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Honorable David A. Sullivan

Attorney, Bessemer Board of Education

Suite 400D

1728 Third Avenue North

Birmingham, Alabama 35203

Chief School Financial Officer – Education, Boards of – Employees, Employers, Employment – Compensation – Jefferson County
The position of a chief school financial officer may be funded under the state Foundation Fund Program.

Pursuant to section 16-22-13.5 of the Code of Alabama, chief school financial officers are entitled to the state-mandated raise.
Whether section 16-13A-1, et seq., of the Code supersedes the contractual provision for the Bessemer chief school financial officer is a question of fact that this Office will not answer.  
Dear Mr. Sullivan:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Bessemer Board of Education (“Board”).

QUESTIONS ONE, TWO, AND THREE


Is the position of chief school financial officer a position that is funded under the state Foundation Program, section 16-13-231, et seq., or is this position funded by local school funds?


Does section 16-22-13.5 define the chief school financial officer as an employee entitled to the state-mandated raise for teachers and certifi​cated employees?


Is the chief school financial officer entitled to the state mandated 7 percent raise provided for in section 16-22-13.5 in addition to the 3 percent raise provided for by a contract between the Board initially employing the school financial officer as the custodian of funds?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you stated the following:


The chief school financial officer of the Bessemer Board of Education was initially hired by the Bessemer Board of Education in May 2004 as its custodian of funds.  As the custodian of funds, he had a contract that called for annual raises from 2 to 6 percent based on the Board’s determination of satisfactory performance.


The School Fiscal Accountability Act (Act 2006-196), enacted March 9, 2006, required all local school boards to appoint a chief school financial officer, and the Board approved the transfer of the duties and responsibilities of the custodian of funds to the position of chief school financial officer.  The Legislature enacted section 16-22-13.5 of the Code of Alabama mandating that all certificated employees and teachers receive a 7 percent raise increase for fiscal year 2007-2008.


The chief school financial officer takes the position that he is a certificated employee and, therefore, entitled to the state-mandated 7 percent pay raise.  He was evaluated for the same pay period, and based on the Board’s determination that he had performed satisfactorily, the Board gave him a 3 percent pay raise because the con​tract initially employed him as the custodian of funds.  Thus, he maintains that he is not only entitled by contract to the 3 percent raise, but that he is also entitled to the state mandated 7 percent raise, which would result in an overall raise of 10 percent.


The position of a chief school financial officer was created pursuant to Act 2006-196, which is codified at section 16-13A-1, et seq., of the Code of Alabama.  As noted in your request, this particular position was designed to replace the earlier position of a custodian of funds.  


Your initial inquiry questions whether the position of a chief school financial officer is funded under the state Foundation Program pursuant to section 16-13-231, et seq., of the Code or by local school funds.  The Leg​islature makes appropriations to the credit of the Foundation Program Fund and any other funds that are set aside for the purpose of providing educa​tional opportunities.  Ala. Code § 16-13-230 (2001).  Foundation Program Funds are principally used to provide a 180 full instructional day minimum school term and to assist in the promotion of educational opportunities.  Ala. Code § 16-13-231 (Supp. 2007).  These funds are disbursed to eligi​ble public schools based on a particular formula that takes into considera​tion the number of pupils enrolled at a particular school during the first 20 scholastic days following Labor Day of the preceding school year.  Based on these enrollment numbers, that school earns particular units that trans​late to Foundation Program salaries, fringe benefits for Foundation Program salaries, classroom instructional support units, and other current expenses.  See, generally, Ala. Code §§ 16-13-231 to 16-13-239 (2001 & Supp. 2007); Ala. Admin. Code r. 290-2-1-.01(1) (2007).  

Foundation Program salaries include salaries for teachers and in​structional support persons.  Schools earn instructional support units based on the accreditation standards established by the Southern Association of Colleges and Schools or as otherwise required by an accreditation system adopted by the State Board of Education.  See, generally, § 16-13-232 (Supp. 2007).  Currently, section 16-13-232(a) states that instructional support units are earned for principals, assistant principals, counselors, and librarians.  Id.

Based on the foregoing, the position for the chief school financial officer is not one of the positions for which Foundation Program funds cal​culated for teacher salaries may be used.  See, generally, Opinion to Honorable Paul Parker, Member, House of Representatives, dated October 24, 1997, A.G. No. 98-00017.


The Foundation Program funding, however, includes funds for other current expenses that may be used for the salaries of noninstructional school board personnel in supportive roles.  As such, the chief school financial officer may be paid with Foundation Program funds or local funds.

Questions Two and Three both contemplate the possibility of the chief school financial officer being an employee entitled to a raise pursuant to section 16-22-13.5 of the Code of Alabama.  This particular Code sec​tion sets out pay increases for the fiscal year 2007-2008 for certain persons employed by the State Board of Education, the Board of Trustees of the Alabama Institute for Deaf and Blind, the Board of Youth Services School District, the Board of Directors of the Alabama School of Fine Arts, and the Board of Trustees of the Alabama School of Mathematics and Science.  Ala. Code § 16-22-13.5(a) (Supp. 2007).  Within this statute, however, there is no specific reference to the position of a chief school financial officer. 


