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A physician must pay a state license tax for each city or town in which the physician has a practice.





Dear Judge Johns:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	Would an additional license tax be due under section 40-12-126 of the Code of Alabama if a physician with a permanent facility in one county opened an additional permanent facility in another county?








FACTS AND ANALYSIS





	You have requested an opinion from this Office concerning the necessity of physicians paying an additional license tax under section 40-12-126 in counties other than the county in which they paid in the first place.  Specifically, your request states that your office “historically has issued a business license for physicians that have a permanent office in Baldwin County and also in neighboring counties.”





	The general rule regarding the collection of taxes on business licenses is set forth in section 40-12-2 of the Code of Alabama.  Ala. Code § 40-12-2 (2003).  Section 40-12-2(c) requires both a state and county tax on each license.  It states that, “[w]henever a license is levied in this title, there shall be collected both a state and county license for each place of business, except as specifically otherwise provided.”  Ala. Code § 40-12-2(c) (2003) (emphasis added).  The county tax is one-half of the state tax.  Ala. Code § 40-12-2(e) (2003).





	The license tax on physicians in section 40-12-126 of the Code of Alabama provides as follows:





	Each person engaged in the practice of medicine . . . shall pay the following annual license tax:  in cities or towns of over 5,000 inhabitants, $25; 1,000 to 5,000 inhabitants, $10; all other places, whether incorporated or not, $5, but no license tax shall be paid to the county.





Ala. Code § 40-12-126 (2003) (emphasis added).  This section specifi�cally exempts physicians from the payment of the county license tax.  Thus, your question concerns the payment of the state license tax.





	Section 40-12-126 is similar to the license tax on automobile acces�sory dealers that is found in section 40-12-53 of the Code of Alabama.  That section states as follows:





	Each person selling motor vehicle accesso�ries, including automobile radios, air-conditioning units, motor vehicle parts, motor vehicle batteries and tires, shall pay the follow�ing annual license tax in cities of:


		


			Over 100,000 population ….…....... $40.00


	25,000 to 100,000 population …....... 30.00


			5,000 to 25,000 population ……....... 20.00


			2,000 to 5,000 population ……….…. 10.00


			All other places, whether


			incorporated or not ........................   5.00





Ala. Code § 40-12-53 (2003) (emphasis added).  





	The Alabama Court of Civil Appeals has considered the state license tax imposed by section 40-12-53 in the context of a business that sold automobile batteries from its trucks to retailers without any fixed place of business.  Connrex Corp. v. Dep’t of Revenue, 51 Ala. App. 420, 286 So. 2d 296 (1973), cert. denied, 291 Ala. 776, 286 So. 2d 301 (1973).  The court concluded that, because the section stated that it applied to the “selling of motor vehicle accessories” rather than a “place of business” as in the general rule, the business was subject to the state tax in each loca�tion in which it made a sale according to the population of the city or town.  Likewise, section 40-12-126 merely states that it applies to phy�sicians “engaged in the practice of medicine” and must be read similarly.








CONCLUSION





	A physician must pay a state license tax for each city or town in which the physician has a practice.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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