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Honorable Luke Cooley

Houston County Judge of Probate

Post Office Drawer 6406

Dothan, Alabama  36302

Social Security Numbers – Marriage Licenses – Probate Judges

The probate office does not need to require persons that seek to receive a marriage license to first obtain a social security number.  Persons who do not have a social security number should submit an affidavit attesting to the fact that he or she was never issued a social security number.
Dear Judge Cooley:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Should the probate office require all persons that seek to receive a marriage license to first obtain a social security num​ber?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you stated that section 30-3-194(c) of the Code of Alabama requires that “the Social Security number of both parties to the marriage shall be collected by those parties issuing a marriage license and shall appear on the license and certificate sent to the Office of Vital Statistics.”  Ala. Code § 30-3-194(c) (Supp. 2007) (emphasis added).  Your letter further notes that sometimes foreign nationals entering the United States do not have social security num​bers.  As such, you inquire as to whether a marriage license may be issued in instances where the foreign national does not have a social security number.  

Initially, the State of Alabama, pursuant to section 30-1-3, et seq., set forth certain requirements with regard to marriage.  Section 30-1-1, et seq., is located in chapter 1 of title 30.  Nothing in this chapter requires a person to relinquish his or her social security num​ber to obtain a marriage license.  This chapter does, however, require that individuals be a certain minimum age to receive a marriage license.  As noted in your letter of request, section 30-3-194, which is found in chapter 3 of title 30, specifically states that the Probate Office is responsible for collecting the social security numbers of per​sons interested in receiving a marriage license.  Your particular ques​tion contemplates whether persons who are unable to meet the requirement of providing a social security number may still be issued a marriage license or whether such persons should be forced to request and receive a social security number prior to the issuance of a mar​riage license.

Section 30-3-194 was recently enacted in 1997.  This particular Code section is modeled after federal legislation that is designed to enhance the collection of child support payments.  Specifically, 42 U.S.C. § 666(a)(13)(A) requires that the state have “[p]rocedures requiring that the social security number of any applicant for a profes​sional license, driver’s license, occupational license, recreational license, or marriage license be recorded on the application [for the license].”  42 U.S.C. § 666(a)(13)(A) (2006).  To qualify for federal Aid to Families with Dependant Children (“AFDC”) funds, a state must certify that it will operate a child support enforcement program that conforms with the numerous requirements set forth in Title IV-D of the Social Security Act, 42 U.S.C. §§ 651-669b, and will do so pur​suant to a detailed plan approved by the Secretary of Health and Human Services.  Lord, D.C. v. State of La., 739 So. 2d 273 (1999), citing Blessing v. Freestone, 520 U.S. 329, 332 (1997).

Social security numbers are issued to United States citizens and certain noncitizens that are able to prove their immigration status.  In general, only noncitizens who have permission to work from the Department of Homeland Security may apply for a social security number.  As such, the requirement to obtain social security numbers from individuals, which is set out in section 30-3-194, acts as a con​undrum for probate judges who come in contact with foreign nationals or U.S. citizens who have not received a social security number.


This particular issue regarding whether a social security number is necessary to obtain a marriage license has been addressed by the Ohio Court of Appeals in the matter of State ex rel. Ten Residents of Franklin County Who Are Fearful of Disclosing Their Names v. Belskis, 142 Ohio App. 3d 296 (2001), and the Ohio Supreme Court in Vasquez v. Kutscher, 95 Ohio St. 3d 280 (2002).  In Belskis, Probate Judge Lawrence Belskis refused to issue marriage licenses to ten resi​dents.  The Franklin County Probate Office also refused to issue mar​riage licenses to any Franklin County residents who did not or could not provide a social security number at the time the parties applied for a marriage license.  Judge Belskis interpreted R.C. 3101.05(A) as requiring each party to a marriage license to submit their social secu​rity number.  Specifically, R.C. 3101.05(A) stated, in pertinent part, as follows:

Each party shall make application and shall state upon oath the party’s name, age, resi​dence, place of birth, occupation, father’s name, and mother’s maiden name, if known, and the name of the person who is expected to solemnize the marriage.  Except as other​wise provided in this division, the application also shall include each party’s social security number.

* * *

A marriage license issued shall not dis​play the social security number of either party to the marriage.
Belskis at 298-99 citing R.C. 3101.05(A).


Ultimately, the Ohio Court of Appeals determined that dis​closure of a social security number was not a required aspect of the marriage license application.  In reaching this conclusion, the court stated, in pertinent part, as follows:


Under the circumstances, we do not believe that the Ohio legislature intended to make the information requested in R.C. 3101.05 for the license application into legal requirements for a marriage license being issued.  If the information requested in R.C. 3101.05 were all legal requirements for the issuing of a marriage license, then no Ohio citizen could marry a citizen of another country and have the marriage performed in Ohio because the foreign citizen would have no SSN.  No homeless person could be mar​ried because that person had no residence.  No person without an occupation could be married.  No person who did not know his or her own age could be married.  No person who did not know her or his father’s name could be married.  No person who was un​aware of the place of his or her birth could be married. 


