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A single-family dwelling owned by a limited liability company, partnership, or corporation does not qualify to be Class III property for ad valorem tax purposes.





Dear Mr. Nix:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	Whether single-family dwellings that are owned by family limited liability companies (“LLCs”) or part�nerships, but are never used for commercial purposes, should be classified as Class III property.








FACTS AND ANALYSIS





	You state that it is common practice in Baldwin County for families to form limited liability companies or family partnerships for the joint ownership of vacation homes.  You have, in certain instances, permitted LLCs and partner�ships that own single-family dwellings to qualify for a Class III classification for ad valorem tax assessments under section 40-8-1 of the Code of Alabama.  To qualify for this classification, you have requested all members of the entity sign a statement that the property is used as a single-family dwelling and that it is not rented or otherwise used for a business purpose.  





It has come to your attention that Elmore County, which also has a large number of vacation homes, is not assessing such homes as Class III prop�erty, but is instead applying the Class II classification to them.  You request an opinion clarifying this issue.  





Section 217 of article XI of the Recompiled Constitution of Alabama divides taxable property for purposes of ad valorem taxation into four classes.  The class that is the subject of your question is set forth in the section as fol�lows:  “Class III.  All agricultural, forest, and single-family owner-occupied residential property, and historic buildings and sites.”  Ala. Const. art. XI, § 217(a) (amend. 325, amend. 373) (emphasis added).





Words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.  Ex parte Cove Properties, Inc., 796 So. 2d 331, 333-34 (Ala. 2000); Ex parte T.B., 698 So. 2d 127, 130 (Ala. 1997); State Dep’t of Transp. v. McLelland, 639 So. 2d 1370, 1371 (Ala. 1994).  This Office has recognized that “general principals governing the construction of statutes equally apply to the construction of constitutions.”  Opinion to Honorable Chester Carroll, Mayor, Town of Camp Hill, dated Febru�ary 24, 2006, A.G. No. 2006-060, at 4.  The plain language of section 217(a) imposes a two-part test to come within the definition of residential property for Class III purposes.  Both an ownership test and a use test must be met.  The property must be used exclusively as a single-family residence.  In addition to use, however, the person using it as a single-family residence must be the owner.





	This plain reading of section 217(a) is reflected in its implementing stat�ute, which is found at section 40-8-1 of the Code of Alabama.  It defines “resi�dential property” as follows:





(a)  On and after October 1, 1978, with respect to ad valorem taxes levied by the state, and, unless otherwise provided, with respect to ad valorem taxes levied by a county, municipality, or other taxing authority other than the state, all taxable property shall be divided into the following classes and no other and shall be assessed for ad valorem tax purposes at the following ratios of assessed value to the fair and reasonable market value of such property:





CLASS I.  All property of utilities used in the busi�ness of such utilities, 30 percent.





CLASS II.  All property not otherwise classi�fied, 20 percent.





CLASS III.  All agricultural, forest, and residential property, and historic buildings and sites, 10 percent.





CLASS IV.  All private passenger automobiles and motor trucks of the type commonly known as “pickups” or “pickup trucks” owned and operated by an individual for personal or private use and not for hire, rent, or compensation, 15 percent.





(b)  As used herein, the following terms shall have the following meanings, respectively, unless the con�text clearly indicates otherwise.





. . .





     (6) Residential Property.  Only real property, used by the owner thereof exclusively as the owner’s single-family dwelling.





Ala. Code § 40-8-1 (2003) (emphasis added).





	This Office has consistently stated that this definition of “residential property” includes a requirement that the property “be used exclusively by the owner” or “occupied only by the owner.”  Opinions to Honorable Glenn McGriff, Tax Assessor, Chilton County, dated August 16, 2005, A.G. No. 2005-179; to Honorable Winford McDonald, Tax Assessor, Randolph County, dated June 26, 1990, A. G. No. 90-00312; to Honorable Sandra Thorn, Tax Assessor, Winston County, dated June 14, 1989, A. G. No. 89-00313; and to Honorable Ken Malone, Tax Assessor, Mobile County, dated February 14, 1979, A. G. No. 79-00025.





	The question then becomes whether a corporation or partnership can “occupy” or “use” property for Class III purposes.  This Office has addressed the issue in the context of the homestead exemption.  Section 205 of article X of the Recompiled Constitution of Alabama provides for the homestead exemption as follows:





	Every homestead not exceeding eighty acres, and the dwelling and appurtenances thereon, to be selected by the owner thereof, and not in any city, town, or vil�lage, or in lieu thereof, at the option of the owner, any lot in a city, town, or village, with the dwelling and appurtenances thereon owned and occupied by any resident of this state, and not exceeding the value of two thousand dollars, shall be exempt. . . .





