge of probate, the revenue commissioner, and each member of the county commission.


Section 1.  In Lee County, the judge of probate, the revenue commissioner, and each member of the county commission shall be entitled to receive an expense allowance in the amount of three hundred dollars ($300) per month to be paid out of the county general fund for performance of any in-county duties.  This expense allowance shall be in addition to any and all other compensation or salaries and shall be in lieu of any previously adopted or authorized in-county allowances for mileage expenses, travel expenses allowances, mileage allowances or reimbursements, per diem allowances, or any other allowances for tra​vel within the county whether provided for by resolu​tion of the county commission, local law, general law, or any other applicable law.  

2008 Ala Acts No. 2008-441 (emphasis added).


Section 11-3-4.1(a)(2) defines “compensation” for county commissioners as “[a]ll salary, expense allowance, or any other compensation received for serving as commissioner or chair of the county commission, but shall not in​clude any reimbursement for mileage traveled or actual and necessary ex​penses incurred which are otherwise payable by law.”  Ala. Code § 11-3-4.1(a)(2) (Supp. 2008) (emphasis added).  Given the definition of “compensa​tion” in section 11-3-4.1(a)(2), you question whether the expense allowance in Act 2008-441, which is given in lieu of any in-county allowances for mileage, travel, or per diem, would be considered compensation.

Act 2008-441 indiscriminately bestows a monthly expense allowance to each member of the county commission, the revenue commissioner, and the pro​bate judge.  Although this act states that this money is in lieu of any travel or mileage expenses, the recipients of these funds are not required to travel or ex​pend any monies to receive the allowance.  Section 11-3-4.1(a)(2), however, makes a distinction between funds that are transmitted as a result of the com​missioner serving in an official capacity and funds that are transmitted to reimburse a commissioner for expenses incurred.  Act 2008-441 lacks a similar distinction, and thus it appears that the funds distributed pursuant to this act are given as a result of the commissioner serving in an official capacity.  Accordingly, it is the opinion of this Office that the expense allowance given pursuant to Act 2008-441 should be treated as compensation for the county commissioners and the chair of the county commission pursuant to section 11-3-4.1(a)(2).

CONCLUSION


The expense allowance provided pursuant to Act 2008-441 should be treated as “compensation” pursuant to section 11-3-4.1(a)(2) of the Code of Alabama for county commissioners and the chair of the county commission.
QUESTIONS 2 AND 3


Is the expense allowance provided by Act 2008-441 “compensation” for the probate judge and revenue commissioner?


Would any of the elected officials that are entitled to the expense allowance pursuant to Act 2008-441 be authorized to receive the uniform increases granted county employees pursuant to section 11-2A-4?
FACTS AND ANALYSIS


In Lee County, the probate judge serves as chair of the county commission and receives one salary for fulfilling both positions.  Act 2008-441 specifically entitles each member of the county commission, the judge of probate, and the revenue commissioner to receive the expense allowance.  The salary of the pro​bate judge, as set out in Act 2000-563, is $75,000.  2000 Ala. Act No. 2000-563, 1038.  The salary of the revenue commissioner is set as determined by the county commission.  See 1997 Ala. Acts No. 97-861, 198 and 1997 Ala. Acts No. 97-805, 89.

Previously, it has been determined that the probate judge, who by virtue of the office is also the chair of the commission, is entitled to receive an expense allowance when such an allowance is given to all members of the com​mission.  Opinions to Honorable John A. Nichols, Attorney, Crenshaw County, dated May 28, 1993, A.G. No. 93-00210 and to Honorable Calvin Steindorff, Judge of Probate, Butler County, dated January 9, 1985, A.G. No. 85-00167.  Thus, the probate judge is entitled to receive this expense allowance as the chair of the commission and by virtue of his position as judge of probate.  In a sub​sequent conversation, you stated that Lee County Probate Judge does not seek to receive this expense allowance because of his position as chairman of the com​mission.  Instead, the probate judge seeks clarification regarding the specific implications Act 2008-441 has with regard to a person serving as probate judge.  

Section 11-3-4.1 discusses the compensation of county commissioners.  Section 11-3-4.1(a)(2) of the Code of Alabama defines “compensation” for county commissioners and the chair of the commission.  This specific definition is used for these same officials in chapter 2A of title 11, the Omnibus Pay Raise Bill.  Section 11-3-4.1, however, explicitly states that the compensation of the probate judge is not affected by this section, and the definition of “chairman” is not applicable to probate judges serving as county commission chairman. Ala. Code § 11-3-4.1(a)(1) & (d) (2008).  Thus, the definition of “compensation,” as used in section 11-3-4.1, is inapplicable to the probate judge and the revenue commissioner.  

