January 31, 2008


Honorable Craig Ford

Member, House of Representatives

Post Office Box 8208
Gadsden, Alabama  35902
Ad Valorem Taxes - Limited Liability Company - Contracts - Property - Homestead Exemption – Etowah County
Residential property owned by a limited liability company may be properly classified as Class III property if occupied by an individual pursuant to an executory sales contract.
Dear Representative Ford:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1
May a single-family dwelling, including a town​house, condo, or house titled in the name of a single-member limited liability company (“LLC”), where said single-member LLC is also disregarded for state and federal income tax purposes, and said real property is being occupied by an individual or individuals who are a party to one of the following contracts between the buyer or lessee and the titleholder LLC pursuant to one of the following types of executory sales contracts, including either an:  (1) installment land sale agree​ment, (2) lease/purchase agreement, or (3) lease with an option to purchase, and the real property being occupied is occupied by either:  (1) the buyer, (2) the vendee, or (3) the lessee as their primary or secondary residence, is the tax assessor required to assess the property in the name of the buyer/lessee/vendee under the executory sales contract?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION

A limited liability company is a hybrid entity created under state law with attributes of both a corporation and a partnership.  In Alabama, the law is found under sections 10-12-1 through 10-12-61 of the Code of Alabama.

An LLC can be single-member or multi-member; however, an LLC is regarded as a separate and distinct entity from its member or members.  An exception to this general provision is the state and federal income tax treatment of single-member LLCs.  Section 301.7701-3(b)(1)(ii) of the Internal Revenue Regulations states that, unless a single-member LLC elects otherwise, it will be regarded as a sole proprietorship for state and federal income tax purposes.  In other words, an LLC is always regarded as a distinct and separate entity for any other lawful purpose, which includes ownership of property and attendant ad valorem (property) taxes.


As you mentioned in your request, this Office has previously stated in an opinion issued to Honorable Wayland Cooley, Tax Assessor of Madison County, dated December 10, 1981, A.G. No. 82-00111, that a vendee in possession of property subject to an executory sales contract is the equitable owner of the property for ad valorem taxation purposes.  The purchaser, as the equitable owner, may be entitled to the homestead exemption and Class III (residential) property designation under Amendment 373 of the Constitution of Alabama.

In your request, you also refer to an opinion issued to Honorable James P. Nix, Jr., Baldwin County Revenue Commissioner, dated February 9, 2007, A.G. No. 2007-043.  In that opinion, it was stated that property owned by a family limited liability company or partnership cannot be properly classified as Class III property.  The Nix opinion states, in part, as follows:


A limited liability company is organized under the Alabama Limited Liability Company Act, codified at section 10-12-1, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code §§ 10-12-1 to 10-12-61 (1999 & Supp. 2006.)  Section 10-12-8 states that, “for purposes of taxation, other than Chapter 14A of Title 40, a domestic or foreign limited liability company shall be treated as a partnership. . . .”  Ala. Code § 10-12-8 (Supp. 2006).  Moreover, the act contains provisions similar to those in the Uniform Partnership Act regarding the ownership of property.  Section 10-12-23(a) states that property acquired by the limited liability company “shall vest in the limited liability company itself rather than in the members individually.”  Ala. Code § 10-12-23(a) (1999).  Section 10-12-23(b) further empha​sizes that “[a] member has no interest in specific limited liability company property.”  Ala. Code § 10-12-23(b) (1999).  Like a partnership, another intangible entity such as an LLC or corporation cannot occupy and use property as a single-family residence.  Only a natu​ral person can do so.  Therefore, when property is owned by an intangible legal entity such as a partner​ship, a corporation, or an LLC, the property does not qualify as Class III residential property.
Id. at 5.

With this discussion in mind, it appears that the actual corporate identity of the single-member LLC, who is the owner, is irrelevant if an individual or individuals are occupying the property as the purchaser or purchasers pursuant to an executory sales contract as contemplated in the Cooley opinion.  The local assessing official must make a factual determination if the occupier of the prop​erty meets these criteria.  If so, the occupier may be regarded as the equitable owner for property tax purposes.  The local assessing official would then be cor​rect in assessing the property in the individual’s or individuals’ names.