Ala. Const. art. X, § 205 (emphasis added).





	It is true that “[t]here is no requirement in the constitutional provision nor in the statute that Class III property be property subject to a homestead exemp�tion.”  Malone at 1-2.  In fact, homestead exemptions and Class III property classifications are governed by separate portions of Alabama state law and are independent concepts.  For example, the requirement that the use as a single-family residence be exclusive is stricter than the criterion for determining eligi�bility for the homestead exemption, which requires only that the primary use of the property be as a homestead.  Opinion to Honorable Robert G. Methvin, Tax Assessor, Barbour County, dated November 24, 1981, A.G. No. 82-00093.  Nonetheless, the language of sections 205 and 217(a) are sufficiently similar that opinions of this Office construing the owner-occupied requirement for the homestead exemption may be relied on in construing the owner-occupied requirement for Class III property.  





	In an opinion to Honorable R. E. Corbitt, Jr., Tax Assessor of Macon County, dated February 1, 1983, A.G. No. 83-00159, this Office opined that property owned by a corporation does not qualify for the homestead exemption.  A corporation is a legal entity separate from its stockholders.  Being an intangi�ble entity, a corporation cannot be said to occupy property for the purposes of the homestead exemption.  In an opinion to G. Brian Patterson, Limestone County Revenue Commissioner, dated September 12, 2001, A.G. No. 2001-274, this Office stated that a single-family residence that is owned by a limited liability company is not being occupied by the owner and used as the owner’s single-family dwelling.  Therefore, the property does not qualify for the home�stead exemption.





	Before January 1, 2001, when it was repealed pursuant to the Uniform Partnership Act of 1996, section 10-8-72(a) of the Code of Alabama stated that a partner was a co-owner of partnership property, holding title as a tenant in part�nership.  For this reason, this Office opined in an opinion issued to Charles E. Howard, Revenue Commissioner, Morgan County, dated September 23, 1980, A.G. No. 80-00588, that a partner residing in a house owned by a partnership could claim a homestead exemption in the home to the extent of his partnership interest.  Recognizing that Alabama has long committed itself to the entity theory of partnerships, however, and that title as a tenant in partnership is extremely limited, this Office held in an opinion to J. R. Thompson, Tax Assessor of Shelby County, dated February 6, 1991, A.G. No. 91-00166, that property owned by a partnership does not qualify for the home�stead exemption.  





	The Uniform Partnership Act of 1996 has further strengthened this latter opinion.  Section 10-8A-201 states that “[a] partnership is an entity distinct from its partners.”  Ala. Code § 10-8A-201 (1999).  No longer is a partner a co-owner of partnership property.  Section 10-8A-501 of the Code of Alabama states that “[a] partner is not a co-owner of partnership property and has no interest in partnership property which can be transferred, either voluntarily or involuntarily.”  Ala. Code § 10-8A-501 (1999).  Furthermore, section 10-8A-203 states that “[p]roperty acquired by a partnership is property of the partner�ship and not of the partners individually.”  Ala. Code § 10-8A-203 (1999).  Because the owner of partnership property is the partnership, not the partners, the property may not be assessed as Class III property.  





	A limited liability company is organized under the Alabama Limited Li�ability Company Act, codified at section 10-12-1, et seq., of the Code of Ala�bama.  Ala. Code §§ 10-12-1 to 10-12-61 (1999 & Supp. 2006).  Section 10-12-8 states that, “for purposes of taxation, other than Chapter 14A of Title 40, a domestic or foreign limited liability company shall be treated as a partner�ship. . . .”  Ala. Code § 10-12-8 (Supp. 2006).  Moreover, the act contains pro�visions similar to those in the Uniform Partnership Act regarding the ownership of property.  Section 10-12-23(a) states that property acquired by the limited liability company “shall vest in the limited liability company itself rather than in the members individually.”  Ala. Code § 10-12-23(a) (1999).  Section 10-12-23(b) further emphasizes that “[a] member has no interest in specific limited liability company property.”  Ala. Code § 10-12-23(b) (1999).  Like a partner�ship, another intangible entity such as an LLC or a corporation cannot occupy and use property as a single-family residence.  Only a natural person can do so.  Therefore, when property is owned by an intangible legal entity such as a part�nership, a corporation, or an LLC, the property does not qualify as Class III residential property.








CONCLUSION





	A single-family dwelling owned by a limited liability company, partner�ship, or corporation does not qualify to be Class III property for ad valorem tax purposes.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division





TK/RB/GWB


227857/86848


Honorable 


Page � PAGE �2�


























February 9, 2007





Honorable James P. Nix, Jr.


Page � PAGE �6�











