January 28, 2009

Honorable 

Page 2

Honorable Richard L. Chancey

Attorney, Russell County Water Authority

Ezell, Chancey & Raiford

1200 8th Avenue

Phenix City, Alabama  36867
Water and Fire Protection Authorities – Jurisdiction – Water – Sales – Russell County
A water authority’s jurisdiction is not exclusive.

A municipality may extend its services to provide water to the service area of a water authority with the consent of the authority.

A water authority may extend its services to provide water to the service area of another water authority if the county commissions of the areas proposed to be served make findings that there is no public water system adequate to serve the area.
Private individuals or entities are not prohibited from providing water in the service area of a water authority.

Dear Mr. Chancey:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Russell County Water Authority.
QUESTION


Does the Russell County Water Authority have exclusive jurisdiction to provide water in its service area to the exclusion of other private individuals or public or private entities?
FACTS AND ANALYSIS


Your request states that the Russell County Water Authority is in​corporated as a public corporation pursuant to section 11-88-1, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-88-1 to 11-88-21 (1994 & Supp. 2008).

A water authority does not have exclusive jurisdiction to provide water within its service area.  This Office, relying on section 11-50-1.1 of the Code of Alabama and City of Wetumpka v. Central Elmore Water Auth., 703 So. 2d 907 (Ala. 1997), has stated that a municipality may extend its services to provide water to the service area of a water author​ity if a majority of the governing board of the authority consents to the extension.  Opinion to Honorable Jimmy C. Lunsford, Mayor, City of Troy, dated October 1, 1998, A.G. No. 99-00002, at 2-3.  In Central Elmore, the Alabama Supreme Court also explained that a water authority could extend its services to the service area of another water authority under section 11-88-19 of the water authority statutes.  An extension pur​suant to that section is contingent upon findings by the county com​missions of the areas proposed to be served that there is no public water system adequate to serve the area.  Ala. Code § 11-88-19 (1994).

The water authority statutes address public entities.  The provisions governing the application for incorporation and amendment of the certifi​cate of incorporation to add new service areas require a statement that “there is no public water system adequate to serve” the proposed area.  Ala. Code § 11-88-3(a)(3) (1994) (emphasis added); Ala. Code § 11-88-5(c)(2) (1994) (emphasis added).  Other than the sections discussed above addressing the extension of services to provide water to the service area of a water authority by public entities, our research reveals no prohibition in the water authority statutes or elsewhere in the Code on the operation, by private individuals or entities, in a water authority’s service area.  
CONCLUSION


A water authority’s jurisdiction is not exclusive.

A municipality may extend its services to provide water to the ser​vice area of a water authority with the consent of the authority.


A water authority may extend its services to provide water to the service area of another water authority if the county commissions of the areas proposed to be served make findings that there is no public water system adequate to serve the area.


Private individuals or entities are not prohibited from providing water in the service area of a water authority.

I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.

Sincerely,

TROY KING
Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH
Chief, Opinions Division
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