Respondents point out that newly enacted R.C. 3101.05(A) states that the application shall include each party’s SSN and contend the use of the word “shall” makes the inclusion of SSNs in the applica​tion mandatory.  However, use of the word “shall” in statutory provisions is not always indicative of a mandatory condition.


In State ex rel. Jones v. Farrar (1946), 146 Ohio St. 467, 32 O.O. 542, 66 N.E.2d 531, paragraph two of the syllabus, the Supreme Court of Ohio held:

     “As a general rule, statutes which relate to the essence of the act to be performed or to matters of substance are mandatory, and those which do not relate to the essence and compliance with which is merely a matter of con​venience rather than substance are directory.”

. . .

While Judge Belski’s refusing marriage licenses to persons who did not or could not provide SSNs is understandable while he was compelled by statute to issue licenses which contained SSNs, the recent change in R.C. 3101.05(A) places SSNs on the same plane as residence, occupation, parental name, and other similar information.  The information is desirable, but not necessary.
Belskis at 299-300.


In Vasquez, 95 Ohio St. 3d at 281, the Supreme Court of Ohio was presented with three certified questions.  The first question is pertinent to the matter you raise in your inquiry.  Specifically, the court was asked whether the “Ohio Revised Code § 3101.05(A), as a matter of statutory interpretation, require[s] Social Security numbers from marriage license applicants who do not have a Social Security Number?”  Id.  For its response, the court merely answered “no” to this certified question.


This Office has previously issued opinions wherein similar issues were involved.  Specifically, in an opinion to James H. Alexander, Director, Department of Public Safety, dated June 27, 2002, A.G. No. 2002-271, this Office ultimately determined that the Department of Public Safety could establish rules and regulations ensuring positive identification of foreign nationals legally residing in the state, and that a social security number was not required for the issuance of a driver’s licenses in instances where a person had not been assigned a social security number or the person was unable to obtain a social security number.  In an opinion to Honorable N. Genelle Lee, Executive Officer, Alabama Board of Nursing, dated August 7, 2002, A.G. No. 2002-310, this Office determined that the Alabama Board of Nursing may, pursuant to section 30-3-194 of the Code of Alabama, allow foreign nurses who have not been issued a United States social security number to submit applications for licen​sure and test for nursing licensure if the social security numbers are provided by the applicants, upon issuance by the federal government, as a precondition to licensure.  This Office sees no need to diverge from the reasoning found in our prior opinions.

Moreover, in a memo from David Gray Ross, Commissioner of the Office of Child Support Enforcement, dated July 14, 1999, the issue of inclusion of social security numbers on license applications was addressed.  This memorandum states, in pertinent part, as follows:

It has come to our attention that there is some confusion regarding the issue of inclusion of social security numbers on license applications and other documents.  

Section 466(a)(13) of the Social Secu​rity Act (Act) requires States to implement procedures requiring that the social security number(s) of any applicant for a professional, driver’s, occupational, recreational or mar​riage license be recorded on the application.  In addition, section 466(a)(13) of the Act requires procedures for requiring that the social security number(s) of any individual subject to a divorce decree, support order or parternity determination or acknowledgement be placed in the records relating to the matter and that the social security number(s) of any individual who has died be placed in the death records and recorded on the death cer​tificate.  Some states have asked how this requirement applies to those applicants or individuals that do not have social security numbers.  

We interpret the statutory language in section 466(a)(13) of the Act to require that States have procedures which require an indi​vidual to furnish any social security number that he or she may have.  Section 466(a)(13) of the Act does not require that an individual have a social security number as a condition of receiving a license, etc.  We would advise States to require persons who wish to apply for a license who do not have social security numbers to submit a sworn affidavit, under penalty of perjury, along with their applica​tion stating that they do not have a social security number.  Such an affidavit should also be required for divorce, support or paternity matters where an individual indi​cates that he or she does not have a social security number or in death cases where a family member, next of kin indicates that the deceased did not have a social security num​ber.  
Memorandum from David Gray Ross, Commissioner, Office of Child Support Enforcement to State IV-D Directors and Regional Program Managers, PIQ 99-05, Inclusion of Social Security Numbers on License Applications and Other Documents (July 14, 1999), http:www.acf.hhs.gov/programs/cse/pol/PIQ/1999/piq-9905.htm.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a social security number is not a required element for a person to receive a marriage license.  A probate judge should, however, require persons who do not have a social security number to submit an affida​vit attesting to this fact. 
CONCLUSION


The probate office does not need to require persons that seek to receive a marriage license to first obtain a social security number.  Persons who do not have a social security number should submit an affidavit attesting to the fact that he or she was never issued a social security number.

I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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