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Lease Tax – Personal Property – County Funds -- Exemptions





Under section 40-12-222 of the Code of Alabama, a lease tax is levied upon the lessor of tangible personal property measured by the gross proceeds received by the lessor.  The economic burden of the lease tax may not be passed on to the state, a municipality, or a county unless the flat amount collected by the lessor includes both the tax and the leasing fee.


Based upon the information provided to this Office, the state contract includes the four percent lease tax in the total contract price.  Each contract entered into by the county must be reviewed by the county to determine whether the total rental price includes the lease tax.





Dear Mr. Ross:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Mobile County Commission.








QUESTIONS





(1)	Can Mobile County, when leasing photocopiers under a state contract requiring payment of a lease tax from which the county is exempt by state law, legally pay such tax?





(2)	Can Mobile County, when leasing personal property pursuant to its own agree�ments, legally pay the four percent lease tax when it is separately itemized by the vendor on its invoice?








FACTS AND ANALYSIS





	In your request for an opinion, you have stated that, pursuant to the Competitive Bid Law, the State of Alabama, on behalf of its political sub�divisions and other governmental entities, entered into a statewide con�tract with several vendors for the lease of photocopiers with the option to purchase at the conclusion of a 36-month term.





	The state lease or rental tax levy on tangible personal property, found in section 40-12-222 of the Code of Alabama, as amended, provides for the levy and collection of a license or privilege tax on each person engaged in the business of leasing or renting tangible personal property within the state, at the rate of four percent of the gross proceeds derived by the lessor from such lease or rental.  Ala. Code § 40-12-222 (2003).  Subsection (b) specifically provides that a lessor subject to the tax is not prohibited from passing it on to a lessee, by adding the amount of the tax to the leasing price or otherwise, with the following exception:





[T]he authority to pass on such amounts of the privilege or license tax granted in this subsection shall not apply to the leasing or renting of tan�gible personal property to the State of Alabama, a municipality, or county in the state, unless the flat amount collected by the lessor includes both the tax and the leasing fee.





Ala. Code § 40-12-222(b) (2003) (emphasis added).





	Unlike sales tax statutes that impose the ultimate burden of sales tax upon consumers, the lease tax statutes do not provide for the impo�sition of the lease tax on the lessee.  See Ala. Code § 40-23-26 (2003) (this section specifically authorizes the sales tax to be passed onto the purchaser).  The burden of paying the lease tax is imposed upon the les�sor.  Ala. Code § 40-12-222 (2003).  Under the authority of section 40-12-224, the purchase of property that is subject to the lease tax statutes is deemed to be a “wholesale sale” or a “sale at wholesale,” and the lessor does not pay sales or use tax on the purchase of tangible personal property that the lessor leases or rents to lessees.  





	Mobile County, a political subdivision of the state, leases 75 to 80 photocopiers under the state contract.  The vendors from which Mobile County leases the copiers invoice the county for the lease price applicable to each piece of equipment, plus a separately itemized tax of four percent.  The Purchasing Division of the Alabama Department of Finance informs this Office that the state contract provides for the payment of the four percent lease tax and includes the tax as a separate line item in the con�tract.  The rules of the Purchasing Division require that vendors/bidders identify “use tax, lease taxes or fees of any kind” as a separate item in the bid specifications and contracts.  Ala. Admin. Code r. 355-4-1-.03 (2001).   Thus, the question is whether including this tax as a separate line item in the state contract requires the lessee (the state, county, or city) to pay the four percent lease tax as a part of the leasing fee.  Mobile County also leases other personal property pursuant to its own agree�ments.  Some of the vendors from which Mobile County leases such prop�erty invoice the county the lease price applicable to each item, plus a separately itemized tax of four percent.





Several Attorney General’s opinions have addressed the lease of tangible personal property by a county. On August 17, 1971, an opinion was issued to Andrew L. Kaetz, Director of Finance, Birmingham Board of Education, in which Attorney General William J. Baxley stated that “[t]he rental tax levied by Act No. 96, Special Session 1971 is not a con�sumer tax and cannot be collected as a tax by the lessor from the lessee. The economic burden of part of the tax may be passed on to the lessee by increasing the rental charge.”  144 Op. Att’y Gen. 25 (1971).