Chief school financial officers are employed by local boards of edu​cation and work directly under that system’s superintendent.  As such, chief school financial officers are a part of the K-12 public system.  Sec​tion 16-22-13.5(b)(1) states that all salaries and salary increases that are established by the State Board of Education shall be paid in full to each person employed before the end of the applicable fiscal year as defined in section 16-1-1.  Ala. Code § 16-22-13.5(b)(1) (Supp. 2007) (emphasis added).  Section 16-22-13.5(b)(3) further requires that the state-mandated pay increase shall be in addition to a pay increase due under a local incre​ment.  Section 16-22-13.5(b)(6) specifically removes the superintendents of education, but not the chief school financial officers, from the pay-raise provisions.  As such, chief school financial officers are entitled to the pay raise authorized under section 16-22-13.5(a)(1), in addition to the local pay increment.
CONCLUSION


The position of a chief school financial officer may be funded under the state Foundation Fund Program.  Pursuant to section 16-22-13.5 of the Code of Alabama, chief school financial officers are entitled to the state-mandated raise.

QUESTION FOUR


Does Act 2006-196 supersede the contract between the Board and the now chief school finan​cial officer, thereby requiring the Board to pay the chief school financial officer the 7 percent raise mandated by Act 2006-196, but not the 3 percent contract raise based on performance?

FACTS AND ANALYSIS


The Alabama Legislature passed the School Fiscal Accountability Act (“Act”) to provide for the improved regulation and fiscal management of local boards of education.  As mentioned earlier, the Act is codified at section 16-13A-1, et seq., of the Code of Alabama.  


The Act repeals several statutory provisions, including sections 16-8-33, 16-11-6, and 16-13-12 of the Code of Alabama, all of which pertained to the appointment, duties, and removal of a custodian of school funds.  Although the duties of the chief school financial officer are comparable in some respects to those previously entrusted to the custodian of funds, the Act imposes additional duties and a higher degree of accountability on the chief school financial officer.  See Ala. Code § 16-13A-5 (Supp. 2007).  Furthermore, the statutory duties enumerated for a county custodian of funds (section 16-8-33) were slightly different from those assigned to a city custodian of funds (section 16-11-6).  The Act replaces and con​solidates the provisions controlling financial governance of school boards under one statute, providing for uniformity and consistency.  In sum, the Act eliminates the position of custodian of funds in favor of a chief school financial officer.  


The Act does not directly address or provide for the terms of an employment contract between a chief school financial officer and a local board of education.  Aside from the qualifications mandated by both the Act and the administrative rules of the State Board of Education, the only restrictions governing the employment of a chief school financial officer are found in section 16-13A-4(b)(1) and (2), which pertain to a chief school financial officer appointed by the State Superintendent of Educa​tion.  


In the absence of any statutory prohibition against entering into a con​tract of employment with a chief school financial officer, such an undertaking would appear to be permitted as an exercise of the general authority of local boards of education to make contracts and to administer the operations of the school system.  See Ala. Code §§ 16-8-8, 16-8-9, 16-8-12.1, 16-8-40, 16-11-2(b), 16-11-9, 16-11-9.1 (2001).  


In this matter, you stated that the Bessemer Board of Education entered into a contract with a custodian of funds.  When Act 2006-196 was implemented, the Board chose to retain the service of the same person, but change that person’s designation.  From a subsequent conversation, it is the understanding of this Office that the custodian of funds was later certified by the State Board of Education as a chief school financial officer.  Although the designation of the person changed, a new contract was not executed.  Apparently, both parties have been operating under the con​straints of the initial contract.  Based on the foregoing, section 16-13A-1, et seq., did not alter or amend the Board’s ability to contract with the per​son that would provide financial accounting services.  

Your particular question asks whether the provisions within the con​tract or the statutory provisions located at section 16-13A-1 supersede the provisions within the contract for the Bessemer chief school financial officer.  The contract was not enclosed with your request.  Regardless, this Office makes determinations of law and not fact.  Ala. Code § 36-15-1(1)(a) & (b) (2001).
CONCLUSION


Whether section 16-13A-1, et seq., of the Code supersedes the con​tractual provision for the Bessemer chief school financial officer is a ques​tion of fact that this Office will not answer.  

QUESTIONS FIVE, SIX, SEVEN, AND EIGHT


Is the chief school financial officer entitled to only the raise approved by the Board based on his contract, to-wit, 5 percent?


Is the chief school financial officer entitled to a 3 percent contract raise, plus the 7 percent state-mandated raise, to-wit, 10 percent?


Is the chief school financial officer entitled to the state-mandated raise of 7 percent, less the previously approved 3 percent contract raise, to-wit, 4 percent?


Is the chief school financial officer entitled only to the 7 percent state-mandated raise, and not the 3 percent contract raise?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Your remaining questions seek further guidance regarding the spe​cific percentage raise to which the custodian of funds is entitled.  To the extent that these questions have been answered or involve fact-intensive questions, these issues are moot.  


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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