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Honorable Craig Ford


Member, House of Representatives


Post Office Box 8208


Gadsden, Alabama  35902





Tax Collectors – Tax Sales – Ad Valorem Taxes - Liens – Etowah County





The county tax collector is required to collect for any municipal or county liens according to statute.





The purchaser of a tax certificate at a tax sale is required to pay any liens or assessments that accrue during his or her time of ownership of the tax certificate.





Dear Representative Ford:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION 1





The Attorney General’s Office issued Opinion 2005-053 regarding the collection of municipal weed liens.  Does the obligation of the tax collector to col�lect for weed liens allow the tax collector to collect for any other type of county or municipal liens or county or municipal assessments?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	Generally, the duty of the county tax collector is to collect the property taxes assessed by the county tax assessor.  Of course, in counties where the offices of assessor and collector have been combined, this duty falls to the county revenue commissioner.  For instance, Act 88-789 combined the offices in Etowah County.  1988 Ala. Acts No. 88-789, 224.





	Section 40-7-1(a) of the Code of Alabama states, in pertinent part, as fol�lows:





The tax assessor or other assessing official in each of the several counties shall have the duty and authority to assess all real estate, together with improvements thereon, and all personal property to the party last assessing the same, or to the owner of record, except such real estate and personal property which is now or may hereafter be assessed by the Department of Revenue.





Ala. Code § 40-7-1(a) (2003).





	As you mentioned in your request, this Office issued an opinion to Honor�able Adrian M. Rowley, Attorney, City of Northport, dated January 28, 2005, A.G. No. 2005-053, which states that the Tuscaloosa County Tax Collector is statutorily charged with the duty of adding the cost of weed liens and collecting them at the same time as the regular municipal ad valorem taxes are collected.  Section 11-67-66 of the Code of Alabama was quoted in the opinion.  The stat�ute clearly mandates that “it shall be the duty of the county tax collector or revenue commissioner to add the costs of the respective weed liens to the next regular bills for taxes levied against the respective lots and parcels of land sub�ject to a weed lien . . .”  Ala. Code § 11-67-66 (Supp. 2007).





	In answer to your question, it would be necessary to address any particu�lar municipal or county lien or assessment on an individual basis and review the enabling legislation.  Section 40-5-33 of the Code of Alabama states that “[t]he tax collector shall collect all countywide and school district taxes and such other taxes as may be required by law and shall report and disburse such taxes in the manner provided by law.”  Ala. Code § 40-5-33 (2003) (emphasis added).





Again, it simply depends on the wording of the particular taxing statute as to who is responsible for collection.  For instance, just as the Revenue Com�missioner of Tuscaloosa County is required to collect the weed liens for the City of Northport, so is the Revenue Commissioner of Mobile County mandated to collect the weed liens for the City of Mobile per section 11-67-8 of the Code.  In conclusion, a county tax collector or revenue commissioner is only authorized to collect county or municipal liens or assessments if mandated by the statute related to their enforcement and collection.








QUESTION 2





In respect to Opinion 2005-053, referenced in Question 1 above, if a property is sold at a tax sale and a municipal lien or other lien allowed for under Ques�tion 1 is assessed to the property after the date of the tax sale, is the owner of the tax lien required to pay this municipal weed lien or other allowed lien as a con�dition precedent to paying the annual property taxes each year?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	Your question was addressed by this Office in an opinion issued to Honorable B. Chadwick Wise, Attorney for the Town of Ardmore, dated December 21, 2005, A.G. No. 2006-036.  Mr. Wise asked whether the Town of Ardmore could bring a criminal citation pursuant to its weed control ordinance against an individual who had purchased property at a tax sale, but had not yet received a tax deed for the property.  This Office responded as follows:





	The central issue presented by this request is whether an individual that purchases property for delinquent ad valorem taxes and has not held the prop�erty long enough to obtain a tax deed can be held responsible for public nuisances on this property. The ordinance does not contain a limited definition of who can be held responsible for abatement of nuisances as an “owner.”  Under the established rules of statutory construction, words used in a statute (or ordinance in this case) must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that lan�guage to mean exactly what it says.  Ex parte Cove Properties, Inc., 796 So. 2d 331, 333-34 (Ala. 2000).  “Owner” is defined as “one who has the right to pos�sess, use, and convey something.”  Black’s Law Dictionary 1130 (7th ed. 1999).





	A purchaser of property for delinquent ad valorem taxes, other than the state, in Limestone County is given a certificate of purchase in accor�dance with section 40-10-19 of the Code of Alabama upon completion of the sale.  This certificate of purchase gives the purchaser at the tax sale the right of posses�sion of the property subject to redemption.  Ala. Code § 40-10-74 (2003); Smith v. Jackson, 277 Ala. 257, 169 So. 2d 21 (1964).  The certificate of purchase is also assignable, and the individual owning the certificate of purchase is vested with all of the rights and title of the previous purchaser.  Ala. Code § 40-10-21 (2003).  This ownership is subject to defeasance by redemption from the tax sale by the previous owner up until the time that the tax deed of section 40-10-29 of the Code of Alabama is delivered to the purchaser.  See Ala. Code § 40-10-29 (2003).  Based upon the foregoing, the purchaser at a tax sale has the right to possess, use, and convey the property.  Thus, unless and until the pre�vious owner has redeemed the property from the tax sale, the owner of the certificate of purchase has both the rights and burdens rising from owner�ship of the property.





Wise at 2.





	Based on this prior analysis, the owner of a tax certificate of property sold at a tax sale would be liable for any county or municipal liens or assess�ments that accrue to the property during his or her time of ownership of the tax certificate.  It should be noted that, in most cases, any municipal or county lien or assessment is collected by the tax collector jointly with the regular tax bill.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of Revenue.





						Sincerely,





						TROY KING


						Attorney General


						By:
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						BRENDA F. SMITH


						Chief, Opinions Division
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