This Office has stated that “[c]ompensation paid in consideration of ser​vices performed constitutes salary.  It is distinguishable from an expense allow​ance in that an expense allowance is reimbursement to an officer or employee for out-of-pocket expenditures incurred in the performance of their duties.”  Opinion to Honorable Devon Kiker, Circuit Clerk, Russell County, dated October 19, 1979, A.G. No. 80-00027.  Yet, this Office has stated that a flat ex​pense allowance is not compensation as long as there is a reasonably accurate relationship to the actual expenses incurred.  


Specifically, in an opinion to the Honorable John Robinson, Member, House of Representatives, dated November 27, 2007, A.G. No. 2008-016, this Office stated as follows:


This Office has previously stated that a munici​pality may establish a flat expense allowance for its employees so long as the municipality does not violate sections 68 and 281 or Amendment 92 of the Constitu​tion of Alabama:

     This office has held, in considering legisla​tive enactments, that a flat expense allowance, if based upon a reimbursement to the officer con​cerned for expense incurred by him in the per​formance of his official duties and bearing a reasonable and substantially accurate relationship to the actual expenses incurred, is not considered as an increase in compensation.
. . .

Thus, a county park board may, by resolution, provide for a flat expense allowance to be paid to its officials on a periodic basis as long as said allowance “bear[s] a reasonable and substantially accurate relationship to the actual expenses incurred.  121 Op. Att’y Gen. 10 (1965).”   To the extent an expense allowance exceeds actual expenses, however, it is an unauthorized increase in salary and violates sections 68 and 281 and Amendment 92 of the Constitution of Alabama. . . .
Robinson at 2-3.  Accordingly, a flat expense allowance is considered compen​sation to the extent that the allowance exceeds actual expenses or bears no relationship to actual expenses.  A flat expense allowance, however, should not be considered compensation when actual expenses incurred exceed the allow​ance or there is a reasonably accurate relationship between the allowance and the actual expenses incurred.  Thus, assuming the expense allowance payable to the probate judge and the revenue commissioner in Act 2008-441 bears a reasonable and substantially accurate relationship to the actual expenses incurred, this expense allowance should be treated as a reimbursement of actual expenses incurred and not as compensation.


You also inquire as to whether any of the elected officials that are entitled to the expense allowance pursuant to Act 2008-441 would be authorized to receive the uniform increases granted county employees pursuant to section 11-2A-4 of the Code of Alabama.  Section 11-2A-4 sets out the manner in which compensation increases are to be given to elected officials that are affected by Omnibus.  Moreover, this section prohibits elected officials from receiving cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4(a) if such elected officials receive an increase in compensation pursuant to a local law.  


Omnibus offers a specific definition of compensation with regard to county commissioners.  Ala. Code § 11-3-4.1(a) (2008).  Although Omnibus does not provide a specific definition of compensation for other elected offi​cials, earlier in this question this Office determined that, to the extent that an expense allowance exceeds the actual expenses, such an allowance is compensa​tion.  Alternatively, a flat expense allowance is not compensation when the amount offered in the flat expense allowance has a reasonable or substantially accurate relationship to the expenses incurred.  Thus, assuming the expense allowance offered to the probate judge and revenue commissioner pursuant to Act 2008-441 bears a reasonable relationship to the actual expenses incurred by these officials, then the probate judge and revenue commissioner are not in receipt of additional compensation and are entitled to cost-of-living increases under Omnibus.  

Conversely, in Question 1, this Office determined that the expense allow​ance being received pursuant to Act 2008-441 by the county commissioners was compensation.  As such, the Lee County Commissioners would not be entitled to receive any cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4 of the Code of Alabama until the total compensation the officials would have received under Omnibus equals or exceeds the increase provided by Act 2008-441.
CONCLUSION


Section 11-2A-4(b) prohibits local officials affected by Omnibus from receiving cost-of-living increases in instances where a local law increases the officials’ compensation until the total compensation the officials would have received under section 11-2A-4(a) equals or exceeds the increase provided by local law.  The expense allowance provided in Act 2008-441 is treated as com​pensation for purposes of Omnibus.  


Because the county commissioners are receiving additional compensation as a result of Act 2008-441, these officials are not entitled to cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4(a) until the total compensation the offi​cials would have received under section 11-2A-4(a) equals or exceeds the increase provided by the local laws.  


The definition of “compensation” in section 11-3-4.1(a)(2) is not applica​ble to the probate judge or the revenue commissioner.  Assuming the expense allowance provided by Act 2008-441 to the probate judge and the revenue com​missioner is reasonably related to the actual expenses, this expense allowance is not considered compensation pursuant to Omnibus.  Thus, the probate judge and the revenue commissioner would be entitled to cost-of-living increases pursuant to section 11-2A-4(a).


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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