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The authority to adopt the mayor-council form of government under section 11-43C-2 of the Code of Alabama existed only in the year 1987 and expired before January 1, 1988, with the election of new officials under such a government first taking place in 1988.  Thus, the City of Dothan is not required to call for the election to abandon the current form of government.





Dear Mr. White:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Dothan.








QUESTION





	Can the City of Dothan, a class five municipality with a mayor/commission/city manager form of gov�ernment and six single-member districts, order an elec�tion for or against a petition’s proposed change in government to the mayor-council form set out at section 11-43C-1, et seq., of the Code, which provides for its adoption in 1987 and establishes five council districts, but conditions such change not only upon an affirmative vote in favor of the change but also the passage of state legislation amending said section 11-43C-1, et seq.?








FACTS AND ANALYSIS





	In your letter of request, you informed this Office that on November 14, 2006, a petition purportedly containing a sufficient number of names and sig�natures was submitted to the City of Dothan seeking a change in the city’s form of government.  The City of Dothan (“City”) is a Class 5 municipality with a mayor/commission/city manager form of government operating pursuant to sec�tion 11-44E-1, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-44E-2 (Supp. 2006). The petition seeks to hold an election pursuant to section 11-44E-201 to decide whether the City of Dothan should abandon its current form of govern�ment and adopt a mayor-council form of government.  The petition conditions such a change on action by the Alabama Legislature amending section 11-43C-13 of the Code, which provides for the city council to consist of five members. See Ala. Code § 11-43C-13 (1989). The City’s present form of government is comprised of six single-member districts. Ala. Code § 11-44E-2 (Supp. 2006). 





	Section 11-44E-201 sets forth, as follows, the procedure for changing from or abandoning the mayor/commission/city manager form of government:





	Any proposal to change the form of government shall be initiated by a petition signed by at least the number of qualified voters, equal to four for every 100 inhabitants of the city or fraction thereof according to the last federal census, and then filed with the city clerk.  The city commission shall forthwith order an election, at which the legally qualified voters of the city shall vote for or against the proposed change in form of government.  The officers and members of the governing body of such newly adopted form of munici�pal government shall be elected as soon as practicable under the provisions of law applicable thereto; and upon their election and qualification for office the term of office of all members of the commission and mayor under the mayor/commission/city manager form of gov�ernment shall terminate.





Ala. Code § 11-44E-201 (1989).





	This provision provides that the mayor/commission/city manager form of government changes upon an affirmative vote of the qualified electors of the city voting in favor of the proposal.  The proposal must therefore seek a change to a form of government that the municipality can legally adopt at the time the proposal is placed on the ballot.  Any other result would place the municipality in an impossible situation where the old form of government would no longer exist and the new form of government would not be permitted.  The city would then be without a form of government.  Thus, the question becomes whether the form of government proposed to be adopted can be legally adopted and imple�mented by the city at this time.





	The procedure and authority for changing to the mayor-council form of government is provided for in section 11-43C-2.  This section provided a limited opportunity for Class 5 municipalities to adopt the mayor-council form of gov�ernment under chapter 43C.  It states as follows:





	After May 21, 1987, the mayor or chief executive officer of any city to which this chapter applies may call a special election to be held in 1987, for the pur�pose of determining whether such city shall adopt the mayor-council form of government, and shall give notice of the time and purpose of such election by pub�lication once each week for four consecutive weeks in a newspaper published in said city or in the nearest lar�ger city.  All qualified electors of such city may participate in said election, as provided by this chapter, and such questions shall be plainly printed upon the ballot as provided in section 11-43C-3.  The election shall be conducted, the expenses paid, the votes can�vassed and the results declared in the same manner as is or may be provided by law in other city elections.  The proposal for which the majority of the votes cast shall be “yes,” or in favor of such proposition shall thereby be adopted for such city, and the mayor or other chief executive officer shall transmit to the gov�ernor, to the secretary of state, and to the judge of pro�bate of the county, a certificate stating that such proposition was adopted for such city.





Ala. Code § 11-43C-2 (1989).





	Section 11-43C-2 is very clear on the procedure and time frame necessary to hold a special election for the purpose of determining whether to adopt the mayor-council form of government under chapter 43C.  According to the statute, the limited authority to adopt the mayor-council form of government existed only in the year 1987 and expired before January 1, 1988.  The election for new municipal officials in such a newly adopted government was required to take place in 1988 under section 11-43C-6 of the Code of Alabama.  See Opinion to Honorable Chip Bailey, Member, Alabama Senate, dated November 4, 1987, A.G. No. 88-00044 (addressing application of section 11-43C-2 to the City of Dothan).  Thus, the procedures set forth in section 11-44E-201 are contingent upon the city having the authority to call a special election for the purpose of determining whether to adopt the mayor-council form of government under sec�tion 11-43C-2.  This authority expired before January 1, 1988.  The long-accepted principle of Alabama law that a city may only act pursuant to legisla�tive authority granted to it is often referred to as the Dillon Rule, which may be stated as follows:





“It is a general and undisputed proposition of law that a municipal corporation possesses and can exercise the following powers, and no others:  First, those granted in express words; second, those necessarily or fairly implied in or incident to the powers expressly granted; third, those essential to the declared objects and pur�poses of the corporation, not simply convenient, but indispensable. . . .”





New Decatur v. Berry, 90 Ala. 432, 7 So. 838 (Ala. 1890), citing 1 Dill. Mun. Corp. § 89.





	Section 11-44E-201 provides the procedure for abandoning the mayor/commission/city manager form of government through a petition and spe�cial election, but the City of Dothan has no authority from the Alabama Legis�lature to hold a special election for the purpose of determining whether to adopt the mayor-council form of government under section 11-43C-1, et seq., of the Code.  Accordingly, the City of Dothan is not required to call for the election to:  (1) abandon the mayor/commission/city manager form of government nor to (2) adopt the mayor-council form of government under section 11-43C-1, et seq., of the Code.








CONCLUSION





	The authority to adopt the mayor-council form of government under sec�tion 11-43C-2 of the Code of Alabama existed only in the year 1987 and expired before January 1, 1988, with the election of new officials under such a govern�ment first taking place in 1988.  Thus, the City of Dothan is not required to call for the election to abandon the current form of government.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Pete Smyczek of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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