Therefore, if the local assessing official makes a factual determination that the occupier or occupiers of residential property are parties to an executory sales contract as the purchaser, the property may properly be assessed in the occupier’s or occupiers’ names, even if the property’s title owner is actually a limited liability company.

QUESTION 2

May a single-family dwelling, including a town​house, condo, or house titled in the name of a single-member LLC, where said single-member LLC is also disregarded for state and federal income tax purposes, and said real property is being occupied by an individ​ual or individuals who are a party to one of the following contracts between the buyer or lessee and the titleholder LLC pursuant to one of the following types of executory sales contracts, including either an:  (1) installment land sale agreement, (2) lease/purchase agreement, or (3) lease with an option to purchase, and the real property being occupied is occupied by either:  (1) the buyer, (2) the vendee, or (3) the lessee as their primary or secondary residence, does the property qualify as Class III property? 
FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Based on the answer to Question 1, as well as the conclusion drawn by the Cooley opinion, the property may be entitled to the Class III designation and the ten percent assessment rate under section 40-8-1(a) of the Code of Alabama.

QUESTION 3
May a single-family dwelling, including a town​house, condo, or house titled in the name of a single-member LLC, where said single-member LLC is also disregarded for state and federal income tax purposes, and said real property is being occupied by an individ​ual or individuals who are a party to one of the fol​lowing contracts between the buyer or lessee and the titleholder LLC pursuant to one of the following types of executory sales contracts, including either an:  (1) installment land sale agreement, (2) lease/purchase agreement, or (3) lease with an option to purchase, and the real property being occupied is occupied by either:  (1) the buyer, (2) the vendee, or (3) the lessee as their primary or secondary residence, may the buyer, vendee, or lessee under the executory sales contract claim a homestead exemption? 

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Based on the answer to Question 1, as well as the conclusion drawn by the Cooley opinion, the purchaser may be entitled to claim a homestead exemption.

QUESTION 4
Would the answers to any of Questions 1, 2, or 3 change if the property was titled to a non-disregarded LLC for federal and state tax purposes or if the prop​erty was titled to “more than one member LLC?”

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


As stated in the answer to Question 1, if an individual or individuals are occupying the property under an executory sales contract, it is irrelevant whether the LLC property owner is disregarded for state and federal income tax purposes.  For ad valorem tax purposes, the LLC never loses its distinct identity as a separate entity.  Therefore, this will have no effect on the answers to your previous questions.
QUESTION 5
Would the answers to any of Questions 1, 2, or 3 change if the direct or indirect natural person owner/member of the disregarded LLC for tax purposes occupied the property under one of the types of execu​tory sales contracts described in Questions 1, 2, or 3?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


As previously stated, a limited liability company is a distinct and separate entity apart from its member or members for ad valorem tax purposes.  There​fore, it is irrelevant whether the LLC is disregarded or whether it is single-member or multi-member.  Furthermore, section 10-12-19 of the Code states that, “[e]xcept as otherwise provided in the operating agreement, a member may lend money to and transact any lawful business with the limited liability com​pany and, subject to other applicable law, have the same rights and obligations with respect thereto as a person who is not a member.”  Ala. Code § 10-12-19 (1999).

Under the scenario presented, the tax-assessing official must make a find​ing of fact as to whether the executory sales contract is actually an arm’s-length transaction.  Black’s Law Dictionary defines an “arm’s-length transaction” as “a transaction between two parties, however closely related they may be, conducted as if the parties were strangers, so that no conflict of interest arises.”  Black’s Law Dictionary 1535 (8th ed. 2004).  The tax-assessing official should pay special attention that the executory sales contract would appear reasonable if entered into by a disinterested third party; i.e., is the amount paid, length of contract, etc., reasonable under the circumstances?  If the local assessing offi​cial finds that the contract is a legitimate, bona fide arms-length transaction, then the occupier, who is also a member of the LLC, may be regarded as the equitable owner of the property.
QUESTION 6
Under any of the Questions 1 through 5 above, if the occupant under the executory sales contract was entitled to have the residential property that he or she resided in classified as Class III property or able to claim a homestead exemption, and had attempted to do so already but was denied the right to do so by state or county employees in the tax collector’s, tax assessor’s, and or revenue commissioner’s office (hereinafter “officials”) of the county in which the real property is located, are the officials required to go back and cor​rect this mistake?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Sections 40-7-9 and 40-7-9.1 of the Code of Alabama allow the tax-assessing official to correct errors in assessments.  Section 40-7-9 states as fol​lows:


Whenever a manifest error is found in the cal​culation or the amount of taxes due or any mechanical error if found by the tax assessor in computing the tax due upon an assessment legally made, he is authorized to correct the same in his records; provided, that he file in the record the proper evidence to support his action.
Ala. Code § 40-7-9 (2003).

