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Honorable James K. Lyons


Director, Alabama State Port Authority


Post Office Box 1588


Mobile, Alabama  36633-1588





Alabama State Port Authority – Open Meetings Act – Quorum – Telephone  





Members of the board of directors of the Alabama State Port Authority (“Port Authority”) may attend a meeting via teleconference or similar communications equipment and be counted towards establishing a quorum pursuant to the specific provision of section 33-1-8(d) of the Code of Alabama.  The Port Authority is not required to comply with the general physical-presence requirement of the Open Meetings Act.





Dear Mr. Lyons:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Alabama State Port Authority (“Port Author�ity”).








QUESTION





	If a member of the board of directors of the Port Authority participates in meetings of the board or any committee thereof by telephone conference or similar communications equip�ment through which all persons participating in the meeting can hear each other at the same time, does such participation by such member constitute presence at any such meeting for quo�rum purposes?








FACTS AND ANALYSIS





	The Open Meetings Act of 2005 (“OMA”) is codified in section 36-25A-1, et seq, of the Code of Alabama.  The purpose of the OMA was to help provide the public with transparency in regards to the govern�mental process.  The OMA applies to “meetings of a governmental body.”  Ala. Code § 36-25A-1 (Supp. 2005).  





	The threshold question is whether the Port Authority is a “govern�mental body” under the act.  The Port Authority was created by section 33-1-2 of the Code of Alabama.  Ala. Code § 33-1-2 (2002).  It “shall promote, supervise, control, manage, and direct the state docks and all other state lands included within the jurisdiction of this chapter.”  Id.  The Port Authority is a govern�mental body as defined in section 36-25A-2(4) of the Code of Alabama and, as such, the OMA applies to it.  Ala. Code § 36-25A-2(4) (Supp. 2005).





	In your letter, you question the applicability of our opinion to Honorable Nancy Worley, Secretary of State, dated March 21, 2006, A.G. No. 2006-071 to the Port Authority.  That opinion reaffirmed, under the new OMA, the long�standing interpretation of this Office, under the old Sunshine Law predating the OMA, that board members are required to be physically present to be counted towards establishing a quorum.  Id. (teleconferencing).  See also, Opinion to Honorable Kay Ivey, State Treasurer, dated February 13, 2004, A.G. No. 2004-072 (video conferencing).  





	You correctly point out that the Port Authority’s statutes address presence at a meeting for quorum purposes.  The statutes creating the Port Authority also create a board of directors to control it.  Ala. Code § 33-1-8 (2002).  These statutes establish the procedures of the board of directors, including how meet�ings are to be conducted.  Ala. Code § 33-1-8(d) (2002).  Section 33-1-8(d) of the Code of Alabama specifically provides for the establishment of a quorum through an electronic medium as follows:





A quorum of the board for any regular or spe�cial meeting shall consist of not less than five members. . . .  Members of the board or any committee thereof may participate in meetings of the board or such commit�tees by telephone conference or similar communica�tions equip�ment through which all persons participating in the meeting can hear each other at the same time, and such participation by the members shall constitute presence at a meeting for all purposes.





Ala. Code § 33-1-8(d) (2002) (emphasis added).





	Specific provisions relating to specific subjects are understood as excep�tions to general provisions relating to general subjects.  Specific provisions relating to specific subjects control general provisions relat�ing to general sub�jects.  Ex parte Jones Mfg. Co., Inc., 589 So. 2d 208, 211 (Ala. 1991).  This Office has recognized that provisions affecting open meetings in laws governing a governmental body control when compared to the generally applicable OMA.  Opinion to Honorable William C. Segrest, Executive Director, State of Alabama, Pardons and Paroles, dated May 9, 2005, A.G. No. 2005-125.  The Segrest opinion explained as follows:  





Because the pardon and parole statutes specifi�cally provide . . . that certain information in the files [of the Alabama Board of Pardons and Paroles] are to remain confidential, under the [OMA], . . . the Board is required to meet and deliberate in an open public meeting, but would not be required to speak audibly during delib�erations when discussing statutorily privi�leged portions of its files.





Id. at 3.





	Therefore, the situation presented by your question is distinguish�able from the questions that have been previously answered by this Office on this subject in the Worley and Ivey opinions.  The Port Authority has a statutory basis for allowing meetings by teleconference or similar communications equipment, whereas those previous questions were either general in nature or involved organizations that did not have comparable language.








CONCLUSION





	Members of the board of directors of the Alabama State Port Authority attending a meeting via teleconference or similar communica�tions equipment may be counted towards establishing a quorum pursuant to the specific provision of section 33-1-8(d) of the Code of Alabama.  The Port Authority is not required to comply with the general physical-presence requirement of the Open Meetings Act.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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