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Honorable Craig Ford


Member, House of Representatives


Post Office Box 8208


Gadsden, Alabama  35902





Liens – Tax Sales – Ad Valorem Taxes – Limited Liability Company – Refunds – Etowah County





Section 40-10-101 does not allow for interest on refund to purchaser at erroneous tax sale.





Dear Representative Ford:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION 1





In regard to properties sold at a tax sale, the pur�chaser at the tax sale purchased a tax lien interest in a property and months later was contacted by the county revenue commissioner’s office stating that the sale had been made in error.  Is the purchaser at the tax sale entitled to interest on the purchase of the tax lien?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	This Office has issued numerous opinions stating that section 40-10-101 of the Code of Alabama governs the refund of the purchase price paid by a pur�chaser at a tax sale after it was found that the sale was in error.  The statute states as follows:





	When land has been sold for taxes and purchased by anyone other than the state, and the purchase money has been paid into the state and county treasuries, and it shall be made to appear to the satisfaction of the Comptroller that such sale was invalid by reason of the fact that the taxes for which the land was sold were not due, the purchaser of said land, his heirs or assigns, upon the surrender of the certificate of purchase, shall be entitled to have the amount paid for the purchase of said land refunded to him, if application shall be made therefore as hereinafter provided, within two years from the date of sale and before the execution of a deed to such purchaser.





Ala. Code § 40-10-101 (2003).





	Nowhere in the above-quoted statute is there a provision that anything more than the purchase price will be refunded.  When a tax refund statute is silent as to interest, it does not imply that interest should be paid.  Glass v. Prudential Ins. Co., 246 Ala. 579, 22 So. 2d 13 (1945).  Under a rule of statu�tory construction, words cannot be inserted into a statute that the Legislature did not intend.  Pace v. Armstrong World Indus., Inc., 578 So. 2d 281 (Ala. 1991).  This Office, therefore, is of the opinion that section 40-10-101 is un�ambiguous and clearly does not provide for interest when a purchaser at an erroneous tax sale seeks a refund of the amount paid.








QUESTION 2





In regard to properties sold at a tax sale, if a purchaser of the tax liens purchases a lien at a tax sale, the lien is redeemed by a party having a right to redeem with interest, and the revenue commissioner receives this money and does not remit it to the purchaser of the lien at the tax sale for weeks or months, is the pur�chaser entitled to interest from the tax collector between the date of redemption and the date the tax collector issues a refund to the purchaser of the tax lien at the tax sale?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	Section 40-10-122(a) of the Code of Alabama sets out what is due the pur�chaser of a tax certificate at a land sale when the land is redeemed.  It states as follows:





	In order to obtain the redemption of land from tax sales where the same has been sold to one other than the state, the party desiring to make such re�demption shall deposit with the judge of probate of the county in which the land is situated the amount of money for which the lands were sold, with interest pay�able at a rate of 12 percent per annum from date of sale, and, on the portion of any excess bid that is less than or equal to 15 percent of the market value as established by the county board of equalization, together with the amount of all taxes that have been paid by the purchaser, which fact shall be ascertained by consulting the records in the office of the tax col�lector or other tax collecting official, with interest on said payment at 12 percent per annum.  If any taxes on said land have been assessed to the purchaser and have not been paid, and if said taxes are due which may be ascertained by consulting the tax collector or other tax collecting official of the county, the probate judge shall also require the party desiring to redeem said land to pay the tax collector or other tax collecting official the taxes due on said lands which have not been paid by the purchaser before he or she is entitled to redeem the same.  In all redemptions of land from tax sales, the party securing redemption shall pay all costs and fees as herein provided for due to officers and a fee of $.50 to the judge of probate for his or her services in the matter of redemption.  This application and payment may be executed by an on-line transaction via the Internet or other on-line provision.





Ala. Code § 40-10-122(a) (2003).





	As answered in the previous question, this Office can only ascertain the legislative intent based on the clear and unambiguous language of the statute.  This Office opined in an opinion issued to Rogene Booker, Judge of Probate, dated October 14, 1994, A.G. No. 95-00025, that the purchaser, upon redemp�tion, is only entitled to interest of 12 percent per annum from the date of sale to the date of redemption.  Interest does not continue to accrue after the redemp�tion period.





	Section 40-10-128 of the Code sets out the process of refunds to the pur�chaser after redemption.  It states as follows:





If the lands redeemed were bid in by any person other than the state, the redemption money must be deposited by the judge of probate in the county treasury and there kept separate and apart from the general funds of the county, and the judge of probate shall notify the purchaser of such deposit by mailing notice to the residence or place of business of such purchaser, or to such address as the purchaser may furnish the judge of probate at the time he secures his certificate of purchase; and, upon the demand of the purchaser, his legal representative or assignee and the surrender of the certificate of purchase, the judge of probate must give him an order on the treasury for the same.





Ala. Code § 40-10-128 (2003).





	After the property is redeemed, the judge of probate is under an obligation to inform the purchaser that such action has occurred.  The purchaser is then under an obligation to make demand for the redemption money.  Again, this Office is of the opinion that the statutes are unambiguous and do not provide for interest after the date of redemption.





	I hope this sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of Revenue.





						Sincerely,





						TROY KING


						Attorney General


						By:











						BRENDA F. SMITH


						Chief, Opinions Division
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