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If no tax revenue is collected in the police jurisdiction and absent a contract, a municipality is not legally required to provide police or fire protection services in its police jurisdiction, even if the municipality has historically provided such services.  If services are to be terminated, advance public notice should be provided.





Dear Mr. Thompson:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Andalusia.  








QUESTIONS





	Can the City of Andalusia withhold fire and police protection from its entire police jurisdiction when it has historically provided fire protection in a portion of the jurisdiction and has provided police protection in the entire jurisdiction?  What procedure, if any, is required once the municipality makes the decision to discontinue these services?








FACTS AND ANALYSIS





	The question of whether a municipality can terminate fire and police pro�tection services to residents and businesses located within its police jurisdiction was addressed by the Supreme Court of Alabama in City of Prattville v. Joyner, 661 So. 2d 1158 (Ala. 1995) (“Joyner I”) and City of Prattville v. Joyner, 698 So. 2d 122 (Ala. 1997) (“Joyner II”).  In Joyner I, a business owner whose business was located within the police jurisdiction sought an injunction restraining the City of Prattville from terminating fire protection in the police jurisdiction.  The trial judge granted the order, enjoining the City of Prattville from discontinuing fire protection services.  On appeal, the Supreme Court of Alabama affirmed, holding that after 22 years of service, the businesses and residents of the police jurisdiction had reasonably relied on the continuation of fire protection services and the city could not arbitrarily terminate them.  Id. at 124.  





	In Joyner II, however, the Supreme Court of Alabama reconsidered its holding in Joyner I and reversed itself, deciding that the principal of equitable estoppel should not have been applied to prevent the City of Prattville from dis�continuing fire protection services.  Id. at 125.  Explaining its reversal, the Court quoted the amicus brief submitted by this Office, which provided as fol�lows:





	“1.  If expenditures for police jurisdiction ser�vices equal or exceed business license revenues received from the police jurisdiction, as required by Ala. Code § 11-51-91, the determination of what ser�vices, if any, are to be provided from time to time in its police jurisdiction by a municipality is a matter within the legislative discretion of the governing body of the municipality.  The exercise of that discretion is entitled to judicial deference absent a clear abuse of that dis�cretion.  





	“2.  Residents and property owners in a munici�pal police jurisdiction acquire no vested entitlement to the general provision of any municipal services or the general provision of any level of municipal services by reliance, estoppel, or otherwise.  





	“3.  Municipal services being provided in a municipal police jurisdiction may be prospectively altered in scope or terminated, after appropriate prior public notice.





Joyner II, 698 So. 2d at 125.





	The Court also cited the amicus brief from the Alabama League of Municipalities, stating that “[t]he Code of Alabama places no duty on a munici�pality to provide service to the police jurisdiction and the theories of reasonable reliance or equitable estoppel should [not] prohibit a municipality from with�drawing service from the police jurisdiction.”  Id.  Thus, the fact that a munici�pality has historically provided police and fire protection to businesses and individuals within its police jurisdiction does not prevent the municipality from discontinuing these services if the governing body of the municipality so deter�mines. 





	A short time after Joyner II, your question was addressed by this Office in an opinion to Honorable Dave Thomas, Member, House of Representatives, dated October 22, 1998, A.G. No. 99-00019.  In Thomas, we opined that, if no tax revenue is collected in the police jurisdiction, absent a contract, a munici�pality has no legal obligation to continue to provide fire protection or any other services of any kind in the police jurisdiction. Id.; Opinion to A. Victor Guarisco, Mayor, City of Daphne, dated April 30, 1987, A.G. No. 87-00160; Opinion to Honorable Robert M. Field, District Attorney of Calhoun County, dated June 30, 1981, A.G. No. 81-00442.  Although there is no affirmative duty for a municipality to provide fire and police protection services in the police jurisdiction, if revenue is collected in the police jurisdiction, the revenue must be expended for services in the police jurisdiction.  Opinion to Honorable Roger W. Kirby, City Attorney, City of Gadsden, dated May 23, 1980, A.G. No. 80-00375.   





	Your opinion request also asks what procedures are required for a munici�pality to discontinue services in the police jurisdiction.  The determination of what services are to be provided by a municipality inside its police jurisdiction is a matter within the legislative discretion of the governing body of the municipality.  Joyner II, 698 So. 2d at 125.  Thus, the Andalusia City Council has the authority to determine what services are to be provided within its police jurisdiction.  Contractual obligations and restrictions on the use of tax revenue derived from the police jurisdiction must be considered when determining whether to terminate services in the police jurisdiction.  If any services in the police jurisdiction are to be terminated, advance public notice should be pro�vided.








CONCLUSION





	If no tax revenue is collected in the police jurisdiction and absent a con�tract, a municipality is not legally required to continue to provide fire or police protection services in its police jurisdiction, even though the municipality has historically provided such services.  If services are to be terminated, advance public notice should be provided.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact Noel S. Barnes of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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