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BEFORE RELYING ON THIS OPINION, SEE ACT 2008-280, ACT 2011-698, AND THE OPINION ISSUED TO JAMES K. LYONS, DIRECTOR, ALABAMA STATE PORT AUTHORITY, DATED 12/7/2012, AG NO. 2013-015.
Honorable James K. Lyons

Director, Alabama State Port Authority

Post Office Box 1588

Mobile, Alabama  36633-1588

State Docks – Port Authorities – Insurance – State Employees’ Insurance Board – Retirement – Mobile County

The Retirement System of Alabama is specifically granted the authority to determine the number of years and months of creditable service a retiree has earned for purposes of the State Employees’ Health Insurance Plan.  

The State Employees’ Insurance Board does not have the authority to credit a retiring employee of the Alabama State Port Authority (“State Docks”) who has less than twenty-five years of service under the merit system, but a combined hourly and merit system service of twenty-five years or more, with twenty-five years of service for purposes of his or her insurance premium adjustment.

Dear Mr. Lyons:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Alabama State Port Authority.

QUESTION


If a retiring employee of the Alabama State Port Authority has less than twenty-five years of service under the merit system, but a combined hourly and merit system service with the State Docks of equal to or greater than twenty-five years, does the State Employees’ Insurance Board (“SEIB”) have the author​ity to credit that employee with twenty-five years of service for purposes of his or her insurance qualifica​tion, so that all retiring State Docks’ employees are treated equally?  

FACTS AND ANALYSIS


The following facts are presented in your letter of request:


Currently, State Docks’ retirees who were merit system employees who qualify for retirement through Retirement Systems of Alabama (“RSA”) have their premiums adjusted based on their years of service as certified by the RSA.  State Docks’ retirees who were hourly employees are subject to an Interagency Agree​ment between the State Docks and the State Employees’ Insurance Board pursuant to which a subsidized health insurance premium is provided.  There is a third cate​gory of State Docks’ employees, however, whose status needs to be resolved.  This group of employees has both hourly and merit system service with the State Docks.  Under the SEIB’s current interpretation of the applicable statutes, they will not receive credit for their combined years of service toward their health insurance premium adjustment.


The question presented in your letter of request concerns the health insur​ance premiums of State Docks’ retirees who have served as hourly and merit system employees.  This group of retirees is currently being denied credit for their combined years of service, and as a result, they pay a higher insurance premium than other State Docks’ retirees.  You ask whether the SEIB has the authority to recognize the combined years and months of hourly and merit sys​tem service of these retirees, thereby allowing them to receive the same health insurance premium adjustment that other State Docks’ retirees receive.  


The State Employee’s Health Insurance Plan is administered pursuant to section 36-29-1, et seq., of the Code of Alabama.  Section 36-29-19.7 addresses the role of the SEIB regarding employer contribution to the health insurance premiums of state retirees.  It provides as follows:  


The [State Employees’ Insurance] board shall set forth the employer contribution to the health insurance premium for each retiree class.  For employees who retire other than for disability after September 30, 2005, the employer contribution to the health insurance premium set forth by the board for each retiree class shall be reduced by two percent for each year of ser​vice less than 25 and increased by two percent for each year of service over 25 . . .

Ala. Code § 36-29-19.7 (Supp. 2006) (emphasis added).  The SEIB, therefore, determines the employer contribution to retirees’ health insurance premiums based partly on the retirees’ years of service.  

Section 36-29-1(16) of the Code of Alabama defines “years of service” as follows:


The number of years and months of creditable service by an employee prior to retirement as deter​mined by the Employees’ Retirement System, Teach​ers’ Retirement System, or Judicial Retirement System including any periods of full time permanent employ​ment subsequent to retirement up to a maximum of five years.

Ala. Code § 36-29-1(16) (Supp. 2006) (emphasis added).  This section makes the RSA responsible for determining the number of years and months of credit​able service a retiree has earned for purposes of the State Employees’ Health Insurance Plan.  Because this authority is specifically granted to the Retirement System of Alabama, the SEIB is precluded from making such a determination.  Consequently, if a retiring State Docks’ employee has less than twenty-five years of service under the merit system, but a combined hourly and merit system service of twenty-five years or more, the SEIB does not have the authority to credit that employee with twenty-five years of service for purposes of his or her insurance qualification.

CONCLUSION


The Retirement System of Alabama is specifically granted the authority to determine the number of years and months of creditable service a retiree has earned for purposes of the State Employees’ Health Insurance Plan.  The State Employees’ Insurance Board does not have the authority to credit a retiring employee of the State Docks who has less than twenty-five years of service under the merit system, but a combined hourly and merit system service of twenty-five years or more, with twenty-five years of service for purposes of his or her insurance premium adjustment.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Noel S. Barnes of my staff.

Sincerely,

TROY KING

Attorney General

By:

BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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