In addition, the Attorney General stated that “it is my opinion that the lessor can make out his invoices any way he chooses for purposes of the rental tax levied by Act No. 96, supra. However, he cannot by any method of invoicing or bookkeeping make the lessee a taxpayer and the lessor a tax collector. The rental tax is measured by the total gross pro�ceeds received by the lessor regardless of how the invoice is made out.”  Id. at 28.





On April 8, 1985, an opinion was issued to the Honorable Robert E. Hodnette, Jr., wherein the question was whether the Mobile County Public Library is exempt from paying lease tax on two copy machines. The opinion stated that a county library that leases equipment from a lessor is not liable for the lease tax. The opinion points out that, although the library is not liable for lease tax, the economic burden of the tax may be included in the rental charge to the library. The opinion states as follows:


     I should hasten to add that although the Library is not liable for the lease tax, many lessors pass the economic burden of the tax to the lessees by inclu�sion in the rental charge. However, a lessor cannot by any method of invoicing or bookkeeping make the lessee a taxpayer and the lessor a tax collector. Where a lease specifies a fixed rental charge which cannot be changed during the term of the lease, the economic burden of the tax cannot be passed on to the lessee thereby changing the rental charge.





Opinion to Honorable Robert E. Hodnette, Jr., Presiding Judge, Mobile County, dated April 8, 1985, A.G. No. 85-00282.





Leasing of tangible personal property by a county was also addressed in an informal opinion issued to the Honorable Richard H. Ramsey, III, wherein Attorney General Graddick also opined that counties are not responsible for the lease tax when they lease tangible personal property from a lessor.  Opinion to Honorable Richard H. Ramsey, III, County Attorney for Houston County, dated January 5, 1987, A.G. No. 87-00080.


In an opinion issued to Honorable Sid Holcomb, President, DeKalb County Commission, dated May 9, 1989, A.G. No. 89-00278, Attorney General Siegelman clarified a statement in the 1971 Kaetz opinion that had been the basis for vendors’ billing counties for the lease tax. The vendors had relied upon the statement in the Kaetz opinion in which it was written that the economic burden of the tax may be passed on to the lessee by increasing the rental charge. The Holcomb opinion clarifies the statement by pointing out that the statement does not mean that the lease tax is a tax levied upon and collected from- a lessee such as DeKalb County. What it does mean is that where a contract specifies a fixed rental charge that cannot be changed during the term of the lease, the economic burden of the tax cannot be passed on to the lessee, thereby changing the rental charge. The lessor must absorb the rental tax unless the rental charge specified in the contract is changed by agreement of the parties. “Fixed price or rental contracts with county and municipal agen�cies may not be increased during the term of the contract or lease. Sec�tion 68, Constitution of Alabama 1901.” See 144 Op. Att’y Gen. 25 (1971).





In responding to the two questions in your request for an opinion, the provisions of the original contracts must be examined to determine whether the parties have agreed that the economic burden of the tax may be passed on to the lessee.  With respect to the state contract, this Office has been informed that the bid was awarded by the Purchasing Division based on the stated bid price, plus the four percent lease tax.  Thus, based on the information provided to this Office, it appears that the state has agreed to a fixed rental charge for each photocopier rented that includes the four percent lease tax.  Accordingly, the leasing of photocopiers by Mobile County under the state contract requires the county to pay the four percent lease tax.





With respect to other lease contracts by Mobile County, the County must review each of those contracts separately to determine whether the county agreed that the total rental fee to be paid included the lease tax.  This Office does not review contracts to make such factual determina�tions.  It is noted that simply listing the tax as a separate item on the invoice does not alone impose the tax on the lessee.  The original con�tract should be reviewed to determine whether the total rental price included the four percent tax.








CONCLUSION





Under section 40-12-222 of the Code, a lease tax is levied upon the lessor of tangible personal property measured by the gross proceeds received by the lessor.  The economic burden of the lease tax may be passed on to the lessee if the parties have specifically agreed in the con�tract for the lessee to pay any tax imposed upon the leasing of such prop�erty.  These lease taxes may not be passed on to the state, a municipality, or a county unless the flat amount collected by the lessor includes both the tax and the leasing fee.  


Based upon the information provided to this Office, the state con�tract includes the four percent lease tax in the total contract price.  Each contract entered into by the county must be reviewed by the county to determine whether the total rental price includes the lease tax.





I hope that this sufficiently answers your questions. If this Office can be of further assistance, please contact J. Wade Hope, Legal Division, Department of Revenue.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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