Additionally, section 40-7-9.1 states as follows:


Whenever an error is found in the assessment, computation, or calculation of the amount of ad valo​rem taxes, penalties, or fees due thereon; or any mechanical error is found in the tax return, listing and valuing of property upon assessments legally made or upon collections based thereon; the official charged with assessing and/or collecting such taxes, penalties, or fees is hereby authorized to correct the same in his records; provided, however, he shall file in the record the proper evidence to support his action.  In the case of a tax assessor, he shall immediately certify same to the tax collector for collection, or if a refund of taxes is due, the tax collector shall refund said taxes out of the next moneys collected.  In the case where the same official assesses and collects the taxes, he shall make the corrections herein authorized and collect any addi​tional sums due, or if a refund of taxes is due, he shall make such refund out of the next moneys collected.  Provided further, that the taxpayer shall furnish proof of such payment to the satisfaction of such official within two years from the date of such payment.
Ala. Code § 40-7-9.1 (2003).

In answer to your question, the tax-assessing official is authorized, and no doubt expected, to correct any errors found in the classification of property, as well as the granting of homestead exemptions.

Additionally, section 40-10-160 of the Code states as follows:


Any taxpayer who through mistake, or by reason of any double assessment, or by any error in the assessment or collection of taxes, or other error, has paid taxes that were not due upon the property of such taxpayer shall be entitled, upon making proof of such payment to the satisfaction of the Comptroller, to have such taxes refunded to him if application shall be made therefore, as hereinafter provided, within two years from the date of such payment.
Ala. Code § 40-10-160 (2003).

Your question was also addressed in an opinion issued to Honorable Freda P. Roberts, Revenue Commissioner of Mobile County, dated March 16, 2001, A.G. No. 2001-119.  The opinion stated, in part, as follows:


There is no legal authority available for your office to refund any overpayments paid more than two years preceding the petition for refund.  [Section 40-10-160] does not distinguish between mistakes made by the taxpayer and those made by the Revenue Com​missioner’s Office.  It can only be concluded that the Legislature, when enacting the law, decided that two years was ample time for a taxpayer to discover over​payments of ad valorem taxes for whatever reason or through whomever’s fault.

Id. at 2.


Furthermore, an opinion issued to Honorable R.E. Corbitt, Jr., Revenue Commissioner of Macon County, dated April 19, 2006, A.G. No. 2006-089, addresses erroneous classification.  It states that the owner of a historic struc​ture or site (Class III property) that has been reclassified by the revenue com​missioner from Class II to Class III property may be entitled to a refund of any taxes paid within two years of the reclassification or of a petition for refund.


Based on the statutes and previous opinions of this office, the tax-assessing officials can correct mistakes as retroactively as appropriate.  Refunds, however, accruing from these corrections can only be granted within two years from the date of payment.

QUESTION 7
If the answer to Question 6 is “yes,” how far back are the officials required to go to correct the mis​take?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Based on the answer to Question 6, the tax-assessing official can go back to correct mistakes as he or she deems necessary based on the evidence pre​sented.
QUESTION 8

If the answer to Question 6 is “yes,” would the officials be required to issue refunds to the taxpayer, and if so, for how many years?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


As answered in Question 6, the tax-assessing officials would be required to issue refunds based on mistakes if application is made by the taxpayer.  Such refunds, however, can only be made if application is made within two years of the date of payment of the tax.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of Revenue.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division

TK/WKM

350127/114357-001

� It should be noted that not all lease/purchase agreements are, in fact, executory sales contracts.  The local tax-assessing official should make a finding of fact that the transaction is, in substance, an executory contract to sell rather than a true lease in order to support that the purchaser is the equitable owner.





